Hogyan állítsam be?
Vettem pár hete egy MTB bringát, XL vázzal, 195 cm magas vagyok.
Kipróbáltam, ráültem, mentem vele aszfalton is, földúton is, és úgy érzem hogy hosszú távon már nem túl kényelmes ülni rajta. Hogy most görcsösen fogom a kormányt, markolatot, vagy miért de megfájdulnak az ujjaim.
A nyeregmagasság oké, azzal játszottam, a kormány viszont mintha kicsit messze lenne. Elég hosszú hosszú kormányszára van, de nem túl magas, elvileg pont jónak kéne lennie, nekem mégis messze van. A nyereg is pont középre van állítva, ahogy ott helyben beállították az üzletben.
A markolat az nyilván cserés mert elfordul, és csúszik oldalra szépen lassan, nem bilincses.
Hogyan állathatnám be magamnak, hogy kényelmes de sportos legyen?
Vagy ez olyan, hogy vagy ez, vagy az? Mászásra / aszfaltra és terepre lefelé is alkalmas legyen?
Hirtelen nincs tízezrem új markolatra és stucnira.
Milyen bicaj? Ezt mindenképpen jó lenne tudni (meg esetleg az előző márkáját).
Amit ajánlok, az az, hogy ha van régi bringa, ami kényelmes, mérd le a nyereg-kormány távolságot, és aszerint állítsd be az újat.
A bringáknál sok adatot megadnak, de ami a lényeg, az a középcsapágy-kormányfej vízszintes és függőleges távolsága (reach és stack, mondjuk úgy, hogy előrenyúlás és magasság). Plusz a kormányszár hossza (ezt kicsit átvariálja a kormány kialakítása és szélessége).
Már egy centi előre vagy hátra is óriási különbség lehet érzetben.
Ha úgy érzed, nyugodtan húzd előre a maximum jelölésig a nyerget.
Sok dolog okozhatja a görcsös szorítást. Például egyszerűen az is, ha szokatlan a bringa, a kormány, és ezért bizonytalan vagy: nagyon markolod a csutkát. Vagy az, amit említettél, hogy mozog a markolat (ezt viszonylag olcsón orvosolhatod).
Lehet túl széles/túl keskeny a kormány is. Az is lehet, hogy a fékváltókarok nem jó pozícióban vannak (nagyon felfelé/lefelé állnak).
Valóban lehet hosszú a stucni is, vagy az is lehet, hogy túl magasan/alacsonyan van.
Lehet rossz a tartásod is, nagyon homorítasz, felhúzod a vállad, túlságosan támasztod magad ( = nyújtott kézzel fogod a kormányt).
Szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy nem jó a méret.
Hm, sok dolog lehet, nem lenne rossz, ha megírnád a bicaj típusát.
Mivel nem egy ismert gyártó, elég nehéz volt megtalálni mikor megvettem a modellt, de talán ez az:
Lehet ha ráérek, akkor kicsit jobban átnézem, hogy hogyan lehetne kényelmesebb. Lehet simán csak rosszul van beállítva, nem hozzám. Én igazából ahogy kijött az üzletből, úgy használom, a nyeregmagasságon kívül mást nem állítottam még.
De most már át fogom nézni az általad említetteket. Régi bringám nincs már meg, nincs mihez hasonlítani.
Én is inkább amúgy a rossz tartásra gondolok, simán csak rosszul ülök rajta, de nem nyújtott karral, az tuti, pont hogy rádőlök a kormányra szinte, és tartanom kell magam, nem tudok lazán tekerni.
Ha rádőlsz a kormányra, akkor vagy alacsonyan/messze van a kormány, vagy magasan/messze a nyereg (esetleg a nyereg dől előre).
Mekkora a stucni?
Hm, tényleg semmit nem találni róla.
Amúgy én tavaly vettem bicajt magamnak, a mai napig állítgatom a kormányt.
Ez sajnos lehet hosszabb folyamat.
Még most jutott eszembe, hogy nem tudok a nyergen (két szélsőérték között, középen van fogatva) rendesen hátul ülni, mert akkor alig érem el a kormányt, akaratlanul előrecsúszom. Itt lesz a gond akkor.
Jelenleg nem vagyok otthon nem tudom megnézni a stucnit, de szerintem a hosszabbik verzió, 110 vagy 120 mm.
Megnéztem, 110 mm a kormányszár XD(rá is van írva), és kb. 50 cm a "reach", elvileg magasságomnak megfelelő, azzal elvileg nincs gond. A kormányszárral (és markolattal) lesz itt a probléma.
Köszönöm a válaszaidat!
A 26-os montikon a 100-120-as stucnik voltak a legelterjedtebbek.
29-eknel tényleg szokatlan.
A nyereg vízszintes?
Még az is lehet, hogy függőlegesebb háttal ültél a régi bicódon és kicsit nyújtódnia kellene a hátadnak. És erősödni, ha nem ehhez a póthoz szoktál.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!