Milyen kerékpárlakatot érdemes venni?
Nyilván egyik sem 100%-os, ha valamit el akarnak vinni akkor viszik.
De melyik a legbiztonságosabb kerékpár zár? Milyet érdemes venni?
EZ mindig attól függ szerintem, hogy hol akarod lelakatolni és mennyi időre hagyod ott. Ha fényes nappal a Tesco bringatárolójában hagynád fél órára, amíg bemész vásárolni, akkor szerintem bőven elég egy vastagabb sodronyzár, ilyet 4-5 ezer Ft körül lehet kapni. Egy sima csípőfogóval nem lehet levágni, erővágóval meg fényes nappal kevesen mennek biciklit lopni...
Ha viszont éjszakára hagyod egy félreeső tárolóban vagy lépcsőházban, akkor szerintem nincs az a lakat, ami megvédi, ha egyszer kiszemelték. Főleg akkor, ha drágább bringáról van szó. Ilyen estben érdemesebb egy jobb minőségű zárat venni és mellé biztosítást kötni rá.
Az "U-lakatot" sokan istenítik, de egyrészt baromi drágák, másrészt nehéz mint a sár, a francnak van kedve cipelni, pláne úgy, hogy 10-ből 6 helyen nem tudod használni, mert nem éri át a bringát meg a rögzítési pontot.
A vastag láncok mutatósak, de egyrészt az is rohadt nehéz, másrészt valóban nem nyújt többet, mint egy barkácsáruházban vett lánc és lakat kombó (egy Abus lánc negyedéért).
A hajtogatós "colstok lakat" szerintem a legnagyobb parasztvakítás: nagyon drága és még kézi fűrésszel is levágható szép csendben, kb. 10 perc alatt.
Összességében szerintem nem érdemes vagyonokat költeni lakatra, sokkal inkább arra kell figyelni, hogy lehetőleg a tolvaj számára veszélyes helyen hagyd a bicajt, ahonnan egy átlagos értékű bringát nem fognak elvinni, mert kockázatos. Ha ez nem megoldható, akkor marad a biztosítás vagy az olcsóbb bicaj... sajnos.
Munkahelyen zárt udvarra letenni egész napra. Zárt ugyan, de mászkálnak ott külsősök is néha, viszont bármikor rá tudok nézni a nap folyamán. Illetve a városban annyi időre letenni amíg bankba, boltba ilyesmi helyekre bemegyek. Mondhatni mindenhova azzal járok, autóm nincs. Gyalog és bicajjal közlekedem.
Lépcsőházban többet nem hagyom kint. Az utóbbi bicajomnak lába kélt.... Bár itt nálunk, zárt tárolóból is tűnt már el kerékpár.
A lényeg valóban az, hogy nincs 100%-os védelmet nyújtó lakat.
Az "ökölszabályként" emlegetett lakatár (a bringa értékének 10%-a) az marketingfogás csupán, amivel még megfejhetőnek gondolják a kereskedők a vevőket. A valóságban az "ökölszabály" inkább az, hogy a kerékpártolvajt egyedül a 8mm-nél nagyobb átmérőjű tömör acél szerkezet riaszthatja el. Tehát csak a motorlánc és U lakat. Ami ez alatt van, az erővágó-méret kérdése csupán. Magyarul: a sodronyzárak csak az alkalmi tolvaj ellen védenek, aki erővágóval felszerelkezve megy lopni, azt nem állítja meg.
Ökölszabály az is, hogy a tolvaj mindig a könnyebb ellenállás irányába mozdul, azt lopja, amit könnyebb elvágnia.
Természetesen az U lakatok, motorláncok között is van különbség, egy olcsó U lakat csupán vastag, de egy drágábbnak kéregedzett felülete van, amivel a fűrész nehezebben boldogul. Ám ma, az akkumulátoros sarokcsiszolók világában minden vágható. Az egyéb, kifinomult technikákról nem is beszélve.
A legfontosabb ökölszabály: értékes bringát nem hagyunk magára, spirálzárat csak a boltbajárós, olcsó bringára teszünk.
Abus vagy Kryptonite kryptolok. Ezeket nemigen viszi át egy sima erővágó, nyugodtan nézelődj, youtuben van pár teszt, ezeket csak a sarokcsiszoló viszi, de megfelelő tárcsával az mondjuk bármit nyit. Itt bemutat pár fajtát, a legerősebb sem áll ellen tovább fél percnél:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!