Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Lánckenés viaszolás, waxolás?

Lánckenés viaszolás, waxolás?

Figyelt kérdés

Próbáltátok már?

viaszt és paraffinolajat olvasok sok helyen, de van aki hidraulika olajat tett bele.

nekem láncfűrészbe való láncolajam van itthon. Azzal milyen lehet?

2019. dec. 12. 13:00
 1/5 anonim ***** válasza:
58%

Nekem a 2T olaj jött be, ezzel szoktam kenni a bringa láncot.

[link]

Teljesen belemerítem a láncot, ázik benne 1 órát, hogy mindenhova beszívódjon, lecsöpögtetem 2 percig és mehet vissza a bringára.

2019. dec. 12. 13:34
 2/5 tothp ***** válasza:
90%

Hát a kérdés elég jó.

Régen a láncot paraffinban, marhafaggyúban kifőzték, hogy a kenőanyag a legfontosabb helyre, a csapok, görgők, lemezkék közti résbe bekússzon, aztán lehülés után a maradékot a külső felületről gondosan lepucolták.

Ma jó kis Lánckenő spray-k vannak, amikben a kenőanyag oldószerrel van higítva, ettől a kapilláraktivitása nagy, bekúszik a résekbe. Felfújás után a "higító" elpárolog, a hasznos anyag a helyén marad, de besűrűsödik és ettől a kenőképessége ideális lesz.

A lánc külsejéről a felesleget itt sem árt lepucolni, mert az csak a koszt gyűjti.

Miért nem jó:

A motorolaj? mert sűrű, nem jut be oda, ahova kell

A műszerolaj? mert "vékony", alig van kenőhatása

WD-40? Az igazán semmire se jó. nyikorgás ellen ideig-óráig.

Szóval igazándiból zsírozni kell, csak nem mindegy, hogy hogyan. Ebben segít a főzés vagy a megfelelő oldüószer

Nem árt tudni, hogy a pedálra gyakorolt 25 kg nyomóerő áttételtől függően akár 50-60 kg-nyi húzóerőben mutatkozik a láncon. Ezt az erőt minden egyes láncszem néhány négyzetmiliméter felületen viszi át a szomszédos elemre, végül a lánckerékre.

2019. dec. 12. 17:01
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Nekem még nem sikerült megtalálni a tökéletes kenőanyagot, de a viaszolást még nem próbáltam. Van már speciális wax is, adalékokkal (Molten Speed Wax). Illetve van emulziós wax (squirt), amit vizes oldatban kell felvinni. A víz elpárolog, és a wax megmarad a láncban. Állítólag nem rossz. Én ezt akarom kipróbálni elsőre, mert nem kell főzőcskézni.
2019. dec. 12. 18:28
 4/5 A kérdező kommentje:

jah, pont ezért kérdem, mert annyiféle megoldás van....

Régebben teflonos olajjal kentem. idén az egyik láncon átálltam láncfűrész olajra, ami ugye jóval vastagabb és úgy látom tovább bírja a strapát és nem pörög ki a láncból annyira könnyen.

Miután alaposan beáztattam a láncot hagyom egy éjszakán át, hogy megszíja magát, aztán meg kivülről megtakarítom.

A 2t még nem próbáltam, valahol van is itthon, majd megnézem.

A spray-vel az a bajom, hogy fújja mindenfelé, fröcsög mindenhova. Egyszer vettem, de nem jött be. 70-80 km után olyan hangja volt a láncnak mintha szárazon futott volna.

A wd40-et matrica leszedésre, ragasztó leszedés, oldásra jó, másra nem használom, hónapok óta nincs is itthon.

2019. dec. 12. 18:52
 5/5 tothp ***** válasza:
100%
Én régen nem szerettem a láncspray-t, mert nem jól használtam. Ráfújtam, otthagytam. hamarosan egy koszcsomó lett a lánc. Most valami noname sprayt használok. Aldis kiárusításból. A láncot általában leveszem, brigéciolos vízben alaposan kimosom, szárítom. Kenésnél csak a csapokra megyek. Szóval nem telibe fújom, csak ahol kell. A művelet közben a felesleges anyagot igy is állandóan törölgetem.
2019. dec. 13. 06:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!