A kungfu stílusokat lehetne használni k1-ben vagy MMA-ban?
Vannak, csak nem konkrét stílusként, hanem technikai szinten.
Egyébként ennek több oka van. Az első és legfontosabb, hogy a Kung-fu ad egy szellemiséget, ami miatt egy igazán jó Kung-fus nem megy MMA-ba viadalaskodni, mert egyszerűen nem vágyik rá, nem kell neki.
A második ok az, hogy a Kung-fu stílusok nem baráti küzdelmekre készültek és ezt most látom igazán, hogy elkezdtem Boxolni. Amikor a mesterekkel sparringolok, az ő ütéseiket is könyökkel védem le, ami utcán számukra egy kéztöréssel egyenlő. Vagy simán, bármikor be tudnék iktatni egy térdrúgást, vagy tökönrúgást, valamint a robbanékony szurkálóim is egyedül úgy tudják védeni, hogy kettősfedezékkel, ami utcán megint egy kéztöréssel lenne nekik egyenlő. Valamint nem nyúlkálhatok a szemükbe, nem takarhatom a látásukat ki, és így tovább, a Kung-fu stílusok nem tudnak érvényesülni barátságos, szabályok közötti küzdelemben.
Aztán arról ne is beszéljünk, hogy én kezdő vagyok, nálam minden Kung-fus gyorsabb, robbanékonyabb, de ha komoly baj van Box edzésen, mert mondjuk egy olyannal küzdök, aki ott van már évek óta és beszorulok a sarokba, az meg csépel akkora ütésekkel, mint egy ház, hát akkor tudod ki fogja azokat enni, ilyen esetekben mindig a Kung-fu ment meg.
Harmadik az, amit már írtam, de ez a lelke mindennek: a védőfelszerelések, szabályok és baráti küzdelem miatt a Kung-fu mentalitása, mely szerint "amit érsz, azt törjed" nem áll meg ringben, ketrecben. Amelyik Kung-fu edzésen nincsen kemény csontedzés, az nem Kung-fu edzés. Amelyik Kung-fusnak a csontjai nincsenek betonná keményítve, az nem Kung-fus! És nem érdekel, hogy most pofánköpöm magam, mivel sajnos az én csontjaim is semmik ahhoz képest, amilyennek lenniük kéne, de ez így van.
A Kung-fu nem való MMA-ba. A technikáit használják a különböző, más mentalitással rendelkező stílusok, de a Kung-fu mentalitás nem való oda. Ez az oka annak, hogy nincs MMA-ban Kung-fus, ha meg van, akkor az vagy nokedli, vagy pedig Sandával küzd, amit direkt oda készítettek a kínaiak: ketrecbe, és nem utcára!
Így tudom csak neked elmagyarázni ezt. És örülök, hogy elkezdtem Boxolni, mert így megtapasztalhattam mindezt a bőrömön és végre nem másik mestereket kell idézzek, akiktől ezt hallottam.
Remélem érthetően fogalmaztam.
"És egy muay thaiost is le tudnál győzni a kemény csontjaiddal meg a szabálytalam technikáiddal?"
Ő nem épp ezt magyarázta hanem hogy miért nem jók avagy nem tökéletesek ketrecharcra a kung fu stílusok. Ha egy dolgot figyelünk az a szem. Aztán ami utcán működne hogy ha kell akkor kiszúrod a szemét szabályok közt biztos nem fog így amit sokáig gyakorolt az ember nem tudja használni. Esetleg ha nem szemre szúr de ott az esély, hogy így gyengül az a technika netán semmit sem ér... Véleményem szerint ha már valaki több éven át valamilyen kung fu-t tanul esetleg a szelleme is átjárta nem ketrecharc mellett dönt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!