Hogy kezdtél el parkourozni?
Én 2013-ban kezdtem el. Volt egy parkouros osztálytársam általánosban. Kezdetben csak videóztam neki, aztán gondoltam kipróbálom magam benne. Én nem jártam tornaterembe én kint tanultam meg mindent. Arra emlékszem, hogy nagyon nehéz volt a kezdet. Főleg azért, mert nem volt meg hozzá az alkatom. Először is csak kicsi preccekkel, catekkel kezdtem, aztán megtanultam a lazy vaultot. Aztán egy jó pár hónapig eljátszadoztam ennek a kettőnek a kombinálásával. Aztán jöttek a többi vaultok, reverse, kong, speed stb. 2014-ben húztam el az első oldalszaltómat ezt úgy kb fél évig tartott elsajátítani. Utána jött az előreszaltó amit egy év volt elsajátítani, aztán jött a webster amit elég hamar elsajátítottam úgy kb 4-5 hónap alatt. Utána jött a hátraszaltó amit nagyon nehezen sajátítottam el úgy másfél év alatt, jó igaz ez azért mert nem nagyon foglalkoztam vele. Aztán mikor megvoltak ezek az alapok, elkezdtem fejleszteni a flowomat (a mozdulatok kombinálása úgy hogy minél folyamatosabb és gyorsabb legyen). Aztán mikor úgy éreztem h oké ez már valamennyire jó, elkezdtem ilyen kiegészítő szaltókat tanulni mint a rundelhátra, cigánykerék-oldalra, cork, btwist, lengős aier stb. aztán most ott tartok, hogy folyamatosan tanulom az új dolgokat és fejlesztem a flowomat.
Ha el akarod kezdeni, akkor vagy azt csináld, hogy keresel egy parkouros barátot aki segít, vagy 0-24-ben nézel pk-s vidiket és kifigyeled a mozdulatokat.
Amire figylej:
-MINDIG alaposan melegíts be!
-Nem tudom milyen testalkatod van, de nem árt ha elkezdesz edzeni (saját testsúllyal)
-Tiszteld a tested! Ha úgy érzed hogy fáj a térded vagy a bokád vagy akármelyik a pk-hoz fontosabb testrészed, akkor tarts pihenőt addig amíg el nem múlnak a fájdalmak!
-MINDIG ellenőrizd le a terepet, hogy stabil-e, nem-e csúszik stb. így sok balesetet előzhetsz meg.
-Szerezz be egy jó gumitalpú futócipőt!
-Sose bízd el magad! Mindig jól gondold át, hogy mit és hogyan csinálsz! Először fejben tervezd el a dolgokat, hogy hogyan használod a kezeidet, a lábaidat egy mozdulatnál!
-Légy magabiztos! Ha ott vagy egy új ugrásnál, és érzed azt, hogy megvan, de félsz elugrani, akkor vegyél pár nagy levegőt, ürítsd ki az agyad és összpontosíts! Mert a félelem általában abból ered, hogy túlgondolod a dolgokat. Ami nem is baj, mert mindig készülj fel arra, hogy történhetnek balesetek, de ha ügyesen odafigyeléssel csinálod akkor ezeknek a száma nagyon kevés lesz.
-SOHA! NE keress pk iskolát! Mindent magadtól tanulj meg! Ha valaki dirigál neked, hogy mit és hogyan csinálj, így sosem fog kialakulni a saját mozgásstílusod.
Asszem a lényeget leírtam. Remélem segítettem. Ha van kérdésed írj bátran!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!