Milyen harcművészetre vagy küzdősportra érdemes menni ahol az ellenfél ártalmatlanná tétele a cél?
Nemrégiben érdeklődtem a Muay Chaiya-ról és a Savate Defense-ről (ezek a stílusok oylan irányzatai ahol az azonnali leterítés a cél nem a ringbéli kakaskodás hogy ütök-rúgok oszt' vagy talál vagy nem).
De úgy tűnik ilyeneket nem oktatnak.
Csak olyanokat ahol hülyéskedni lehet az ellenféllel.
Utcára pedig olyan kell ami 1-2 mozdulattal elintézi az ellenfelet. Mire menjen az ember ha ilyet akar tanulni?
A Muay Thai-ból kivették az összes tuti pusztító technikát a "ringharc" kedvéért. Van manapság valami értelmes nem lehülyített verzió valamiből?
Sambo vagy valami más?
Látom te is az akciófilmeken nevelkedett hülye gyerek vagy!!
Ez a 1-2 mozdulat mind kamu, max ha különleges katona vagy, de neked attól nem kell félned.
Neked az azért tűnik kakaskodásnak mert mind a kettő fél egyenlő, és visszatud ütni, illetve védekezni. Ha olyannal teszik össze akit leüt 1-2 ütéssel az már unalmas, megse néznék. Szóval ezek a "kakaskodó" stílusok is könnyen lehetnek 1-2 mozdultosak egy átlagember, vagy egy gyengébben képzettel szemben.
Ha a te 1-2 mozdulatos emberkédet össze rakják egy egyenlő erejűvel, rögtön nem 1-2 mozdulat lesz, hanem kakaskodás.
Ez érdekes.
Én azokat a meccseket nem nézem meg amit elnyújtanak egy órásra. Én azt szeretem ha egy pillanat alatt vége. De itt nem a kakaskodós MMA vagy K1-ről van szó.
Gondolom a seregben és sehol máshol se olyan technikákat használnak amiket 20X be kell vetni egy ember ellen.
Utcán az ember nem ér rá Bruce Lee-zni. :)
Technikai szinten amit keresel azt úgy hívják, hogy
- (japán) ju jutsu
- aikibudo aikijujutsu
- aikido
- hapkido
Valamint akik tőlük (is) loptak:
- krav maga
- defendo
Ezek mind akkor működnek/hetnek ha van ökölharcos rutinod. Ergo először elmész boxolni, thai boxolni, kick boxolni és utána lemész a fenti stílusok valamelyikére és edzel úgy 10 évig minimum.
Az átlag katonák nem tudnak verekedni.
És mint mondtam csak egy egyenlő képzettségűt kell megütni 20-szor, az átlagpolgár 1-től is kifekszik.
Ezek a fogások tényleg csak boxal együtt működnek max, sokszor volt hogy haverok akartak mutatni ilyen fogásokat (Aikidosok, meg egyéb harcművészek) és mindegyiknek hagynom kellett magam, meg csinálni amit mondanak (nyúlj ide, lépj így, fogj meg) és ha csak pár cm-rel arrébb nyúlok már megse tudták volna csinálni, bár még így is percekig gondolkodtak mit hogy kell.
Aztán meg amikor meguntam, vagy csak spontán kicsit erőt vettem magamon már ki is jöttem lazán.
Míg egy ütést-rúgást megcsinálok bárkin, bárhogyan, bármikor.
Ezek jól lesznek.
Amúgy Muay Thai-ozni akartam csak hát honnan tudja az ember, hogy utcára jó-e? Mert utcán nem rövidgatyóban vagy hanem hosszú nadrágban. Meg hát múltkor egy Muay Chaiya mester mosolyogva mesélte a TV-ben hogy a Muay Thai az igazi technikáknak csak 20%-át tartalmazza és csak ringsport.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!