Birkózás vs judo?
Föld harc illetve dobások földre vitteli technikák szempontjából melyik az erősebb?
Ha egy szőnyegen szembe kerülne egy birkózó és egy judos melyiknek van több esélye a választott sport alapján?
Mert az nyugati, a Judo meg keleti és a keleti dolgok nincsenek nálunk elismerve, lásd: a Boxot a Shaolin fölé helyezik, holott a Shaolin is Boxol az elején, de később leváltják a technikáit hatékonyabb technikákra. Csak ugye ezt senki nem tudja itt, és nyugati lévén a nyugati dolgokat magasabbra becsüljük, a kis ferdeszeműek se harcolni, se autót gyártani nem tudnak...
A Birkózásban az az előny, hogy inkább végtagdobások vannak, míg a Judo gyakran a ruhába kapaszkodik, ami egy átlagos póló esetén lehet nem olyan jó, mert elszakad. De persze ez csak elmélet, engem Judos haverom múlt héten a pólómnál fogva megráncigált simán és mivel az ő szabályai között harcoltunk, így lazán fűnek is baltázott. Bár tényleg megszakadt a pólóm, de sikerült földnek vágnia, igaz nem könnyen. De a lényeg a lényeg, hogy emberfüggő inkább. Ez a kettő stílus eléggé hasonló. Vannak különbségek, de messze nem olyan hatalmasak, hogy ki lehessen jelenteni, hogy melyik a jobb. A Kínai birkózás technikái mondjuk már effektívebbek egy utcai harcban, mint a Judo, vagy a Birkó technikái (a Shaolin is azt használja, ha testharc van). A neten Shuai Jiao néven keress rá.
Mindegyik stílus jó arra, amire kifejlesztették.
Egyet kell értsek az előttem szólóval. Nincs olyan hogy jobb stílus mindegyik jó a maga módján amire azt kitalálták. Nem a stílustól lesz valaki jobb harcos. Nincs olyan hogy a Muay-thai os jobb harcos mint egy karatés. A karate bármelyik ge sem jobb mint a kick-box. A birkózás sem jobb mint a judo. Nincs olyan hogy jobb. Te határozod meg a szltílust és nem az téged. De érheted el hogy az jó legyen amit csinálsz. Te tőled függ minden. Vagyis ez csak félig van így még erre visszatérek. Nincs sorrend a küzdősportok világában. Nincs olyan hogy legjobb mert ha lenne mindenki azt csinálna. Mindenki azt csinálja ami számára az adottságaihoz, kitartásához a legjobban illik. Mindenki olyat választ legalábbis aki már kicsit ért hozzá meg ismeri a saját adottságait. Előnyeit, gyengéit.
Fele tőled függ hogy az a stílus amit te csinálsz jó lesz-e. Ez függ a belsődtöl, a belső erényeidtől. Kitartásodtól, szorgalmadtól, alázatosságodról, tisztelet, fegyelem, szerénység...stb
Meg félig az edzőtöl hisz csak egy jó hozzáértő edzőtöl tudsz tanulni aki maga is csinálja meg tudja. Most amelyiknek csak a pénzlehúzsról, átverésről szól attól nem fogsz sajnos tanulni. Az ilyen kamu bohócok akik csak mesélik a nagy történeteiket, kemény edzéseiket közben meg nem csinálja és mondjuk triplatokás.
Bocs azt elfelejtettem hozzátenni az előző monológomhoz hogy még az idő számít nagyon.
Mert ha csak két évig akarod mondjuk csinálni akkor semmit nem fog érni meg mindegy milyen stílus. Az évek, évtizedek még amik fontosak.
Ha judobol is akar eljutaz ,,magas szintre". Mondjuk levizsgázol 1 danra akkor te is fogsz tudni végtag, testdobsokat csinálni akárcsak a birkózók. Az 1 dan sem magas szint mert az 5 dan fölött kezdődik szerintem csak azért az 1 dant írtam hogy értsd miről beszélek. 1 dan (fekete öv). 1 dan megszerzése mai világban mondjuk 7-10 év alatt el lehet elérni. Függ az egyén szorgalmától, hogy minden edzésen részt tud venni (munka miatt mondjuk már lehet 4 edzéssel kevesebb 1 hónapban).
Akkor nézzétek meg őket ezen a videón. Tudom hogy ők már jócskán a magas szint meg azon is túl hisz Olimpikonok.
https://www.youtube.com/watch?v=zIEWfzgNodE
Na megnéztétek? Láthattátok hogy a Miklós is eldobta a Tamást és még mondta is hogy milyen jól kivezette pedig a birkózón nem is volt Judogi. Mégis eldobta.
Ahogy mondom az idő az évek számítanak. Meg van még egy jó videó. Nem vagyok cselgáncsos nem azért dicsérem őket én mást csinálok de a birkózókat is elismerem.
Menj el mind a 2-re 2 db próbaedzésre és amelyik Neked jobban tetszik azt válaszd.
Meg ahol foglalkoznak veled rendesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!