Grappling vagy birkózás?
Igen.
Viszont utcai önvédelemre a graplling szabályrendszer, birkó, bjj totál alkalmatlan.
Már sokszor leírtuk többen is, hogy akit szimplán az utcai önvédelem érdekli, az kezdjen el egy kifejezetten önvédelemre létrehozott rendszert tanulni ( mondjuk krav magát vagy defendot) és ezt egészítse ki ökölvívással.
A birkózás erő- tömeg- és meretcentrikusabb, mint a grappling.
Birkózásban nagyobb hangsúly van az álló küzdelmen és a földreviteleken.
Földrevitelekben szerintem egyértelműen a legjobb a szabadfogású birkózás.
Dobások, mint például a suplex, lateral drop, armspin főleg kötöttfogásban vannak.
Grapplingben a levitelek színvonala általában nem túl magas, de nem is hangsúlyos - viszont egy nem testharcos embert azzal is meg lehet lepni. Grappling nagy fegyvere az ízületi manipuláció és a fojtások.
Mind a kettő jó, de minden szentnek maga felé hajlik a keze - így én a birkózást mondanám. Az ott megszerzett képességeket könnyebb átvinni grapplingbe, mint fordítva.
Itt van 2 videó, hogy látszódjon valamennyire a különbség:
Birkózás:
https://www.youtube.com/watch?v=Nq76gX3u_bc
Grappling:
https://www.youtube.com/watch?v=PtND-8xpW8E
Az állóbunyóhoz nem nagyon értek, de pl. egy rúgást meg lehet fogni, mikor már a rúgó fél húzná vissza a lábát, Mark Kerr és Kevin Randleman elég látványosan űzte ezt a művészetet.
Meg tényleg nagyon specifikus és eltérő a striker ág a grappler ágtól.
Például jött le hozzánk birkózni egy nehézsúlyú profi státuszú bokszoló, akivel küzdöttem elég sokat (én nem versenyzem, középkategóriás birkózó vagyok). És gyenge volt testharcban, könnyen lehetett borigatni.
Fordítva, ha én húzok kesztyűt és bunyózunk, akkor az én ellenállásom lett volna olyan, mint a tejszínhab.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!