Miért van mindenki elájulva ettől a Spartan Race-től?
Néhány napja ez ismerőseim közül egy csomoan a fent említett eseményről posztoltak mindenhova. Ennek hatására utánanéztem a versenynek.
Csak szerintem nem nagy dolog?
Mármint aki egy kicsit is szokot futni / sportolni az lazán teljesíti.
A megtett (kb 10km) kívül szinte nincs benne igazi kihívás. Talán a zsák cipeles meg a kotelmaszas lehet fárasztó. De a többi része kb. sárban fetrengés/ kerítés maszas.
Miért vannak oda ennek teljesítésétől annyira az emberek?
Nem beszélve a nevezési díjról ami, ha jól emlékszem kb. 20.000 Ft. Abból benevezhettek volna 3 fél maratonra. Ami mondjuk mar inkább teljesítmény.
Én az utolsó superen voltam Valčianska Dolina-n. 17 km 1100m szintkülönbség nomád terepen + 28 akadály.
Sok sikert bármely "kicsit is szokott futni" embernek, hogy hozza a 4 órás átlag szintidőt. Aki nincs rá felkészülve az a 6-7 órát is alig hozza (ha végig bír egyáltalán menni).
Bármikor lefutok egy félmaratont sík terepen betonon úgy, hogy kb. izomlázam sincs másnap. Ez után 4 napig nem tudtam járni. Kb. 10x megterhelőbb annak, aki nincs hozzászokva.
Egyáltalán nem tudom javasolni ezt a versenyt.
Sportértéket nyilván szinte bármiből ki lehet hozni, így ebből is: ahhoz egy kis domboldal és kreativitás már bőven elég, a többi az egyénen múlik.
Amit viszont egy verseny hozzá képes adni mindehhez, azt én nem, vagy alig láttam a Spartanon:
- kritikán aluli regisztrációs weboldal és információmegosztás
- félrevezető orientációs jelzések a pályán. Kétszer indultam el a (mint később kiderült rossz) irányba olyan kereszteződésekben ahol "jobbra KIDS" jelzés szerepelt. Nem, felnőttként nem balra kellett menni.
- kint felejtett jelzés nélküli akadályok. "Jaaa, azon nem kellett volna átmenni"
- zéró tisztálkodási lehetőség: "fürödj a tóban".
- osztottak cserébe kézfertőtlenítőt(!) a tetőtől talpig sáros befutóknak. Éljenek a szponzorok.
Volt viszont teljesen értelmetlen:
- egyéb promóciós ajándékok befutóknak szponzoroktól, akiknek nem csak köze nincs a sporthoz, de egészségtelen életvitelre ösztönöznek a profit jegyében. Energiaitalt kínálni egy sportversenyen, de komolyan?
- nulla sportértékkel rendelkező akadály. Menj be 10 fokban a térdig érő jéghideg csatornavízbe. A felfázás kockáztatásán kívül (női versenyzők előnyben) nem derült ki mire jó ez.
- szögesdrótakadály. Egy rendesen kifeszített drót éppen ugyanezt a célt éri el, csak nem ront el néhány száz sportfelszerelést.
- Mikrofonba órákon keresztül majomkodó, óbégató hangulatcsináló ember és hangos tüctüc zene a start/cél mezőben a verseny egész időtartama alatt. Ha ezt megspórolják akkor nem csak olcsóbb tud lenni a verseny, de nem érzem magam rosszul és akarok elmenekülni az egész versenyhelyszíntől, amit máskülönben szívesen csodáltam volna. Respekt viszont a kitartó óbégató embernek: számomra csoda, hogy lehet ekkora energiával teljesen értelmetlen dolgokat a mikrofonba harsogni ennyi időn keresztül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!