Judo vagy Birkózás?
Most olvastam egy kérdést mi szerint a judo jobb.
Nem tudom eldönteni .
azért lássuk be, a ruha, gí jelenléte eléggé bonyolítja a helyzetet. a judó dobások sokkal bonyolultabbak, többféle fogásból indulnak, és több technika is van, mint a birkóban. Épp ezért nehéz őket megtanulni. Hiába tanítanak jól, akkoris sok múlik a tanítványon. Rá kell érezni.
Amúgy BJJ-ben van gi, nogi is, az elmúlt években azt tapasztaltam, hogy a legjobb nogí-s csávók gíben is pengék. Aki meg nem edz gít (mert MMA-zik pl), ott olyan technikai hiányosságok vannak, amit az agresszió, meg az erőfölény általában nem fed el.
Az edző személye meg fontos, de nem mindenek felett. Sokat számít csapat is. Pl milyen szinten vannak, vannak e a súlyodban, korodban edzőpartnerek. Mert hiába jó az edző, ha csupa kezdő 60 kilós partnered van, te meg 90 vagy. Örülsz, hogy mindenkit szanaszét kopogtatsz, aztán versenyen jön egy másik 90 kilós fazon, aki nem 60 kilós csávókkal edzett, és felmossa veled a tatamit. Szóval fontos az, hogy legyen kihívás az edzéseken, de legyen olyan edzőpartner, akin lehet kísérletezgetni. Az is tök fontos, hogy milyen testalkata van az edződnek. Mert más testalkattal más technika működik. Ha az edző egy alacsony tagbaszakadt, merev ürge, te meg egy magas, gyengébb fizikumú, de hajlékony fazon vagy, nem biztos, hogy az ő játéka, technikái nálad is működnek majd.
Ezt én is tapssztaltam, hogy a jó no-gi grapplerek, giben is jók, illetve hamar beletanulnak.
Volt aki viccesen meg is jegyezte, hogy "hiába adtak rám pizsamát nem sok mindent tudtak kezdeni velem".
( No offense - mielőtt valaki megsértődne rajta.)
Hát,igen aki rá érez a testharcra az lehet szerintem judos vagy birkózó ígyis úgyis ügyesek.
Pl judós JÓ EDZÉSRE eljár 5 évet
ugyan olyan jó lehet mint egy birkózó..
HA PERSZE SZORGALMAS ÉS TUDJA a birkózó dobásokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!