Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » A Hung Gar jó, ezt találtam...

A Hung Gar jó, ezt találtam valahol itt és érdekelne?

Figyelt kérdés

Én Franciaországban élek, voltam egyszer egy Hung Gar edzésen (de csak néző), a kínai mester az UJJAIVAL(!!!) átlyukasztott egy kókuszdiót. Ököllel, csuklócsonttal és a fejével pedig, betonjárdalapokat tört össze. Ja csak 60-70 valahány éves a fazon. A Hung Gar az nagyon brutális, végig néztem az edzést volt ott egy olyan fabábú amire rá voltak festve az akupunktúrás pontok, meridiánok...stb. A tanítványoknak azokat kellett pontosan ütni, ujjal. Mindegyik ott edző tagnak szét vannak kopva az ökleiken a bütykök, az ujjai olyanok mint a véső, az egyik srác pénzérmét is meghajlított az ujjaival, utána megszorította szintén az ujjaival a csuklómat, azt hittem összeszarom magamat. Mit lett volna ha ezt a mester csinálja meg rajtam.

Főleg a kezüket használják a verekedéshez, meg mint a cselgáncsban földhöz csapják egymást, beszéltem pár tanítvánnyal, rúgások csak kevés van benne.

A Hung Gar támadó stratégiája és elvei is nagyon szokatlanok, teljesen máshogy támadnak mint más harcművészetekben. Hogy megértsd írok egy példát (hangsúlyozom ez csak példa!):

Tegyük fel összecsap egy ökölvívó és egy hung gar kung-fus. Ugyebár mi egy ökölvívónak a főfegyvere? Benne van a nevében, az ökle és azzal kivitelezett ütései. A bokszolók jól védekeznek, védik a fejüket a felsőtestüket...stb, úgy mint minden más küzdőstílusban.

De mit csinál a hung gar-os? Hát ő is ütni fog, de nem fejre, sőt még csak nem is felsőtestre. A bokszoló kezét fogja ütni. Ez most hülyén hangzik, de ez a hung gar főelve, hogy az ellenfél támadó testrészét (ami a bokszoló esetében a kéz) iktatja ki. Mivel a HG kungfusok évekig keményítik a csontjaikat, ezért ököllel, alkarral, szétfogják verni a bokszoló csuklócsontját és alkarját. A bokszoló ilyenkor még védekezni sem nagyon tud, mert muszáj a kezeit fent tartania, különben legépelik az arcát, így a keze szenvedi el a csapásokat. Kis idő múlva csonthártyagyulladás, fájdalom és erős zsibbadás jön létre, aminek következtében a bokszoló nem tudja fenntartani a kettős fedezéket, másrészt a zsibbadt és fájós kezekkel nem fog tudni se erőset, se gyorsat se pontosat ütni. Sőt a HG-ban minden ütést úgy védenek ki, hogy az alkarjukkal ráütnek az ellenfél alkarjára. Nem csak kiteszik az alkart, mint a karatésok, azzal is ütnek. Eközben a HG-s az alacsony rúgásokkal a térdét is szarrá rúghatja, így a bokszoló fürge lábmunkája is alaposan lekorlátozódna. Onnantól pedig már csak be kell fejezni a bunyót.

Na hát valahogy így kell elképzelni a HG működését. A testfelkeményítés része az igen fájdalmas. A sparringok is fájdalmasak, pont ez végett. A HG az izomról, de főként a csontokról szól. Ez az a fajta kung-fu irányzat ahova, bizony KELL, sőt kötelező a fizikai erő (és nem kevés)! Kínában sok HG-s egyben erőemelő vagy más erősportokat is űz. Nem véletlenül a neve az, hogy "Vasdrót" kung-fu (Hung Gar azt jelenti, hogy Vasdrót). Hozzá tenném, nem egyszerű megtanulni és sok idő is.

Jó magam nem ezt a stílust tanulom, én egy másikat (Choy Lay Fut). Amúgy Magyarországon, nem tudom, hogy mennyire jól oktatják ezt a stílust. De a lényeg, hogy maga a Hung Gar, az egy nagyon jó és hatékony stílus.

Ha már szóba jött a Choy Lay Fut, a Hung Gar mellett ez is hatékony kung-fu stílus.

A fő különbség a Hung Gar és a Choy Lay Fut között az az, hogy CLF-ban jobban dolgozunk lábbal. A HG-ban kizárólag térd alatti (néhol derék alatti, de semmiképp sem derék fölötti!)alacsony rúgások vannak. A CLF-ban simán rúgunk fejre is, sőt térdelünk is és sípcsont használat is van. Az ütéstechnikák többsége hasonló. A HG-ban ütnek, ököllel, kézéllel, tenyérpárnával, könyökkel, csuklócsonttal és ujjakkal is. Ugyanezek vannak a CLF-ban is, csak annyi a különbség, hogy ujjakkal nem ütnek. A HG-ban az ütések levédésekor, alkarral félre ütik a támadó kezét, vagy ráfognak és maguk felé húzzák, miközben a másik kezükkel ők ütnek. A CLF-ban inkább gyors kitérések vannak. A földrevitelek, gáncsolások lefogások mindkét stílusban hasonlóak. A HG-ban többféle ütés technika van. A CLF-ben sok a "duplázó" technika, ami azt jelenti, hogy egyszerre két kézzel ütsz, vagy egyszerre ütsz az egyik kezeddel, miközben ezzel egyidejűleg rúgsz a lábaddal is. A testfelkeményítő (csonterősítő) edzések is hasonlóak, annyi a különbséggel, hogy a HG-sok a csontfeledzés mellett inkább a fizikai erőre gyúrnak, míg a CLF-sok inkább a hajlékonyságra. A HG mozgásanyaga merev mozdulatokból áll, míg a CLF-ban a fürgeség és a lazaság van előtérben. A CLF ütései is amolyan ostorcsapásszerűek. Nagy lendülettel történik, gyorsan és lazán, majd a végén kell minden izmot befeszíteni és erőt beleadni. A formagyakorlatok nagyobbrészt különböznek, viszont a Tigris-forma mindkettőben dettó ugyanaz. A HG nagyon kemény, a CLF agresszív stílus.

A CLF lényegében olyan mint, kb. egy muay thai+taekwondo+aikido keverék.

2015. jún. 15. 17:33
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

dárdább vagy mint gondoltam

yi long is eléggé kikboxol, egyáltalán nem kkungfuzik, ha értenél hozá akkor egyből látnád, egy ökölvívónál került volna be a sarokba, az szét darálja

nevenincs mesteerekkel a sufniból meg nem állok ki

2015. jún. 17. 15:36
 12/14 A kérdező kommentje:

Félsz tőle mi?

Nevenincsmester Kínában a Hung Gar egyesület örökös tagja. Persze ilyennel nem állnál ki de egy koxos cigánnyal aki boxol azzal gondolom igen. :D

2015. jún. 17. 15:38
 13/14 A kérdező kommentje:
Yi Long gondolom a 10 éves shaolin templomi tartózkodása alatt biztos nem Kick-Box-ot tanult. Mellesleg vannak videói amin shaolin mozdulatokat mutat be.
2015. jún. 17. 15:45
 14/14 anonim ***** válasza:

Mondja már meg valaki, hogy mi a különbség a kickbox és a kungfu között.

És azt bárki hülyének nyilváníthatja.

Ütni kell, rúgni tök mindegy minek nevezzük. És nyilván jól kell csinálni. Na persze mozgásban a kickboxolók sem feltétlen a legjobbak.. ők is tudnának még finomítani általában.

2015. jún. 17. 15:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!