A NINDZSÁK karatéztak vagy judóztak?
A ninjutsu- harcmodor amit alkalmaztak.
Ez egy eléggé összetett küzdõstílus.
A nindzsucu (ninjutsu) – más néven
ninpó , sinobidzsucu, taidzsucu – a
nindzsák harcművészete.
Ezt ilyen sokféleképpen hívják? :/
Ninjutsu és taijutsu. És ebbe beletartozott a fegyverhasználat is? Vagy az megint egy külön valami?
Mert a kung-fuban például a fegyveres és a fegyvertelen (pusztakezes) harc az egyben van nincsen külön neve.
Igen része a ninja fegyverekkel való harcolás.
Tudtommal a kungfu főleg a hosszú botot meg a nagy szablyákat szereti.
A karate okinawai harcművészet, a kínai harcművészetekből ered.
A ninjutsu Japán. Inkább a jujutsuból eredeztetném..
Ebben a könyvben azt írja, hogy a nindzsák pusztakezes stílusa a taijutsu volt, ami a ju-jutsu és (meglepő módon) a kung-fu keveréke volt. Állítólag a japán nindzsák a kínai shaolin templomokba is belopakodtak és ellesték tőlük a kung-fut. Legalább is ezt olvastam ebbe a könyvben. Hogy mi az igazság, az megint más kérdés. :)
"A karate okinawai harcművészet, a kínai harcművészetekből ered."
a japán kultúra is a kínai kultúrából ered. sőt, a karate eredeti jelentéséről sokan hiszik úgy, hogy "kínai harcmodor" volt, és csak később lett üres kéz. de ettől még a japán kultúra része.
"A ninjutsu Japán. Inkább a jujutsuból eredeztetném.."
a karate a 14. sz körül körvonalazódott, a ninják meg a 15. sz körül jelentek meg főképp, tehát semmilyen ellentmondás nincs abban sem, hogy a karate lehetett a ninjutsu része.
bár azzal egyetértek, hogy kézenfekvőbb, a jujutsu, de semmiképp sem a judo sport(!) (ami a jujutsuból ered).
csakhogy itt a jujutsunál a taijutsu problémájához jutunk megint: ott is oktattak kisebb fegyverekkel, tehát nem jelentett "üres kezet".
főképp abba kell belegondoléunk, hogy akkoriban a kor egyik legfejlettebb páncélzatában a samurai katonákat kellett kiiktatni, ami ütésekkel nem mehetett, olyan, hogy fegyvertelen ninja, kissé abszurdan hangzik. a taijutsu tényleg sokkla inkább a test mozgásának művészete.
de szerintem biztosak lehetünk abban, hogy a ninja falvakban sokkal több technikát tanítottak, mint a szamurájoknál, tradicionálisabb körökben.
ráadásul a ninja kémkedési anyagok nagyrészt kínai harctudományi alapokra építkeztek, ami szintéán afelé mutat, hogy nem egy zárt, tradicionális szamuráj irány lehetett.
itt találtam pár részletes leírást:
" [link]
Ebben a könyvben azt írja, hogy a nindzsák pusztakezes stílusa a taijutsu volt, ami a ju-jutsu és (meglepő módon) a kung-fu keveréke volt. Állítólag a japán nindzsák a kínai shaolin templomokba is belopakodtak és ellesték tőlük a kung-fut. Legalább is ezt olvastam ebbe a könyvben. Hogy mi az igazság, az megint más kérdés. :)"
ez szerintem egészen elképzelhető lehet, csak itt van jópár tévesztő:
1. kenpo = kung fu
2. kung fu = déli harcművészet őse.
ez természetesen durva fordítás, de ez a lényeg, a karate, kungfu és jujutsu befolyásolták egymást. sőt, ez természetes jelenség, hogy a legtöbb harcművészet befolyásolja a másikat, és fejlődik, tehát az mma irányába mutat (ami nem egyenlő a ufcvel).
a japán kenpo valójában egy jujutsu befolyásolt kungfu. a kungfu meg inkább edzésnek fordítható, a kínai harcművészeteket wushunak mondják kínában. tehát kellett lennie egy stílusnak. nagy valószínűséggel a déli (imádkozó sáska) stílus őse, vagy a "kungfu" egyik ősebb formája lehetett ez a "kungfu". a "shaolin" kungfu meg megint kérdéses dolog, nagy valószínűséggel mítosz. a shaolin szerzetesek valószínűleg a külvilágból merítettek, mikor harcművészetet kezdtek tanulni. én inkább arra tippelnék, hogy vagy üzleti vagy behatolási módon kerültek kínai harctudományi művek a ninják kezére.
Én voltam aki a könyv képét linkelte. Le van a könyvbe írva, hogy hogyan lett felosztva a nindzsa harcmodor egyes ágai.
Ninja Juhakkei, a 18 művészet:
ba-jutsu (lovaglás)
bo-jutsu (botvívás)
bo-ryaku (stratégia)
chi-mon (földrajz)
cho-ho (kémkedés)
henso-jutsu (álcázás, színészet)
inton-jutsu (szökés, rejtőzködés)
kayaku-jutsu (tűz és robbanóanyagok)
kenjutsu (kardvívás)
kusarigama-jutsu (láncos sarló)
naginata-jutsu (alabárdharc)
seishin teki kyoyo (szellemi megtisztulás)
shinobi-iri (lopakodás)
shuriken-jutsu (dobófegyverek)
sui-ren (vízi technikák)
taijutsu (pusztakezes harc)
ten-mon (meteorológia)
yari-jutsu (lándzsavívás)
+ kyojitsu tenkan ho (filozófia)
Az is le van írva, hogy a 18 művészetre nem mindegyik nindzsa volt kiképezve. Az alapképzésük, a pusztakezes harc, a lopakodás, a shuriken dobálás, kémkedés, láncos sarló és az álcázás volt. A maradékra nem mindenki volt kiképezve. Attól függ ki mire szakosodott. Ez a 18 művészet a Togakure ryu kiképzési anyaga volt. Más nindzsafalvakban más szakértelmek is voltak, például csapdakészítés, méregkeverés... stb.
A 18 művészet, a shaolin 18 alapfegyver mintájára készült.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!