Hegymászás Magyarországon vagy a kornyezo országokban hol lehet elkezdeni?
Attól függ hogy hol lax.
Erdély, Tátra Ausztria vagy Szlovénia jöhet számításba
Szia! Én évekig hegyet és falat másztam, szerintem ez a legjobb sport.
Először falmászással érdemes elkezdeni. Ott kell megszoknod, hogy hogyan is zajlik egy mászás. Pl, amikor a karabinert ki kell akasztanod, amibe a biztosítóköteled be van fűzve, akkor olyan stabil helyzetben kell lenned, hogy az egyik kezeddel ezt meg tudd tenni. Eleinte még falon is nehéz. Emellett még ki kell tapasztalnod, hogy milyen formát, hogy a legcélszerűbb megfognod, milyen irányból a legjobb rálépned. Sok erő kell, hogy egy alig kiálló kis 'vacak' segítségével is feljebb juss. Falmászásra több városban is van lehetőséged.
A falmászó csapatok általában szoktak sziklamászásokat is szervezni. Mi minden 2. hétvégén mentünk, kb. 10-en. Pl. a csókakői várfal nagyon emlékezetes volt, mert kevés volt a kiálló, jól fogható szikla, és nagyon kellett figyelni, hogy hova léptünk. Sokszor percekbe telt, amire úgy tudtunk helyzkedni, hogy a biztosítókelet ki tudjuk akasztani a karabinerből.
A hegymászáshoz és a falmászáshoz is szükséged van beülőre, karabinerekre, ziára (fehér por, hogy ne csússzon a kezed). Ezeket bérelni is lehet, de ha elkötelezed magad e sport mellett, akkor célszerűbb venni, mert kb. 1.5 év alatt ugyanott vagy, mintha rendszeresen bérelnéd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!