Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Magyarországon miért ilyen...

Magyarországon miért ilyen alacsony a harcművészeti oktatás színvonala?

Figyelt kérdés

2013. máj. 24. 21:31
1 2
 11/20 aikiboxer ***** válasza:
62%

Nem tudom, milyen franciaországban az oktatás, de az tény, hogy az agyonbálványozott Tissier senseinek is vannak "érdekes" meglátásai. Amit a magyar aikido oktatásról írsz, egyáltalán nem állja meg a helyét. Azért itt nagyon komoly emberek vannak, pl. Gollo Michel (nála kezdtem), vagy Szabó Balázs -- egy szemernyivel nem rosszabb az aikidójuk, mint bárki másé a világon.

Itt Németországban Ashai sensei van.

2013. máj. 31. 09:30
 12/20 aikiboxer ***** válasza:
49%

A karatéról meg annyit, hogy próbáld csak megverni a fentebb linkelt Zallel senseit parasztlengővel. :)))

(A falusi kocsmastílus már zöldöves koromban se fogott rajtam se -- akkor Rajta?! Szerinted?!) ;)

2013. máj. 31. 09:33
 13/20 anonim ***** válasza:
39%

" Amit a magyar aikido oktatásról írsz, egyáltalán nem állja meg a helyét. Azért itt nagyon komoly emberek vannak, pl. Gollo Michel (nála kezdtem), vagy Szabó Balázs -- egy szemernyivel nem rosszabb az aikidójuk, mint bárki másé a világon."

Te tényleg ostoba vagy aikiboxer, sajnállak! Idióta, oké hogy most ide írtál két nevet, abból a Gollo Michel az aki valóban tud aikidózni. A Szabó Balázsról még csak nem is hallottam...de oké egye fene, tegyük fel jó tudású az ürge. ÉS???!! Ez két ember öcsém! Az összes többi egy nulla, ha tetszik ha nem. Az ő aikidójuk nem rosszabb senkiétől mi? Persze Jóska.... jól van.... igen csak szűk látókörű vagy. A magyar karatét pedig hagyjuk...még hogy zöld övesen sem fogott ki rajtad a parasztlengő, hát pedig nem egy, nem kettő 1-2 danos karatebajnokot p*csáztak már meg szórakozóhelyen vagy utcán, ráadásul olyanok, akiknek még küzdősport múltjuk sincsen.

Te valami álomvilágban élsz. Jó lenne öcsém, ha a teljes magyar harcművészeti oktatás színvonalát nem az alapján ítélnéd meg, hogy Te kifogtál magadnak EGY jó iskolát.

2013. máj. 31. 09:53
 14/20 aikiboxer ***** válasza:
62%
Sajnos nem tudok másról beszámolni, csak a saját tapasztalataimról. Mit csináljak, ha egyszer Michelnél tanultam? Fikázzak olyan klubokat, ahol életemben nem jártam?
2013. máj. 31. 13:34
 15/20 anonim ***** válasza:
0%

Amúgy én is megvertem már pár karatést és ők is zöld övesek voltak ehhez képest én sárga öves voltam kung fu-ból.

Tényleg sz*r a karate amit itt Magyarországon oktatnak.

A karatésokkal akikkel verekedtem hátrányosságaik:

- Lassúak voltak

- Össze-vissza lökdösődtek ,rugdostak

- Nem védtek fejre és olyat kaptak, hogy hátra is fordultak mindjárt tőle.

Amúgy a magyar kung fu ( nem wing tsun) oktatással semmi gond nincs.Csak kicsit sok itt a köcsög kókler aki elkér 9000-13000ft-ot.

Amúgy tényleg ez van amit a névtelen csávó írt.

2013. jún. 1. 10:26
 16/20 aikiboxer ***** válasza:
69%
Őszintén mondom, hogy nem értelek titeket. Mire jó másokat fikázni, ráadásul kollektíven?! Mindenki foglalkozzék azzal, ami tetszik neki, képezze magát, élvezze, és ne arról álmodozzék, hogy ő kiket verne meg... Nálunk is van itt kung-fu edzés az aikido dojónkban, egymagam szétszórnám a mestert és mind a 6-7 tanítványát mint a pelyvát egyszerre, ahogyan engem is sz.rrá verne egy képzett boksz- vagy BJJ versenyző, és akkor mi van?!
2013. jún. 1. 18:55
 17/20 aikiboxer ***** válasza:
77%

Én egyébként azt gondolom a harcművészetekről, hogy bár technikailag persze meglepetést tudnak okozni a hm technikák (pl. egy kin geri vagy egy kote gaeshi), de a randori során szerzett erőnlétet, reflexeket, küzdelmi tapasztalatot semmilyen varázslás nem pótolhatja. Ezért a küzdősportolók (bokszolók, birkózók stb.) mindig is óriási erőfölényben lesznek a tradícionális harcművészetekkel szemben, egyszerűen jobb az edzésmódszertanuk és filozófiájuk. Nem véletlen, ugyanis pont az európai küzdősportok (közelebbről: birkózás, ökölvívás és vívás) azok, amelyek évezredek óta a harcosok edzésének alapját képezik. (Ezért is vicces, amikor valaki fölöslegesnek tartja a nyilvánvalóan maximális hatékonyságra kifejlesztett edzésmódszereket, pl. ugrálókötél vagy árnyékboksz.)

Azok a harcművészek, akik találkoztak már a távol-keleti edzésmódszertan elavultságának problémájával, nyilvánvalóan felismerték ezt, és el is kezdtek megoldásokat keresni:

- Masutatsu Oyama, amikor elkezdte kifejleszteni az "erőkaratét" (amely úgy sikerült, ahogy)

- Bruce Lee, amikor meglepődött, hogy az amerikai hústornyok ellen a kung-fu varázslás nem sokat ér, és elkezdte kifejleszteni a Jeet Kune Dot

- És persze maga Jigoro Kano is, a judo megalapítója is azt ismerte fel, hogy a hagyományos ju-jutsu egyszerűen képtelen megadni azt az erőnlétet és küzdelmi tapasztalatot, amit az európai birkózás meg tud adni.

Mielőtt elkezdtek itt azzal érvelni, hogy a harcművészetek "a csatatéren lettek kifejlesztve" stb.:

1) A judo tartalmazza katák formájában a ju jutsu (feltételezem) teljes repertoárját! Én legalábbis az aikido felől látom, hogy az aikido technikák 70%-a benne lenne elvileg a judóban (csak a judokák nem tanulják meg és képtelenek alkalmazni, illetve nagyon csúnyán csinálják)

2) Az európai küzdősportokról (boksz, birkózás) ugye nem azt akarjátok állítani, hogy éles küzdelemben használhatatlanok?! Amúgy ezek is a harctéren voltak kifejlesztve -- lapozzatok fel egy történelemkönyvet...

2013. jún. 2. 12:17
 18/20 aikiboxer ***** válasza:

Ez is judo: http://www.youtube.com/watch?v=LXentsZ_C_o

Csak azt ne felejtsétek el, hogy mögötte van jópár év éles randori tapasztalat is, olyan erőnléttel és tudással, amiről a levegőkékítők csak álmodozhatnak.

2013. jún. 2. 12:23
 19/20 dftgsgvghgev ***** válasza:

Erm, bocs, hogy belekotyogok, de mi alapján mondjuk valamire, hogy "színvonalas"?

Csak mert elég furának tartom, hogy olyasmit kezelünk tényként, amiről nem tudjuk, pontosan mit is jelent :/ Én sem tudom, ezért kérdezem.

2013. jún. 2. 20:13
 20/20 anonim ***** válasza:

Csak egy érdekesség:

Régen ugye nem kellett vizsgázni fekete övre. Ma már kell, ennek is megvan a maga oka. Szintekről szintekre való lépést övvizsgáknak mondják, amiknél már technikai tudásnak is kell lennie. Vagyis kéne. Most jön az érdekesség. Kyoban 3. danig lehet elvileg vizsgázni, azután már adományozzák. Brezovai Sándor (lehet nem ö volt) 5. danra is vizsgázott. Ezzel szemben az egyik ezer felé szakadt kyokushin egyik szervezeténél már azért is adnak dant, nemritkánt egyből kettőt is lép, ha egyik szervezetből a másikba lép, vagy kitalálja a karate maraton nevű megmozdulást és a szervező ezért vizsga nélkül megkapta a sho dant, vagy egy másik, kitalálja, hogy a birkózó múltját ötvözi a kyo-al és ezért 3. danról 5. dant kapja.

2013. jún. 16. 10:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!