Mi a különbség a shotokan, kyukushi, ashira és seigi do karate között?
Kezdetben volt a shotokan, Funakoshi Gichin mester karatéja. A shotokan, és még a shito-ryu, wado-ryu és goju-ryu alkották a négy ősi karatestílust. (Kb. ugyanaz volt mindegyik apróbb eltérésekkel.) Tradícionális karatestílusok, sok kihonnal, katával, mély állásokkal.
A II. világháború után jött Masutatsu Oyama mester, aki szerette volna modernizálni a karatét. Ő egy bivalyerős ember volt (vágóhídra járt edzeni, ahol puszta kézzel ölt bikákat), és ennek megfelelően egy "erőkaratét" hozott létre. Ez a kyokushin kaikan = kyokishinkai vagy röviden csak kyo. Nagyvonalakban ez kb. még mindig ugyanaz, mint a tradícionális karate, csak full contact küzdenek. Cserébe viszont nem ütnek fejre egyáltalán. (Mivel Oyama mester azt mondta: a fejet nem lehet teljes erőből ütni? Akkor ne üssünk fejre.)
Az ashihara karate az megintcsak a kyo egy fajtája, Ashihara Hidenori kyo mester módosításában, ő némi dobásokat is bevezetett a karatéjába.
Ugyancsak a kyo továbbfejlesztése az Enshin karate (www.enshin.com), amely Joko Ninomiya mester karatéja. Magyarországon szerintem nincs ilyen. Még több dobás van benne.
Összefoglalva: kár érte, hogy a karate ennyi ágra szakadt szét, pici apróságok meg mesterek marakodása miatt. Jobb lett volna, ha egységes marad, mint a judo. De nem.
Szép, kimerítő válasz.
Én mondjuk a szakadásokat nem bánom, szerintem jót tesz minden küzdősportnak 1-1 ilyen változás, mert így lehetőséget kapnak a hiányosságaik javítására.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!