Milyen harcművészetet tanuljak, hogy jó kardforgató legyek?
Szeretnék kardvívást tanulni. Milyen fajtát tanuljak, japán, kínai vagy európai kardvívást.
Igazából engem mindegyik érdekel, a kardtípusok közül is ugyanúgy tetszenek a katanák, a tai chi kardok, a lovagi pallosok, szablyák, rapierek.
Az olimpiai vívás mondjuk annyira nem jön be, inkább a tradicionálisabb.
Mit ajánlotok?
Neutronlovaggal értek elsősorban egyet.
1. Tényleg kimondta, hogy önvédelemre kell a kardvívó tudás?
2. 3 éve bokszolok és 1 éve defendózok (Régebben wing tsunoztam és shotokan karatéztam is), szóval pusztakezes önvédelemről azért van némi fogalmam.
3. Imádom a kardokat és a régi harcászati módszerek is része az érdeklődési körömnek.
4. Van nekem egy pallosom és csatabárdom, amolyan korhű másolat, gyűjtöm is a régi fegyvereket.
Mindenféle kard érdekel, igazából főként a középkori európai fegyveres harcművészetek, na meg a kínai szablyák és a tai chi kard. De egyébként a japán kardvívást is nagyra tartom.
A problémám az az, hogy shaolin kung-fu edzésen csak hosszú botra tanítanának, tai chi edzések többségén pedig csak formagyakorlatok vannak karddal (ez nem lenne baj amúgy! Viszont sparring/vívás nincs). Az a másik baj, hogy a kínai harcművészetekben a pusztakezes és a fegyveres stílusok egybe vannak ömlesztve, míg a Budo-n belül külön vannak, ezért a legtöbb magyar kung-fu suliban nincs is jóformán igazi kardvívás tanulás. Ezt az Ars Ensist viszont kifogom próbálni, ez tetszetős.
Japán kardvívó stílusokból pedig sok van, nem tudom melyik a jó, melyikkel lenne érdemes kezdeni.
Ha vívni szeretnél megtanulni, akkor egyértelműen kendo. Fura, de olyan időket élünk, amikor még jól jöhet a vívás... Főleg ha mentős vagy, és mondjuk a szegedi cserepes sorra riasztanak... Aki puszta kézzel akarja megvédeni magát, annak sok sikert kívánok... :)
Ha már esernyő meg faág (= vipera...): lehet, hogy kalit, francia botvívást érdemesebb inkább tanulni, ugyanis önvédelemre életszerűbb, és kisebb a büntetési tétel is, ha nem karddal, hanem "csak" viperával hadonászol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!