Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Hol oktatnak európai harcművés...

Hol oktatnak európai harcművészeteket?

Figyelt kérdés

Európai harci stílusokat szeretnék tanulni, bokszoltam 2 évet. Ilyen ázsiai távol-keleti misztikus témák nem izgatnak annyira.

Elsősorban Zipota érdekelne, ne meg valami európai késes-botos harc.

2012. júl. 26. 12:47
 1/6 anonim ***** válasza:
2012. júl. 26. 12:49
 2/6 A kérdező kommentje:

Ez nem is olyan rossz!

Bár megmondom őszintén, ez a reneszánsz középkor témájú dolgok szerintem inkább a hagyomány ápolást szorítja előtérbe, és kevésbé a harci technikák oktatását. :)

Persze tévedhetek én is, lehet , hogy nagyon jó, szerintem lenézek 1-2 edzésre, már csak kíváncsiságból is.

Zipota-t nem tudjátok, hogy hol oktatnak?

2012. júl. 26. 12:57
 3/6 anonim ***** válasza:
Tudtommal Magyarországon nincs.
2012. júl. 26. 13:25
 4/6 anonim ***** válasza:
Késes-botost nem tudok, az olaszoknak van még a spanyolokon kívül, de ők se oktatják nálunk. Pusztakezesre ott a francia box. [link]
2012. júl. 26. 14:43
 5/6 anonim ***** válasza:

Hát európaiban van ugye box, birkózás és persze a savate (francia box) bár ez utóbbi távol-keleti gyökerekkel rendelkezik. Zipota oktatás nincs magyarországon, szóval go spanyol. De ha érdekelnek az ilyen mediterrán népek küzdőstílusok, akkor ott van esetleg a Capoeira, ami portugál és afrikai eredetű brazil harcművészet. Hátránya, hogy itthon csak kevés helyen oktatják jól. Volt még egy önvédelmi rendszer, a japán ju jitsu-val kombinált botharc a Baritsu (Sherlock Holmes is ezt nyomta) de tudtommal az már kihalt. Meg ugye van egy defendo szerű önvédelmi akármink, ami szintén ősi európai gyökerekre hivatkozik, ez azonban nem igaz, el ne hidd. William E. Fairbairn a japán ju jitsu, a judo és sanghaiban tanult különböző kung fu stílusok technikáit ötvözte. Aki nem hiszi járjon utána! Ha kicsit keletebbre mész, akkor még jó lehet az orosz sambo, vagy systema, de az megint csak a japán ju jitsu-ra és az orosz népi birkózásra épít. Persze kés meg bajonettharccal karöltve.

Bot kés hmm.... Amit fel tudnék hozni az ugye a klasszikus vívás, a lovagi vívás (ars ernis) és a szablya vívás (bár ez török-magyar eredetű). Botvívásnak pedig a Canne de Combat, azaz a francia botvívás lehetne az elképzeléseidnek megfelelő. Késharcot katonai kézitusából tanulhatsz (ami nem rendelkezik misztikus távol-keleti hagyományokkal, de főleg a tradicionális japán és koreai harcművészetekből merít). Vagy kali escrima arnis, de az meg megint csak távol-keleti, pontosabban a Fülöp-szigetekről jött hozzánk.

Ha meg túlteng benned a hazaszeretet, akkor akár el is kezdhetsz barantázni, abban van pusztakezes küzdelem, bot, szablya, kés lándzsavívás íjászat, meg még ki tudja mi. De a baranta harci anyaga is keletre épít, egyrészt mert rengeteg dolgot beleépített japán meg kínai stílusokból, másrészt mert ugye mi is eredetileg keleti nép vagyunk.

Nagyjából ennyi jutott eszembe, remélem azért tudtam valamicskét segíteni...

2012. júl. 26. 14:59
 6/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm utolsó a bőséges segítségedet!

Barantázni azért nem akarok, elhiszem, hogy jó meg minden, de önvédelmi hatékonysága a nullával vetekszik, mellesleg nem akarok lovasíjászkodni és népdalokat énekelni.

A francia boksz, lehet, hogy jó lenne, hiszen a zipota is ebből származik. Érdekes, hogy itthon van savate, de zipota nincs. Sambo is tudtommal, csak sport verseny grappling sambo van, rendes katonai jellegű, ahol legalább bajonettharcot is tanulnánk, olyan nincs. A capoeira látványos, meg minden, ha kinn élnék Brazíliában biztos is, hogy tanulnám, de itthon nem akarok break tánc órákra

járni.

A vívás még oké, meg ez a francia botharc is. Lehet, hogy a savate lesz, plusz sherma vagy Neutronlovag által küldött linkben megtalálható kastélybirkózás. Szívesen kipróbálnám.

A zipota az nagyon tetszik nekem, egyszer kint melóztam fél évet Madridban ott láttam zipotát. Sajnos, pont akkor volt a meló, mikor az edzés is, így nem tudtam rá járni. De egy edzést végignéztem és tetszett, igen kemény stílus.

2012. júl. 26. 15:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!