Az oxigénpalack és a serpák segítsége annyira megkönnyíti a Mount Everest megmászását, hogy még akár olyannak is sikerülhetne, aki csak a Fogarasi-havasokat - 2544 m - mászta meg?
Nem tervezek ilyesmit a belátható jövőben, csak érdekel.
Én olyan csúcsokat másztam csak meg mint a Moldoveanu a maga 2544 méterével. A Fogarasi-havasok a kedvenc hegységem, de ennek a magassága elenyésző a Csomolungmához képest.
De azért van tapasztalatom 4000 m-ről, igaz nem túl kellemes tapasztalat, de van:
A legmagasabb pont ahol valaha is jártam az 4000 m felett volt egy kicsivel, de pontosan nem tudni, hogy mennyi volt. Annyi biztos, hogy a 3945 m-en lévő Cruz Loma volt (FELVONÓVAL MENTEM FEL) a legmagasabb nyilvántartott pont ahol jártam, de kicsit magasabbra is baktattam annál.
Ez kifejezetten rossz emlék volt, mert nem voltam akklimatizálódva: 5 órát töltöttem el odafent, 3 óráig semmi bajom nem volt egy kis fülpattogáson kívül, de utána....pár perc alatt (!) úrrá lett rajtam a gyengeség érzése. Ezt máshogy nem tudom megfogalmazni :)
Pedig már majdnem azt hittem, hogy Quito-ban akklimatizálódtam, mert az is 2700 m-en fekszik nagyrészt, de nem.
Olyan volt mintha az erőm bő 80%-a elhagyott volna, minden lépés elég nehézzé vált, és 1 km-ert két óra (!!!) alatt tettem meg, míg odafelé az erőm birtokában ez 34 perc volt. Ez a ruku pichincha felé vezető út volt ez egyébként.
Mire valahogy elszenvedtem a felvonó felső állomásáig már nagyon hisztissé is váltam :D :D "Aaaazonnal le akaroooook menni vagy itt döööglökk mek" - csak ennyit tudtam gondolni akkor :D
Ha rendesen akklimatizálódtam volna, akkor ez elmaradt volna?
A halálzónában ez a gyengeség érzés hatványozottan van jelen még oxigénpalack és serpa segítség mellett is?
Annyit hozzátennék még, hogy szédültem is egy kicsit 3900-4000 m-en, de nem volt vészes. De lefele a felvonóval már zavaróbban forgott velem a világ, főleg, hogy feltámadt a szél és még lökdöste is a felvonót egy kicsit.
De miután végre leértem kb negyed óra múlva visszanyertem az erőmet.
Nyilván kell aklimatizálódni de palackkal jóval egyszerűbb.
Nekik van külön útvonal is kötél korlát van kifeszítve
az everestet még pótolagos oxigénnel is nehéz feladat megmászni, szal felkészülésből sokkal több kell ezeknél. tudás, technika kell.
a fogaras téli időjárása jó kezdésnek de semmi a -40 fokos szinthez, ami előfordulhat ott fenn
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!