Egy Kungfu szenszei úgy Isten igazából, ha nagyon bekeményít, hány ellenfelet tudna megverni egyszerre egy kocsmai bunyóban?
"Akkor miért vannak olyan videók a neten, ahol pl kidobó leiskoláz egyszerre több ellenfelet?"
Kamu videók. Szórakozó helyeken sem csak 1 kidobó van, hanem több. Másrészt rohadtul nem mindegy, hogy egy 2 méter magas 120 kilós kidobó ki ellen lép fel. Mert más dolog egy-két bedrogozott és/vagy bepiált 160 centis 60 kg-os szopottgombócfejű ecsethajú ratyigizda plázamajom cicafiút kitessékelni a helyről, és megint más dolog 3-4 józan 90-100 kg-os futballhuligánt, acélbakancsos skinheadet vagy kancigót kitessékelni. Nem egy olyan eset van, amikor bizony a kidobót is szarrá verik. A kidobó (portás) sem egy verhetetlen terminátor!
A videókat pedig hagyjuk....
"De egyébként 2-3 ember ellen, egy thai boxoló sem tudna semmit sem csinálni."
Kár, hogy ismerek is ilyet, aki kidobóként három támadót rakott mentőautóba.
Persze... kezdődnek az urban legend sztorik. Egy medvét nem kúrt farba véletlenül?
Szervusz! Először is a kung fu megszólítása Sifu!
A kérdésedre a válaszom a következő! Egy magasan képzett harcművész az adott stílust vagy irányzatot magas szinten űzi, ezáltal edzettebb jóval és pontosabb támadó illetve védekező technikai háttérrel rendelkezik, mint egy átlag ember! Mivel tisztában van mekkora sérülést tud okozni egy adott ütés mondjuk bizonyos testrészen, ebből kifolyólag valószínűleg leginkább pont hogy igyekszik időben felismerni és elkerülni a bajt; és csak akkor használni a harci tudását, ha az élete múlik rajta. A harcművészetnektehát elsősorban az a célja hogy felismeri az erőszakot és a testednek a kontrolálása.
Azonban a rossz hír az, hogy semmilyen küzdősport vagy harcművészet nem garancia arra, hogy kocsmákban vagy utcai szituációkban ne sérülj meg, vagy maradj alul.
Én elsősorban a saját tapasztalataimból tudok kiindulni! 2 évig boxoltam, 5 és fél évet Wing Chun Kungfuztam és egy évig kalirá is jártam. Mivel régebben szerettem éjszaka gyakran csavargón és emellett kocsmazni és szórakozó helyekre járni,és ebből kifolyólag párszor előfordultak kisebb-nagyobb balhék. És bár a legtöbb esetben komoly sérülés nélkül megúsztam, és mondjuk sikerült megmentenem az életem az által hogy gyorsan és határozottan támadtam, azonban volt hogy engem is értek sérülések a balhék során!
Kocsmai körülmények közeli viszonyban sincsenek a tatamis edzőtermekhez!
Hiába tudsz profi rúgásokat, ha a kocsmában kerül sor a balhéra, ott sokkal nehezebben tudod kivitelezni! Egyrészt szűk helyen vagy, másrészt csúszós a padló és instabil helyzetbe kerülhetsz! A kocsmákban gyakran használnak fegyverként sörös üveget vagy korsót! Ilyen jellegű támadásba belenyúlni életveszélyes! Vagy a karodat vagy a fejedet találja el az adott illető, minden esetben komoly sérüléseket szenvedsz és harcképtelenné válsz! Mivel üveg anyaggal dolgozom, tudom milyen könnyen tud vágni a törött üveg éle! Gyakorlatilag vetekszik az orvosi szikével! Nem beszélve arról hogy ha azt mondjuk széttörik a fejeden!
Erről az jut eszembe, mikor az általános suliban az egyik ottani Shotokan karate oktató elment a helyi kocsmaba, és összeakaszkodott az egyik ittasabb kocsmai bunyóssal. A kocsmai bunyós a gyomra felé irányított egy fake ütést amit a ,,sensei” próbált blokkolni két kézzel és közbe védtelen fejére akkora bokából megküldött parasztlengőt b@sz.tt le neki a másik kezével, hogy A fal adta a másikat! Nem beszélve arról hogy egyből le is teperte földre a ,, sensei” meg kapálózott a földön túlélésért! Hiába nem tanult a kocsmai csibész küzdősportott, egész egyszerűen sokat verekedett és rutinból képes megütni és nagyon határozottan!
De tudnék olyan példát is hozni amikor a képzettebb kung fus, mint egy cséphadaró, úgy darálta le képzetlen, ám de annál nagyobb szájú ellenfelét a kocsmában. És képes is mondjuk a kung fu torok ütéssel vagy szem kiszúrással komoly sérüléseket is okozni, de az már jogi következményekkel jár! Ha meg nem használ veszélyesebb technikát, akkor megeshet hogy alul marad a küzdelemben, mert mondjuk hátul nincs szeme és akár onnan is kaphat egy ütést vagy szimplán van tapasztalata a támadónak, és nem fél mondjuk más eszközt is a kezébe venni annak érdekében, hogy súlyos sérülést okozzon!
Remélem hasznos volt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!