A hegymászók, csak olyan helyre mennek ahol előre kiépitett a kötélpálya? (nem tudom mi az én nem értek ehhez videókon láttam, hogy pl Everesten is van ilyen)
Nem, a hegymászók nagyrészt nem ilyenekkel mennek.
Amire gondolsz, az vagy a kereskedelmi mászás a Himalájában, ahol a pénzes, de egyáltalán nem felkészült turistáknak kötélpályát építenek ki a serpák, és oxigénpalackokkal, a serpák segítségével másszák meg a 8 ezres csúcsokat. Nyilván ahol ezek a kötelek fixen el vannak helyezve, ott a komoly, palackot nem használó mászók is használják, mert aránytalanul sok lenne egyes helyeken csak azért is kerülni.
Vagy a via ferratára gondolsz, ahol fix drótkötél fut a sziklafalon, amibe energiaelnyelő kantárt akasztanak, hogy ha leesnének, zuhanjanak földig, illetve a drótkötélt ér mászásra is használni.
Alap járaton sziklamászásnál éa hegymászásnál a mászók viszik fel a kötelet, éa biztosítják vele egymást. Akár úgy, hogy a lenti ember standból biztosítja a másikat, akár úgy, hogy a kettő vagy több ember össze van kötve kötéllel, és ha valaki esik,bazt megtartják (plm ha gleccseren hasadékba esne vagy jegmezőn kicsúszna).
A Mount Everest esetében a szezonban a serpák kiépítik ezeket a kötélpályákat, hogy rengeteg jól figyelő ügyfelet segítsenek fel. Ezek az ügyfelek többsége nem komoly hegymászó, hanem olyanok akik fejükbe vették, hogy megmásszák a világ legmagasabb csúcsát, és magas fokú asszisztanciáért fizetnek, teháw nem csak kötél, hanem viszik nekik az oxigénpalackot, viszik a cu cuccaikat, van aki még fűtött sátorért is fizet a táborokban.
De mivel rövid a szezon, és a legkönnyebb útvonalon építik ki ezeket a kötélpályákat, ezért nyilván a profik is használják, mert aránytalanul durva lenne egyes szakaszokon akár kicsit is kerülni, hogy saját kötéllel biztosítsák egymást vagy hogy kötél nélkül haladjanak. Nyilván ha nem a normálútnak nevezett legkönnyebb úton másznak, vagy nem egy ilyen népszerű hegyre, akkor nem használnak ilyen előre kihelyezett kötelet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!