Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Hegymászásnál lefele valóban...

Hegymászásnál lefele valóban nehezebb haladni?

Figyelt kérdés
átlagember számára elérhető hegyekre gondolok mint pl. Magas tátra, Triglav, stb.
2022. aug. 10. 17:08
 1/4 anonim ***** válasza:
Próbálj már meg fejjel lefelé lemászni a hegy tetejéről. Hát persze hogy nehezebb.
2022. aug. 10. 18:40
 2/4 anonim ***** válasza:
84%
Nem vagyok tapasztalt hegymászó, de Ausztria legtöbb hegyére felmentem már. Én azt mondom, hogy igen, nehezebb. Miért? Mert figyelni kell, hogy a földes, kavicsos úton a bokád ne menjen ki, ezáltal azt tartani is jobban kell, folyamatosan fékezni kell, a combjaid jobban dolgoznak. Szóval igen, én is azt hittem, hogy csak felérünk, aztán legurulunk, hehe. De gyalog ez nem így működik. :D Annyi, hogy ettől függetlenül lefelé gyorsabb vagy, tehát hamarabb leérsz, de szerintem kicsit nehezebb, fárasztóbb.
2022. aug. 10. 19:50
 3/4 anonim ***** válasza:
89%

Általánosságban igen, lefelé nehezebb, ezért mennek a hegymászók, ha van lehetőség rá, lefelé könnyebb úton. A Triglav esetében akik az északi nagy falon másznak fel, vagy a Bamberg úton, azok is jellemzően a könnyű via ferrátás normálúton mennek le a menedékházhoz, majd a Prag vagy a Tomiskova úton vissza a völgybe, ahonnan indultak.

De gyaloglós útvonalon is nehezebb, veszélyesebb a lefelé, jobbna kell figyelni, meg maúgy is fáradtabb vagy. Nyilván fizikailag nehezebb a fel.

2022. aug. 10. 20:00
 4/4 anonim ***** válasza:
Hát maga a menés fárasztóbb felfele, de lefele meredeken szarabb menni.
2023. máj. 30. 19:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!