Szeretnék elkezdeni karatézni. Tapasztaltabbak, tudnátok nekem tanácsot adni, hogy melyik stílusban érdemes gondolkodnom? Valamint tudnátok nekem ajánlani egy budapesti dojot, ahol szerintetek felnőttként is gyorsan és hatékonyan haladhatok? (22L)
Az a legfontosabb kérdés, hogy inkább formagyakorlatokat szeretnél csinálni, vagy szeretnéd, ha néha meg is vernének, illetve szeretnél-e néha odacsapni?
Ha igen, akkor a kyokushinkai-ra keress.
"Ja és tudom tudom a karate nem kezdi ki az ember térdét ( neko ashi , kiba , zenkutsu , shiko stb állásban ? Dehogynem ."
Van is valami hivatalos statisztikád is róla, vagy csak csípőből lősz? Mert nekem 16 évesen is rossz volt a térdem mielőtt karatéztam volna, a karatétól javult. Most 42 vagyok, az egyik klubban mindig elkezd fájni, a másikban meg nem. És valahogy pont ott lesz rossz a térdem, ahol bebugyoláljuk magunkat mindenféle védőcuccal, ahol nem, ott sosincs porblémám.
Kyozok és közben 3 évig kickboxoltam, meg amikor arr volt lehetőségem jártam shoto-kan klubba, de a kyot említeném, mert azt viszonylag folyamatosan csinálom 93 óta. 2001 óta nem a verseny mozgat, mert ugye ez az a része, ahol az egészség nem számít, csak a teljesítmény abban a pár évben. Pont magyarországon volt a klub ahol nagyon odafigyelt az edző, a 3. dan mellett el is ment a tf-re, hogy tanuljon hozzá elméletet. Aztán lelépett magyarországról, mint ahogy én is.
Ahová most járok, ott tapasztaltam, hogy sípcsontvédővel bombázzák a combokat, és ez már tényleg sok a térdnek. Ugye nem fáj, mivel tompa, ezért lehet teljes lendülettel bombázni, és a térd egyszer csak megköszöni a részvételt.
Járok évente haza nyári táborba, ott azt mondta az edző, az vehet fel felszerelét akinek eltört a keze-lába. Ott ennek megfelelően kevesebb energiával is hatásos a technika, és nem kell oldalirányba annyaira tehleni a térdet. Ez a teóriám, de sokan marhaságnak gondolják.
Én 8 évig kyokushinoztam.Ott is van edző aki küzdés,és van aki kihon centrikus.Emellett 2 évig kick-box is ment,amíg volt rá nálunk lehetőség.
Én azt mondanám,hogy a térde nálunk annak ment tönkre,aki ész nélkül csinálta,meg nem figyelt az edzők instrukcióira.Azt mondabám,hogy az elején szánj rá 2-3 évet a karatéra (kyokushin),majd ismerd meg a kick-boxot is.A kyuban nem üt az ember fejre,mert nincs kesztyű ugye.A kick-box a kesztyű miatt ezt is engedi.Utóbbi kevesebb technikát alkalmaz,de nagy hangsúlyt fektet ezek alapos begyakorlására.Azt mondanám kiegészíti a karate ebbéli hiányosságait.Otthonra majd veszel egy zsákot,ami lehetőleg a súlyodnak kb a fele súlyú,és lehet gyakorolni otthon is.Ha van hova feltenni persze.Kell egy pár bandázs,ha helyesen felteszed,másra nem is lesz szükséged.Kitartást hozzá.Azt gondolom ez egy életmód.
Osu. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!