Van oktatás Kung Fu-ra és Wing tsun-ra is, mi a külömbség?
a wing tsunt nem nők önvédelmére fejlesztették, hanem egy nő
fejlesztette ki... utána évszázadokig csak férfiak használták. Igen tapasztalt vagyok, tavaly tettem le a mestervizsgát, ismerem az ország összes oktatóját, lehet akkor az exed hazudott vagy rosszul oktatták, tudniillik itthon van egy másik ágazat a Wing Chun amit gyenge oktató terjesztett el... ennyi, és ha kiváncsi vagy, Jövőre Hapkidoból is meg szeretném szerezni a dant, arról esetleg nem akarnál vitázni????
Na jó, néhány dolgot tegyünk helyre!
"A wing-tsun valóban a kung-fu egyik fajtája. Felkelő napot jelent."
Nem. A Wing Chun jelentése Gyönyörű Tavasz. És azért ez a neve, mert Yim Wing Chun volt a lány neve, akinek a apáca megtanította ezt a stílust, és róla nevezte el Wing Chun Kuen-nek (Gyönyörű Tavasz Ökle). És igen, nő volt, nőknek fejlesztette ki, de Yim óta a legtöbb Wing Chun mester férfi volt. És nem könnyített kung fu, csak más.
"az FBI-osokat is ezzel oktatják, illetve nem egy titkosszolgálat az ügynökeit"
Ezzel is. De én már hallottam ugyanezt a Defendo-ra, Krav Maga-ra Jujutsu-ra meg szinte minden stílusra, hogy tanítják az FBI-osoknak. Jómagam úgy hiszem, hogy mindenfélét tanulnak, nem csak egy külön stílust.
"itthon van egy másik ágazat a Wing Chun amit gyenge oktató terjesztett el"
Nem vagyok sem Wing Tsun, sem Wing Chun instruktor, de nem hallottam olyat, hogy Juhász Zoltán Si-fu gyenge volna. Ezt nem is nekem/nekünk kell megítélni.
"a Wing Chun mesterek a Wing Tsunból váltak ki és alakítottak maguknak egy egyesületet"
Ahogy nézzük. Az eredeti stílus a Wing Chun volt. Ebből vált ki Leung Ting (aki Yip Man utolsó tanítványa volt), és alapította meg sajátos iskoláját a Wing Tsun-t amit pont az írásmóddal akart elszeparálni a tradicionális wing chun-tól. Hogy ennek az oka most valóban a sértődöttség volna, 'hogy Yip Man nem neki adta át a stafétát' azt nem tudom. Nem is az én dolgom. Hazai berkekben valóban Máday Norbert Si-fu kezdett el Wing Tsun Kung Fu-t tanítani. A Wing Chun-osok Juhász Zoltán Si-fu vezetésével az eredeti vonala képviselik aminek jelenlegi vezető mestere William Cheung (Yip Man egyik legkiemelkedőbb tanítványa, Bruce Lee volt edzőtársa). Azt nem tudom, hogy Juhász Zoltán akkoriban a Wing Tsun berkeiben kezdte meg tanulását, azt hiszem nem. De tény, hogy egy időben a magyar Wing Chun és Wing Tsun együtt voltak, de a Wing Chun-osok nagyon hamar megszakították a kapcsolatot Máday-ékkal.Nem tudom miért, állítólag Máday pénzlehúzós hozzáállása miatt. Hogy ennek mennyi a valóságtartalma, azt nem tudhatom. Ugyanakkor elgondolkodtató a tréningek, szemináriumok már-már pofátlanul magas ára. Ezenfelül halottam már mende-mondákat arról, miszerint a Máday Wing Tsun-ban sok mesternél az a hozzáállás, hogy a 'Wing Tsun, az eredeti, és a legjobb kung fu, sőt a legjobb harcművészet a világon, minden más sz@r'. Nagyon elszomorító, remélem nem igaz, mert esetben megy az agymosás rendesen a wing tsun-ban. Remélem, hogy nem...
Öt állat stílusban nem tartozik bele a skorpió te elmebeteg!
Olyat nem is oktatnak itt és Bruce Lee nem wing tsun-t hanem
wing chun-t és yong chon kwan-t tanult.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!