Régen utáltam futni, most imádok, de fáj a térdem. Abba kellene hagynom?
Kb 1 hónapja kezdtem. Vettem futócipőt is. Nagyon élvezem. Tegnap lefutottam több, mint 10 km-t, ez volt az első ilyen nagy táv, előtte csak 6 km-t futottam max.
Nagyon nagyon jól esett, semmi bajom nem volt, de utána nagyon elkezdett fájni mindkét térdem. Egész nap fájt tegnap, ma már csak a bal.
Nem kell rögtön abbahagyásra gondolni...
Bemelegítés, nyújtás megvolt? Ha igen, én először megpróbálkoznék valamilyen ízületvédővel.
hopsz, most nézem, csak egy hónapja futsz...
Ha nagy súlyfelesleg miatt kezdted el, az viszont okozhatja, akkor igen, abba kell hagyni mindaddig, amíg ez a felesleg nem csökken.
Mindig bemelegítek és nyújtok. Aszfalton futok, igen, de más választásom nincs, mert nincs időm elmenni máshová futni, ez az egyetlen, ami belefér az időmben, hogy itthon a környéken futok. Direkt olyan cipőt is vettem, ami aszfaltra való.
160 cm és jelenleg 67 kg vagyok.
Rossz ízűleti pozició!
Vagy rossz tompítás!
Esetleg rossz cipő...
Vagy rossz futás technika (ez lefedi a rossz ízűleti poziciót)
Vagy nem vagy futóalkat (széles csipő, nagy mellek)
túl súly.
Valószínűleg nincsen nagyobb probléma. Több mint 4 kilométer különbség az extrém méretű váltásnak számít, ilyet alapból nem szabad csinálni (ráadásul majdnem a dupláját futottad az előző leghosszabb futásodnak). Főleg nem kezdő futóként (hozzáteszem, hogy aki fél éve fut folyamatosan, az is kezdőnek számít, ezt nyugodtan elhiheted nekem). Ez az 'elkezdett fájni' dolog nem olyan, hogy kötelező jelleggel jelezni fog neked már futás alatt. Ha már futás alatt érzed ezt, akkor vagy kezdő vagy, vagy nagyobb a probléma.
Milyen pulzussal futottad le ezt a picit több mint 10 kilométert? Egyáltalán nem mindegy ám, hogy 130-as pulzussal vagy 160-as pulzussal futottad végig. Ezek csak számok, amik nem állandóak mindenkinél, de a lényeg az, hogy magasabb pulzussal nem szabad sokáig futni. Tehát nem a távolság számít, hanem az, hogy mennyi ideig futsz adott pulzussal. A rossz hír az, hogy ezt (10 kilométert) még végig lehet csinálni mindkettővel. 160-as vagy magasabb pulzussal nem érdemes, az káros lesz valószínűleg. Egy versenyen lehet ilyet csinálni, de ott is csak a versenyen lesz hasznos, utána inkább csak ártani fog (de szerintem ne akarj egyelőre még versenyre menni). Egy 25 éves átlagos versenyzőnek egy 2 órás futásra (de nyugodtan írhatunk 1 órásat is, az is már hosszú, és a tiéd az inkább ez utóbbi körül lehetett) az ideális pulzustartomány az kábé ennyi:
117-136,5 (bpm)
ez a 60-70%-os tartomány. (220-életkor)*0,6 és (220-életkor)*0,7. Változó, hogy ki mit tekint ideális zsírégető tartománynak, van olyan is aki 55-65-öt, van aki 65-70-et, stb..
Pulzusmérőt érdemes beszerezni, és nézni, hogy mit produkálsz futás alatt. Amikor fáj a térded, akkor érdemes lehet lazítani egyet és elmenni úszni azon a napon. Nem kell széthajtani magad, csak próbálj folyamatosan úszni valamennyit szinten tartás végett (mondjuk 1 órát folyamatosan, ha nem fájdalmas, ha bírod), szintén alacsony intenzitással.
Magas pulzussal akkor fuss, amikor sprintet futsz (nagyon rövid idő), vagy amikor a sebességed növelését tűzöd ki teszem azt például intervallumfutással (az is rövidebb idejű futás, mondjuk fél óra). Kezdetben az is jó, ha először szokod picit ezt a 60-70-es tartományt (vagy terheléses teszttel lehet pontosabb adatokat szerezned), és utána kezded csak el az ilyen intervallumfutásokat.
Pulzusmérőm nincs, de lassú tempóban futok, egyenletesen, úgy, hogy még pár mondatot tudjak közben beszélni.
Egészen pontosan 10,5 km-t futottam 90 perc alatt, végig egyenletes tempóban. 1x álltam nagyjából fél percre inni pár korty vizet a játszótérnél.
Meglepődtem rajta magam is, hogy ennyit lefutottam, de az az igazság, hogy annyira jól esett, nem fájt semmim közben (csak utólag), és ki akartam próbálni magam, mennyit bírok, mert máskor csak azért hagyom abba 6 km után, mert hajnalban szoktam, és mennem kell dolgozni, most pedig nem voltam időhöz kötve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!