Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Judoban (cselgáncsba) mit...

Judoban (cselgáncsba) mit jelent a Nage no Kata? Mi az?

Figyelt kérdés

Amit tudok róla hogy 1 dannál kérik ezt. A lényege hogy a dobások minden fajtáját megcsinálja.

Dobások : nage-vaza és ezen belül vannak a

Kézdobások : te-vaza

Csípődobások : kosi-vaza

Lábdobások : asi-vaza

Hátravetődés : ma-szutemi-vaza

Oldalra vetődés : joko-szutemi-vaza

És erre az 5-re vagy ezen az 5-ön belül mindegyikből 3-mat bemutat. Csinál 3 te-vaza dobást. csinál 3 db kosi-vaza dobást...stb

Ez az amit tudok róla. Amit nem tudok azzal kérdeznék

Hogy ezt csak 1 Dannál kérik vagy 1-5 danig mindig?

Ez a Kata elnevezés ugyanaz mint a karatéban is vannak katák (formagyakorlatok) és ha ugyanaz több ilyen kata is van judoban.

Illetve ha van 1-től 5 danig ez akkor lehet-e újra és újra ugyanazokat a dobásokat csinálni ugyanabban a sorrendben vagy kell rajta változtatni valamit?

Minél többet megszeretnék róla tudni

Én karatézok és azért.

Azt az elvet vallom minél többet tudsz egy stílusról annál kevesebbet nem tudsz. Persze itt az elméletet értem hisz az összes stílusra nem lehet járni lehetetlen.

De ha tudom hogy a taekwondo egy ,,rugó stílus" ami távolról jó meg rúgásokban akkor minél inkább feltudok rá készülni.

https://www.youtube.com/watch?v=YOcVfmmMBLY

2016. febr. 24. 21:49
 1/7 anonim ***** válasza:

Teljesen jól leírtad alapból is. Tudod mi maga a Nage-no-Kata.

1. és 3.

Helye válogatja. Tényleg! A vizsgák központilag meghatározottak, de a katákból lehet válogatni. Mindig az egyre nehezebbeket várják el.

2.

Igen. Szimpla formagyakorlatok. Sok van igazából, de hivatalosan csak 2. A Nage-no-Kata (dobógyakorlatok) és a Katame-no-Kata (grapplinggyakorlatok). Ezek mellett még sok lenne, illetve ezeken belül sok konkrét gyakorlat (waza) is van, de azt egyszerűbb a két nagy kategória nevével rákeresve google-ben megnézned, mintsem hogy mi ide leírjuk, mert tapasztalatok alapján ugyanarról a technikáról mást-mást mondanak néha (másként tapasztalja az ember súlytól, mérettől, alkattól függően, máshova esik a fogás, stb.)

!Kamlyn - 54/F!

2016. febr. 25. 20:10
 2/7 A kérdező kommentje:

Köszi

Azt hittem már nem ír senki mivel tegnap tettem ezt fel

Én most tapasztalt emberek véleményére voltam kíváncsi

2016. febr. 25. 20:15
 3/7 A kérdező kommentje:

Szóval minden danra van csak mindig nehezebb technika kell ha jól értem

És három ilyen kata van!

2016. febr. 25. 22:49
 4/7 A kérdező kommentje:
??
2016. febr. 25. 22:50
 5/7 A kérdező kommentje:

A másik hogy itt kérdezek mivel hiába kutakottam a neten csak angol szövegeket találtam a Nage no katáról mint ahogy a földharcosról is csak angolt találta. Meg persze ilyen videót amit ide is raktam

Csak én nem tudok angolul

2016. febr. 26. 10:19
 6/7 anonim ***** válasza:

A 3. katát, azért nem írtam, mert az gyakorlatilag a nagy, átfogó alapkategória. A Randori-no-Kata, a szabad gyakorló formák. Angol tudás nélkül is, az oldal alján megnézheted a táblázatot, abból láthatod hogy van felosztva. (A wikipédia nem a leghitelesebb forrás, de alapjában véve rendben van)

[link]

Tapasztalatom pedig nagyjából 20 évem van Judo-ban, bár talán már több is, így azt hiszem válaszolhatok.

!Kamlyn - 54/F!

2016. febr. 26. 17:13
 7/7 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a hasznos válaszodat
2016. febr. 26. 20:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!