Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Brazil Jiu Jitsuban milyen...

Brazil Jiu Jitsuban milyen egy övvizsga?

Figyelt kérdés
Milyen gyorsan lehet letenni, illetve miket kell csinálni?

2016. jan. 14. 19:44
1 2
 11/12 anonim válasza:
Ilyen nincs, hogy fekete öves judo-s lila övet kap. Ugyan úgy indul a nulláról. Egy kéket külföldön talán eltudnék képzelni, de szerintem ott sincs ilyen. A lila övhöz itthon kb. 6-8 év kell. Persze ha jársz szemináriumokra rendszeresen, ahol csíkokat kaphatsz az övedre. Igaz, hogy a judo-ban is van minimális földharc, de csak jelzés értékű és a szabályok is másak. Amit én is tapasztaltam pl.: Átjött hozzánk egy barna öves judo-s srác. Az alap pozíciókkal tisztában volt + ismert pár alap technikát is (karfeszítés, lábháromszög), viszont a judo-soknál van valami olyasmi "szabály", hogy ha nem tiszta földrevitel után a küzdelem folytatódik földharccal és az egyik fél a hasára fordul, akkor automatikusan felállítják őket. Ez azt jelenti, hogy a srácban már reflexszerűen benne volt, hogy szorultabb helyzeteknél fordul a hasára és oda adta a hátát, ami a BJJ-ben az egyik legkiszolgáltatottabb pozíció, hiszen ha nem véded a nyakad, azonnal kapod a hátsó fojtást (de ha véded akkor is :D). Miután mindenki kikopogtatta 4-5x fojtással, megtanulta, hogy ne adja oda a hátát. Szóval egy judo-snak ugyan úgy meg kell tanulnia a legkezdőbb technikákat és földreviteleket is, hiába fekete öves judo-s, hiszen a BJJ-s nem arra megy, hogy minél jobb dobással levigye az ellenfelét a földre, hanem, hogy egy akármilyen egyszerű földrevitel után a földön kényszerítse feladásra. Szóval egy BJJ-s nem fog egy judo-sal 2-3 percen keresztül körbe-körbe táncol egymás gi-jébe kapaszkodva, hanem minél hamarabb és minél egyszerűbben törekszik a földrevitelre, lehetőleg úgy, hogy a földön már előnyös pozícióba kerüljön. :)
2017. jún. 16. 21:33
 12/12 anonim válasza:
Nehéz. A kérdés, hogy mi a célod? Én pl judo és birkózó múlttal rendelkezem, így nyilván a földrevitelek gond nélkül mentek, de ahogy előttem is mondták, itt még nincs vége a dolognak. A helyezkedések is egész jól mentek, de egy jó bjj gyakorló relatíve könnyen meg tudja lepni az embert. Nekem mindig is az mma volt a célom, ezért a judo és a birkózás után (előbbit 10, utóbbit 7 évig űztem) másfél éve váltottam bjj és ökölvívás (ebből egy intenzív, sok sparringos egy év, majd még a vírus előtt fél évig thaibox) kombinációra. Nagyon jó sport, rengeteget tud segíteni, igen az egyéb "hasonló" sportok is sokat segítenek. Nem vagyok az a könnyen feladós fajta, de azért senki ne ringassa magát abban a hiú reményben, hogy hiphop lila vagy fekete övet szerez. A bjj nagyon is gyakorlatias és tudás alapú, nem is baj, ha nem gyűjtögeti az öveket, sőt szerintem jó is, mert nincs B verzió, hogy na, nem olyan jő harcos az illető, de nagyon erős, keni vágja az elméletet, ezért megkap egy új fokozatot. Itt szó szerint szét kell rongyolnod a földet és a ruhád (és persze a sparring/versenytársaidat :D) mire kézzel fogható elismerést kapsz. Btw egy nagyon logikus, nagyon szép sport. Viszont még így a sok földharcos múlttal is kiemelném: sok-sok nyújtást kell csinálni, nagyon jól kell tudni mozogni minden irányba!
2020. ápr. 23. 12:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!