Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Vékonyabbnak kell lennie a...

Ret_close kérdése:

Vékonyabbnak kell lennie a doboelőke vagy a végszerelék fonottzsinorjának mint az órsón a főzsinór? Ha igen mennyivel? és ha mégis vastagabb az mit veszélyeztet? Vagy mi a következménye?

Figyelt kérdés
Szeretnék minél biztonságosabban horgászni, sosem ártanak a tanácsok, tapasztalatok, nem szeretném hogy egy szép nagy példányt ilyen szerelési problémák miatt engedjek el.

2016. jan. 3. 15:51
 1/2 anonim ***** válasza:

A dobóelőkét arra találták ki, hogy a bedobás miatti nagyobb igénybevételt bírja a zsinór. Használnak monofil és fonott dobóelőkét is.

Monofilt tipikusan könnyű féderezésre és match botokra szokás rakni. Sztenderd fenekezésre vagy nehéz féderezésre meg fonottat.

Én 16-os fonott (a lehető legolcsóbb) dobóelőkét használok 18-as főzsinórral heavy feeder bothoz 20-30 grammos kosarakkal. A hossza kb másfél-két bothossz. Ezzel nem kell félni, hogy a bedobás elhasználja a zsinórt és a csomó is simán kifut a gyűrűk között. Ez a dobóelőke simán kibír egy egész szezont, de alatta az alsó 20-30 méter főzsinórt le szoktam venni egy idő után, mert az viszont elhasználódik. Vigyázni kell, hogy ne legyen rácsavarodva bedobáskor, mert nem a zsinór szakad, hanem a spiccet tépi le.

Matchezéshez 18-20-as match zsinórt használok dobóelőkének 14-16-os főzsinórhoz másfél bothosszban. Az is jól bírja.

Visszatérve a kérdésedre 20-asnál vastagabb fonott dobóelőkét értelmetlennek látom. Ha a főzsinór 30-35-ös (bojlizol) és óriás pontyok vannak, akkor se kell erősebb.

2016. jan. 4. 19:06
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszod, nyertem belőle hasznos informáciokat, ezentől szerintem én is cseréelm ez első 20 30 métert.
2016. jan. 5. 12:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!