Mit sportoljak: Savate vagy ökölvívás és thai box? Hol van itthon jó Savate oktatás?
Sziasztok! Olyan gondban vagyok, hogy szeretnék elkezdeni valami harcművészetet/küzdőt, de nem tudom, hogy Mo-n milyen irányban érdemes elindulni.
A praktikusság híve vagyok és azzal is tisztában vagyok nem a stílus teszi naggyá a harcost, de mégis szeretnék egy 2-5éves időtartalmon belül olyan ismeret(ekre) szert tenni, amely(eket) a valóéletben, akár az utcán is tudom kamatoztatni!
Én első körben arra gondoltam, hogy Ökölvívnék 1-2 évet, majd kb 1-1,5 év thai box, és esetleg a végére vagy mellette wing tsun kung-fu. Elvileg az ökölvívásból átment thai boxolók nagyon tudnak és az már utcán is kamatoztatható, habár elviekben a box kesztyűvel más ütni mint szabad kézzel, ezért is lenne a wing tsun is.
A másik tervem (ami jobban tetszik) az a Savate. Sajnos a defense nincs itthon oktatva, de a verseny kiadás se lehet rossz. Erről tudtok valamit, hogy ezt mennyivel jobban tudnám kamatoztatni mondjuk az utcán mint a fentiekben említetteket? Elvileg a versenybe is van cipővel rúgás, tehát ennyivel is jobb lenne mint a thai box. Viszont ütni nem tudom, hogy tudnak.
A másik aggály, hogy itthon alig találok Savate edzést (Bp). Amit találok ott is kisgyerekekkel reklámozzák az edzéseket, meg a magyar Savate videókon is eléggé gizda csávók vannak, szal nem épp bizalom gerjesztő. Egy jobban kigyúrt boxolóhoz több reményt fűznék első látásra, habár tudom, hogy a stílus nem minden.
Ötletek? Előre is köszi!
pl ez volt az egyik Savate edzés amit fent is említettem:
Eredetileg az egyik ismerősöm hívott le egy nevesebb thai box edzőhöz, tehát ha azt is választanám a minőséggel elvileg nem lenne gond.
A kung-fu-t pedig sokan mondták, hogy önvédelemre is jó, meg a szabad kezes ütés megszokására is nagyon jó.
De akkor marad a Savate. Még hallottam azt is, hogy a Savate mellé ajánlott mondjuk egy szabadfogású birkózás is. Ez tényleg így van?
Egyébként ha a Savate-ben megtanulok rendesen ütni és rúgni is, akkor miért van szükség előtte külön ökölvívásra?
Alapozó edzésnek: Box
Fő edzésnek: Savate
Annak aki azt írta, hogy a Savatés szétrúgná a Boxoló bordáit és hasonló csak annyit írnék, hogy egyszer volt egy műsor ahol a boxoló Savatézni tanult. A Savatés meg úgy májon rúgta, hogy összeesett.
Amúgy meg a boxoló tényleg hátrányban van, mert egy profi Savatésnak olyan a mozgás mint Bruce Lee-nek (lehet ő is ezt tanulta). És amíg a boxoló vagy üt, vagy a fedezékből kukucskál, addig a Savatés elugrik, elszökken, ellépeget. Alig használja védekezésre a kezét. Jobb a mozgáskultúra. És ugyanolyan jól használja a lábát mint a kezét.
A Savate esetében kompromisszumot kell kötni.
Az egész országban csak 3 helyen oktatják.
Két helyen heti 2 edzés van, míg a harmadik helyen heti 3. A kompromisszum itt az, hogy ha nem Pesten laksz és nem az edzések közelében akkor utazgatnod kell. Ez a dolog negatív oldala. A pozitív oldala meg az, hogy a Savate-t Európa Bajnokok tanítják nem sehonnan jött edzők, akik vagy jól tanítják vagy nem.
Itt nyugodtan meg lehet bízni az edzőkben.
Szóval nem Máday-féle emberek fognak tanítani "határ a csillagos ég"-szerű pénzekért. Megtanulod a kezedet is használni és a lábadat is, megtanulsz olyan szinten mozogni, hogy a boxolók csak nézni fognak. Nem egy helybe fogsz totyogni mint ők a kezeidet az arcodba nyomva, nehogy megüssenek. A Savate-ban ugyanis a védekezés abban szokott állni, hogy ellépnek, hátrasasszéznak, szökkennek, ugrálnak és így kerülik el a dolgokat. Persze ha nincs más mód védekeznek a kezükkel is. De nem úgy harcolnak mint egy boxoló, hogy két kéz az arcban, aztán onnan szúrogatnak meg előre lépnek néha.
Ami még külön jó, hogy a rúgásuk nem olyan mint a Muay Thai-ban ahol a rúgás olyan lassú, hogy amíg a Muay Thai-os beindít egy rúgást addig a boxoló beléd rúg 2-őt. Itt ugyanolyan gyorsan és hatékonyan megtanulsz rúgni mint ütni. És még egy pozitívum... ez utcai harc, cipőben... ahogy az utcán is vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!