Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Milyen számszeríjat vegyek?

Msebi06 kérdése:

Milyen számszeríjat vegyek?

Figyelt kérdés

Mezőgazdaságban dolgozom, és elegem van, hogy évente a nyulak 1 millió forintos károkat képesek csinálni a földemen tavasszal, persze a vadászoknak hiába szólok. Miközben kint dolgozok tőlem 30-40 méterre szaladgálnak, erre a célra kéne egy számszeríj. Lehetőleg egy egyszerű, pontos, erős kellene. Gondolom ennek megvan az ára, de sokat se tudok rákölteni, jó lenne minél olcsóbban.

Skorpion XBR 100, ezt néztem ki, árba is jó lenne, de nem tudom mennyire lehet pontos stb...

Másik kérdés, hogy erre a célra a nyílpisztoly elég? Azok valamivel olcsóbbak.

Sajna ebben a témában egyáltalán nem vagyok jártas, jól jön minden segítség.

Kérem azokat a kommenteket hanyagoljuk, hogy ez tilos, stb... Már idegileg kivagyok miattuk.

2015. febr. 10. 09:08
 1/10 kovpet ***** válasza:
23%

"Kérem azokat a kommenteket hanyagoljuk, hogy ez tilos"

Pedig. :)

A millás kár mellé még egy büntetés is kell? Ne félj, akkor lépni fognak, ha ilyet csinálsz. Orvvadászat, garázdaság, kinéz egy jó felfüggesztett is a pénzbírság mellé.

A vadkárt nem lehet perelni a vadásztársaságtól? Nem "szólni" kell, hanem ajánlott levélben kommunikálni velük.

2015. febr. 10. 10:31
 2/10 A kérdező kommentje:

Tavalyi kár után is írtam ide, akkor beszéltünk erről már, ha akarod keresd vissza. Pl. vadkáram van őztől is, azokkal tudok védekezni, vaddisznó ha éhes nem lehet ellenük mivel. Rengeteg pénzt költöttem már ellenük vadászboltból vett riasztószerekre, szomszéd a földjét körbekerítette villanypásztorral, de ha éhes nincs mi megállítsa. Itt nem tudok mit tenni, de a nyulakkal igen. Vadászokkal beszéltem azt mondták nem tudnak ezzel foglalkozni. Egy haver vadász meg mellékesen mondta nekem, hogy nem lőhetnek pl vaddisznót, hogy a külföldről jött vendégeknek (akik hozzák a sok pénzt) legyen mire lőni.

Kb 6-7 éve 2 milliós vadkárt számolt fel a szakértő, azóta sincs belőle egy fityingem se, csak a perekre ment el a pénzem, mert elején nem akartak fizetni, azóta lemondott a vadász társaság tulaja stb...

Csak tavaly 13ból kb 8 ha-t ettek le a nyulak napraforgóból kelés után, nem kaptam térítést, vaddisznó 21 ha kukoricámat túrta ki vetés után, pedig vadriasztószerrel, hajjal, gumiégetéssel is védekeztem, ezután a vetőmagot kifizették, de a műtrágya, magágykészítés, stb... már az én károm, főképp, hogy bevételem se volt rajta.

Nem akarnám minden áron kilőni őket, szeretem az állatokat, de ez már elviselhetetlen. Próbálkoztam nyulak ellen is különféle módszerekkel, volt hogy külön az egész táblát keléskor többször lepermeteztem több féle szerrel amit ajánlottak különféle vadászboltokban, ezzel foglalkozó fórumokon (nem méreg vagy ilyesmi, hanem riasztó, szaga miatt nem mennek oda), de kb semmit se ért.

2015. febr. 10. 11:38
 3/10 anonim ***** válasza:

inkább egy jó távcsöves puskát szerezz hangtompítóval.

vagy fél év alatt kiképeztetsz 2-3 kutyát a feladatra,aztán azok szétmarcangolják a nyulakat.

[link]

2015. febr. 10. 20:26
 4/10 A kérdező kommentje:
Kutya már van 2 a háznál 1 évesek, nem szeretnék még egyet melléjük. Puskára is gondoltam, de ahhoz engedély kell, ha elkapnak vele akkor gond van, plusz traktorba nehezebben fér el mint egy íjpuska.
2015. febr. 10. 21:03
 5/10 anonim ***** válasza:
azért van egy kis különbség a kutya van a háznál dolog és a kutyakiképző által konkrét feladatra kiképzett nyúlvadász kutya között.
2015. febr. 10. 21:32
 6/10 A kérdező kommentje:
Nem is írtam, hogy nyúlvadászatra vannak, utol se érnék :) Házőrzés céljából két nagy németjuhász, akik esznek épp eleget, nem hogy 3 kutyát etessek. A mostaniak meg mondhatni családtagok, nem váltom le őket. Viszont olyan most beugrott, hogy utánajárok hátha van itt a közelbe ilyen amit linkeltél, kihozhatná 1-2szer...
2015. febr. 10. 22:28
 7/10 anonim ***** válasza:

én abból indultam ki,hogy a potya 2 milliót és a további veszteségeidet vetettem össze a két vadász kutya vétel árával,kiképzésével és fenntartásával.

ezek is komolyak a célra és nem nagyok annyira,nem esznek sokat,főleg ha egy németjuhásszal van összevetve-

https://www.youtube.com/watch?v=gh84o5STysk

az üregeikből is kiszedik a nyulakat.

2015. febr. 10. 23:05
 8/10 anonim válasza:
46%

Eltekintve attól, hogy tilos kilőnöd a nyulakat, a számszeríjat felejtsd el, még ha bőven meg is van az erejük hozzá.

Macerás használni, nagyon sokat kell vele gyakorolni, meredek a vessző röppályája, tehát hiába állított e be 30 méterre, ha 40 méterre tűnik fel egy nyúl, már annyival alámegy a vessző, hogy el sem találod. Amellett a 30ezer ft-os kínai számszeríjak hulladékok, szétesnek, 200-400e ft-ot meg gondolom nem szán rá. Amúgy 1 db nyílvessző sem olcsó, és pillanatok alatt ellövöldözöd, úgy hogy meg sem találod, a nyuszin is átrepül. Szóval hagyd meg a sportolóknak... Vegyél inkább egy jó légpuskát, az is elég egy nyúlhoz, könnyű célozni, használni, és 2 ft bele egy golyó.

2015. júl. 19. 16:07
 9/10 anonim válasza:
ez igy van egy slavia légpuska az kva erős,simán lőttem vele fácánt is.
2016. jan. 10. 19:49
 10/10 anonim válasza:
kár hogy pont az ijról nem irt senki, mindenki csak offolt
2016. jan. 10. 19:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!