Torashin Dojo vagy Kelemen Ryu Ju Jitsu? Vélemény?
Jitsuzok, de a Barrában. A kelemen tradicionális jitsu, a harci értéke nem a legjobb, szerintem, de legalább van bennük akarat, hogy tanuljanak, átemeljenek dolgokat más rendszerekből. És ismerek egykét kemény srácot, aki ott kezdte. Pl utánpótlásban szerintem tök jók, és remek versenyeket is tartanak. Vagyis van lehetőség a megmérkőzésre, ami a legjobb indikátora és segítője a fejlődésnek.
A másik klubról sosenem hallottam, egy versenyen sem, és rájukkeresve nem is meglepő, miért, egy tipikus Mcdojo.
Sziasztok!
A Torashin Dojot magát nem ismerem, de ahogy utánanéztem, az Óbudai Jutsu Kai Kan SE-hez tartoznak, tehát Zen Nihon Tai Jitsu Do-sok. Rajtuk kívül én úgy tudom, hogy Magyarországon még 3 szervezet van, ami kiemelkedő színvonalú; a Kelemen Ryu, a Nihon Tai Jitsu, és a Gracie Jitsu. Az első három gyakorlatilag ugyanaz, ju jitsu (én személy szerint a Nihon Tai Jitsut űzöm), és szerintem mind hatásos. Valamit fontos leszögezni: ezek önvédelemet oktatnak! Tehát a hatékonyságukat nem szabad megkérdőjelezni, hiszen az egész repertoárjuk arra épül, hogy hogyan semlegesítsünk egy támadót minimális idő alatt, minimális erővel. Éppen ezért nem említeném őket egy lapon a brazil jitsuval. Félreértés ne essék, az is nagyon jó, de csak mint sport, mert szabályozva van, és ez így van jól. Ju Jitsuból nem véletlenül nem csinálnak versenyt, vagy ha igen, azt is ritkán, mert abban nincsenek szabályok. Ha megtámadnak, az ágyékrúgástól kezdve a gégetörésen át a nyaki biccentő izmok támadásáig szinte bármit meg lehet csinálni, hogy "túlélj". Ez alapján szerintem érthető, hogy ez nem összekeverendő a sporttal.
Belinkelem a saját szervezetem weblapját is, meg a többiét, szerintem az alapján válassz, hogy valahova elmész edzésre, és legalább 1-2 hónapig csináld, hogy legyen egy viszonylag felületes, de mégis széles képed arról, hogy ott milyen munka is folyik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!