Amikor elkezdek futni, mindig beszorul a levegő, és muszáj megállnom, mert nem bírok tovább futni. Mit tegyek?
Mit jelent az, hogy beszorul a levegő?
Szúr az oldalad? Hányinger kap el?
Ne egyél futás előtti 1-1,5 órában.
Amikor elkezdtem futni, nekem is voltak ilyen bajaim.
Saját módszerem, ami bevált:
-valóban üres hassal menj
-bemelegítés: nagyon "light-os" kocogással kezdjed
-folyamatosan, az orrodon lélegezz, de először olyan sok levegőt, amennyit csak bírsz, így nem fogod azt érezni, hogy kifulladsz
-egyik napról a másikra nem leszel maratoni futó! Alkalmazz edzéstervet.
Pl.: [link]
Én úgy kezdtem, hogy az első 5 hétben heti 3x félórát szántam rá. Első napon: 5 perc futás 5 perc séta 3x
Második napon: (egy nap pihenés után)5p futás 5 séta 10 futás 5 séta 5 futás.
Aztán a harmadikon ugyanez
Következő héten egyre több legyen a fél órából a futás és kevesebb a séta.
Nekem a harmadik hétre sikerült elérnem, hogy fél órát simán végigfussak. Aztán emeltem 40 perc és másfél óra közötti időtartamokra, időtől, kedvtől függően.
Mostanában heti 2x-3x futok, az alapom egy 40perces kör, néha kitolom egy órásra, de minden erőlködés nélkül, könnyedén le tudom futni, még ha néha hetek kimaradnak, akkor is.
Lényeg: fokozatosság, légzés, kitartás. Eleinte tényleg érd be azzal, ha 5 percet végigfutsz. Hidd el, az elég. Eleivel...
Én azt csináltam, hogy első hé
sport tanár vagyok,most végeztem a sportegyetemet,első ligás kosárlabda edzője vagyok.remélem ezzel meggyőzlek,hogy figyelj rám:)
nem szabad üres hassal menni,de ne tömd tele magad,lelassít és nem tudod normálisan venni a levegőt.fontos,hogy az orrodon beszívott levegőt teljes egésszében fújd is ki,ha kell két kifújással.mert ha nem akkor beszorul.ez mindeenkinél megtörténik.szaladni is tanulni kell:)
másik pedig:nem csak a légzéssel van a gond,az iramoddal is.mert ha egyből gyorsra veszed a dolgot,akkor hamar beszorul a levegő.melegíts,csinálj légzéseket.ennyi a fontos:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!