Szeretnék valami olyan küzdősportot csinálni, ami ilyen tanfolyam szerű (nem kell sokáig, rendszeresen járni), és önvédelemre nagyon jó. Tudtok ajánlani?
Kung fu, thai box.
Én nagyon nem szeretem a krav magát. Túlértékelt vacak, életszerűtlen helyzetekkel, életszerűtlen megoldásokkal.
Akármit is csinálsz kevés ideig és rendszertelenül az annyit is fog érni.
A Krav Maga nem rossz, de az sem olyan, hogy fél év alatt Bruce Lee-t csinál belőled.
Ha jársz Krav Magára, azért akkor hamar nőnek kicsit az esélyeid. Főleg a taktikai rész miatt. Ha el tudod kerülni a konfliktust akkor tuti, hogy nem vernek meg és nem lesz jogi következmény sem.
Szeretnék.. nos, én 100 és 100 dolgot írhatnék.
De maradjunk a valóságnál.
Egy küzdősport nem ad önvédelmi készséget, rövid idő alatt harcművészetek sem adnak.
A kravmaga nem küzdősport, a karate hivatalosan szintén nem. Judo az, de soha senki sem állította, hogy majd valaki Judo edzésen tanul önvédelmet.
Kravmagáról sem kellene állítani, hogy jó hangulaton kívül mást ad.
Ha valódi harcművészet edzésre lekeveredik az ember, akkor évek alatt sok hasznos képességet fejleszthet, és jó dolgokat tanulhat, amik valóban segítik a túlélést zűrös helyzetekben. Ilyen edzés megtalálásához szerencse kell (hiszen rengeteg edzésből általában csak kevés hasznos), az edzéshez pedig kitartás és elszántság kell.
Jók szoktak lenni a Wing Chun, Kali, Jujutsu edzések, ugyan küzdősport de hasznos képességeket fejleszthetsz és ütésre rutint szerezhetsz ökölvívás edzéseken. Ezeket keresd Szegeden, de ne várj 1-2 év alatt komoly tudást vagy rutint, a hamis magabiztosság csak egy plusz veszélyforrás..
TaplalkozasHarcmuves: Te minden ilyen kérdésnél bejösz és osztod a hülyeséget? Túl sokat képzelsz magadról, de nem tudom mire és fikázol más rendszereket pl km-et.
Akkor elmondom nagyjából:
Krav Maga kifejezetten jó önvédelemre HA jó edzőhöz mész. De fennt van a krav-maga.hu-n az instruktorok ott megtalálod. g4-g5 től szoktak már jók lenni de van aki g1 és jobb mint egy g4-es tehát változó. Karate egy 20éve elavult harcművészet, de jó nagyon versenyekre,stb de nyílván ez nem önvédelemre született . Nem fikázom csak karate az máshova való ahogy mondtam. Judo: Judo jó tud lenni egy kombóval, pl km+judo stb de ott dobásokon kívül mást nem nagyon tanulsz. Ahogy kollega említette: Wing Chun,Ju-jitsu? Nagyon jók persze KB 7ÉV UTÁN!!!! Hiába jók ha sok ideig kell csinálni hogy valamit tudjál, de ugye csak ezt a kettőt fújja mindenhol. Krav Maga jó, nyílván nem egy nap alatt ad tudást, de fél-1év után már hasznos technika van a "tarsolyodban" ami jól tud jönni ha ne adj isten belekeveredsz valamibe.. Nem varázslatok vannak benne, mint jiu jitsuban, például hanem egyszerű,primitív technikák(persze e1től már bonyolódnak), amik hasznosak, célravezetőek és kivitelezhető.. Kíváncsi lennék,hogy egy akármilyen jitsus akcióhelyzetbe tehát élesben 160as vérnyomással, full adrenalinnal, milyen varázslatokat tudna elkövetni. Szerintem semilyet. Krav maga meg pont ezért jó. Itt is valamennyire leblokkolsz, de mivel egyszerűek,eléggé agresszívak és kemények a technikák ha nem is egészet de valamennyi részét végre tudod hajtani és itt már van esély..Rengetegen fikázzák krav magát taplalkozasharcmuvesnek ez a specialitása, de kíváncsi lennék,hogy a száj-jitsuján kívül tud e mást, és hogy tudna e kezdeni valamit egy akár p3as kravossal, szerintem nem sokat, de mivel kravosoknak az a taktikaja hogy megpróbálja lebeszélni,kibeszélni, hogy ne csináljon hülyeséget, nem kell a balhé ezért is jó a km, és így nem következne be.. Menj le krav magára, itt csak önvédelmet tanulsz semmi hókuszpókuszt,és kemények a technikák, de egyszerűek.. Megfogod szeretni.. Szegeden például ahogy nézem elég komoly edző van: [link] Expert 1 es tehát nem lehet hülye.
"Wing Chun,Ju-jitsu? Nagyon jók persze KB 7ÉV UTÁN!"
Mert egy, a Jujutsuból és más harcművészetek technikáiból összelopkodott, összeillesztett rendszer már 1-2 év alatt is komoly képességeket fejleszt, ugye?
Mindegy, hogy a Jujutsut vagy éppen a WingChunt (de bármely harcművészetet) harchoz használták, amikor nem lehetett kibeszélni a helyzetet, csak a túlélők stílusa maradt fenn.. De mi a mai önvédelmi ajánlás? A kravmaga.. Hát persze, ilyen megtévesztő marketinget használhatna bármely Jujutsu edző, mester is! Vagdalkozni, hangzatos fokozatokkal dobálózni bárki tud, ezt oda-vissza lehet csinálni.
De legyünk kicsit tényszerűek.. a harcművészetek általános oktatási színvonala nem magas. A kravmagáé sem, miért lenne ez színvonalasabb? Hogy is írtad, kemények a technikák? Egy nő önvédelméhez miért jó, ha kemény a technika..? Eleve hátrányos megközelítés, de mindegy.
A Jujutsut tudják jól oktatni, persze ez alapján (mivel pártatlanul közelíteném meg a kérdést) feltételezzük, hogy jó KM edzés is van. Na de..! Ha választhatok egy jó KM edzés között, ami Jujutsu technikákon alapszik.. és választhatok egy jó Jujutsu edzés között, ahol régóta bizonyító, kiforrott módon lehet elsajátítani az alapképességektől kezdve a komoly szintű harctechnikákat, akkor mi a fenének kell a modern utánzat? Azért mert pénz van benne, lehet egyszer én is rá fogok szorulni, hogy kravmaga instruktorként oktassak, előfordulhat.. De amíg az emberben vannak elvek, addig ne egyszerűsítsen a dolgokon, hanem legalább törekedjen már a harcművészetek teljes potenciálját kitanulni, használni. Egészségmegőrzéstől kezdve a test átalakításáig..
Tudom, hogy van flabélos is, ami 10 perces alternatívája a hosszabb testedzésnek, de nem biztos, hogy a könnyűnek, gyorsnak hirdetett út jó is..
Én azt képviselem, hogy nem jó, nem éri meg. Lehet máshogy vélekedni, csak akik máshogy vélekednek (kravmagások) azokat egy barátságos sparringban ritkán nem szokták elverni, megkéselni..
Én a magam részéről már elvesztettem az érdeklődésemet, olyanokkal akik legalább 3-4-5 éve nem komoly szinten űznek harcművészetet vagy küzdősportot, azoknak a képességeitől sokat nem várok, mert rövidebb idő alatt nem is lehet annyit fejlődni, tanulni, hogy az értékelhető tudásszint legyen. Egy gyakorlott harcművész, egy küzdősport versenyző, itt kezdődik a tudás, a képességek.
Önvédelemmel is hosszú éveket kell eltölteni, mire beidegződnek a reflexek, ezen sajnos a kravmaga sem gyorsít.
Te szavaiddal fogalmazva ez a " összelopkodott, összeillesztett rendszer" kicsit uncsi már.. Vannak még egyéb harcművészetek ami szintén összeállított rendszer.. Ha te elmész pld karatézni+aikido-z ni és ez a kettő által kifejleszted a saját "stílusodat" akkor végülis te is összelopkodtad nem? Hagyjuk már ezt.. Az hogy jó marketinget csinálnak neki,jó reklámot ez csak a szervezet ügyességén múlt és sikerült is.. Igen 1-2 év alatt kíváló,és használható tudást lehet szerezni mert leegyszerűsítették ,kivették a "varázslatokat" és célratörő,de ha kell drasztikus technikákat dolgoztak ki!
"Hogy is írtad, kemények a technikák? Egy nő önvédelméhez miért jó, ha kemény a technika..? Eleve hátrányos megközelítés, de mindegy." A hangoztatott jujitsudba nem kemények a technikák? Tudod egyik jellegzetessége a km.-nek az hogy nők-férfiak egyaránt tudják alkalmazni.. NEm úgy értem a keményet, hogy kék-zölden jösz haza és alig bírod ki hanem ha kell minden módszert bevetnek ami más harcművészetbe, küzdősportba kivan tiltva..
"és választhatok egy jó Jujutsu edzés között, ahol régóta"
Pontosan itt van a hangsúly. A RÉGÓTA! Krav maga, folyamatosan fejlődik és igazodik a helyzetekhez, generációhoz,és a világhoz. jiu-jitsu ról ez nem nagyon mondható el. Jiu-jitsun alapszik? Inkább fogalmazzunk úgy hogy van benne jitsus technika leegyszerűsítve, kivitelezhetővé alakítva. Nem tudom de eddig nem nagyon vettem észre hogy kb a 80% jitsun alapszik,stb.. Mire a "komoly harctechnikákhoz" eljutsz a jitsuban, addigra te megöregszel, és eltelik 10év.. Legyenek elveid, de ne úgy hogy te ráakarod erőltetni emberekre a téves elveidet.. " barátságos sparringban ritkán nem szokták elverni, megkéselni.." Akkor elmondom. Krav Magások nem jók boxban,nem jók bírkózásban,nem jók thaiboxba, de tudod mi a különbség, és te ezt nem érted meg. HOGY EZ NEM HARCMŰVÉSZET NEM KÜZDŐSPORT HANEM ÖNVÉDELMI RENDSZER!!! Nem arra törekednek, hogy hibátlan egyenest üssél, vagy 100%os szabályos rúgásod legyen hanem hogy hatékony önvédelmi technikákat sajátíts el egy ÖNVÉDELMI RENDSZERBE! Ha sparringolni akarok elmegyek boxolni, ha úszni elmegyek strandra, ha bírkózni elmegyek egy bírkózó oktatóhoz. De a krav maga nem ezekre van hanem hogy elsajátíts megfelelő önvédelmi tudást. De ha már sparringnál tartunk nem hiszem hogy jujitsusok kíválóak lennének sparringba és valamivel jobban is mert nekik sem ez a "specialitásuk". EZ NEM HARCMŰVÉSZET EZ EGY RENDSZER! Sok ember harcművészethez hasonlítja, stb.. De ez nem az!!! Kihangsúlyoztam szerintem elég sokszor.. Ha versenyekre, és elismerésekre vágynék elmennék kunfuzni, karatézni, bírkózni,stb. De nem elismerésekre vágyok hanem arra hogy a mai világban gyorsan, és hatékonyan megtudjam védeni magam.. Hosszan ennyi.. Szerintem ne húzzuk egymás idejét, mert fölösleges te ennek a híve vagy én másnak, és ennyi.. Azért kíváncsi lennék,hogy a nagy jitsusok, bárki mások egy tal kvoresal, eyal yanilovval, és egyéb izraeli eléggé nevezetes emberekkel ,hogyan bírnának velük. Főleg egy Tal Kvoressel.. Ha annyira szar lenne a krav maga, akkor miért oktatnák a swatnál,franciáknál,a VILÁG LEGJOBB harci erőnél az idf nél,stb,stb..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!