Krav maga v. Defendo v. Kézitusa?
Örök mondásom: A világ legveszélyesebb dolga az, amikor a tudatlanság szorgalommal párosul!!
Barátom... Nyiss eny nyamvadt google-t és olvasgass kicsit. szánalmas a tudásod. De legalább van kitartásod. Ha más nem, akkor olvass wikipédiát. egész sok mindenre jó. Pl a lexikális tudás fejlsztésére...
Sziasztok!
Azt bírom, hogy legjobban azok akarják megmagyarázni a Krav Maga-t, akik maximum csak a tv-ben láttak róla pár dolgot.
Idézet hozzászólásból: "A harcművészetek eredetileg arra lettek kitalálva, hogy minél hamarabb legyőzd az ellenfeledet."
És szerinted a Krav Maga mire lett kitalálva? Szerinted csak cardio fitness a katonáknak?
Idézet hozzászólásból: "-A másik meg az, hogy egy harcművészetet több éven át kell tanulni, hogy mesteri szinten űzd."
A Krav Maga-t is. Nincs gyorstalpaló. (itt most nem említeném meg a kóklereket, de az minden irányzatban van.)
Idézet hozzászólásból: "-Szerinted majd a különleges alakulatok vezetői csak úgy hagynák, hogy ezeket oktassák?"
Na itt kering a legtöbb félreértés…
Valóban nem ugyanazt tanulod, mint a hadseregnél, vagy a különleges alakulatoknál.
Ha hivatásos vagy, akkor lóg a nyakadban egy gépkarabély, van pisztolyod, késed és megölheted azt, aki veszélyt jelent rád, vagy a küldetésre. Általában felkészülten ér a támadás és legtöbbször vannak társaid is.
Civil Krav Maga arról szól, hogy nincs nálad semmi fegyver, de ellened bármivel és bármennyien jöhetnek. Legtöbbször váratlanul, rossz helyzetben, úgy hogy még neked kell vigyázni a veled levő személyre is (feleség, gyerek, barát). A támadót nem ölheted meg, de nem is sebesítheted meg jobban annál, mit ahogy ő akart téged.
Így már talán érthető mért tanítanak mást. Persze ez nem azt jelenti, hogy ég és föld a két technika. Nagyon hasonlóak, sokszor egyformák, csak a befejezés más.
Pl.: pisztolyos fenyegetésnél annyi a különbség, hogy miután elvetted a fegyvert, civilként nem fogod rá (1. mert úgyse lőheted le, 2. arra jár egy túlbuzgó rendőr és téged lő le, mert fegyvert fogsz valakire).
Idézet hozzászólásból: "-Ott fogtak néhány harcművészetből meg küzdősportból technikákat, majd azokat egybe gyúrták, és ezt adták ki ilyen néven."
Jaaa persze… megnéztek pár kung-fu filmet és a legjobb jeleneteket összevágták, majd ezt oktatták a hadseregnek. Istenem ne legyél már ennyire naiv. A Krav Maga szerintem nagyon jól elhatárolható a legtöbb harcművészettől és küzdősporttól. Az hogy vannak benne hasonló mozgások annak csak egy magyarázata lehet :). Talán az hogy emberek közelharcot vívnak egymás ellen, ami a testi anatómián alapszik. Nyílván nagyot újítani nem lehet, hacsak nem növesztel még egy kezet, mert arra biztos nagyon frankó új technikákat ki lehetne találni.
Idézet hozzászólásból: "-krav meg defendo edző lehet bárki,aki kifizeti a tanfolyamot és eljár rá,kb 2 hónapig,vagy egy hétvégét,mert ilyet is hallottam"
Kóklerek mindenütt vannak nem csak Krav Maga-ban. Én annyit tudok mondani, hogy Krav Maga Global edzőnek lenni nem egyszerű, apró jelentéktelennek tűnő hibákért is visszavágnak vizsgán, és az instruktori szeminárium sem délutáni bográcsparti. Azt hiszem az IKMF-nél is ugyanez a szitu, a többit nem ismerem.
hiába beszélsz vakoknak szinekről. ő szerintem még életében nem edzett komolyan. aki ki meri jelenteni, hogy a harcművészetnek nincsenek tradicooinális alapjai és csak arra találták fel, hogy sitty sutty Van Damme módján lepiritsd az embereket, annak nincs miről beszélni, mert sötét hozzá mint öreganyám füstölő kamrája...
Tisztelt kérdező... A krav és Defendo úgy érzem közel fog állni elképzeléseidhez, ha meg akarod védeni magad...
qwertzoo: Kicsit félre értelmezted az írásomat (igaz, ebben én is hibás vagyok), mert én a civileknek oktatott Krav Magaról írtam. Ott meg baromira az van, amit leírtam: kinéznek néhány mozdulatot néhány küzdősportból/harcművészetből, ezeket egybe gyúrják, mintha hatásos lenne, majd ezeket oktatják Krav Magaként.
Meg te magad is leírod, hogy miért pénzlehúzás a civil "Krav maga": "Civil Krav Maga arról szól, hogy nincs nálad semmi fegyver, de ellened bármivel és bármennyien jöhetnek." Több ellenféllel alapból nem állunk le harcolni, főleg, ha fegyverük is van. Ilyenkor futni kell, vagy átadni inkább az értékeket, mert max 2 ellenfél ellen érdemes csak kiállni. Mert, ha többen vannak, míg leütöd az egyiket, addig téged is leütnek. Fegyveres támadás ellen még, ha egyedül van az ellenfél, akkor is gondolkozni kell, hogy érdemes-e leállni harcolni? Mert egyetlen egy darab késes ellenfél ellen is olyan sebeket szerezhetsz, amibe belehalhatsz.
DannyZuko: Igen, igazad van,a világ legveszélyesebb dolga az, amikor a tudatlanság szorgalommal párosul. Ez figyelhető meg nálad. Inkább én ajánlom neked, hogy nézz utána az interneten mi a célja a harcművészeteknek. Meg szövegértés órákat is keress már. Mert én ugyanis nem azt írtam, hogy nincsenek tradicionális alapjai, mert minden harcművészetnek van. Hanem a harcművészet célját írtam le: minél hamarabb legyőzni az ellenfelet, ha másképp nem megy, akár meg is ölve őt.
Én is azt mondom, mint amit te akartál mondani nekem: olvasgass utána a dolgoknak.
Mitérdekeltéged:
Te gondolom nem tanultál Krav Magát soha.
Ugyanis ezt írod: "Több ellenféllel alapból nem állunk le harcolni, főleg, ha fegyverük is van. Ilyenkor futni kell, vagy átadni inkább az értékeket"
Csak azért kérdezem, mert a Krav Maga pont ezt tanítja és ha ismernéd, akkor nem fikáznád, mert hogy pont egyetértesz az ott tanultakkal ugye... :)
Kedves Mitérdekeltéged?
Szeretném megkérdezni mennyi ideig tanultál Krav Maga-t, hogy ennyire „értessz” hozzá.
-Idézet hozzászólásból:
„Ott meg baromira az van, amit leírtam: kinéznek néhány mozdulatot néhány küzdősportból/harcművészetből…”
Tudnál néhány példát mondani.
-Idézet hozzászólásból:
„Mert, ha többen vannak, míg leütöd az egyiket, addig téged is leütnek.”
Ezért kell gyakorolni a több támadós elleni mozgást, taktikákat.
-Idézet hozzászólásból:
„Több ellenféllel alapból nem állunk le harcolni, főleg, ha fegyverük is van. Ilyenkor futni kell, vagy átadni inkább az értékeket”
Az összes közelharci stílus arról szól, hogy ha harcolni kell, akkor harcolsz.
Azt mindenütt elmondják, hogy első az elkerülés. Ha mégis belekerültél, akkor futás. Ha futni se tudsz, akkor kidumálás. Ha ez se megy és pont a telódra fáj a foguk, akkor add oda nekik.
De ha nem tudsz elszaladni? Mert zárt helyen vagytok!? Vagy veled van a barátnőd is magas sarkú cipőben!? És ha nem is az értékeidre fáj a foka/foguk, hanem a véredre!? Ha meg akarnak erőszakolni és utána megölni!? Vagy fordított sorrendben :)!?
Krav Maga-ban rendszeresen gyakorlunk ilyen szituációkra is.
És a védett személy nem működik együtt, eljátssza a sokkosat (földbe gyökerezik a lába, görcsösen beléd kapaszkodik, rángat, stb.). Közben neked több támadóval kell foglakoznod, úgy hogy közben a védett személyt is kontrollálnod kell.
De most már kíváncsi vagyok, ti hogyan gyakoroltok több támadós küzdelemre, mert szeretném bővíteni az ismeretem.
"Mitérdekeltéged?"
Annyi butaságot összehordtál hogy érdemben válaszolni sem érdemes rá, aki megpróbálta annak sem sikerült.
Nem tudom miért fújsz ennyire a Krav-ra mert érteni biztos nem értesz hozzá. A kitartásod tényleg becsülendő.
Az eredeti kérdéshez. Mindenképp valami önvédelmi rendszert csinálj ahol nincsenek szabályok csak a túlélés számít és mindenféle szituációra felkészít. Krav-Maga, Defendo egyaránt jó, kézitusát nem ismerem.
A harcművészettel az a baj hogy sok benne a felesleges dolog, sokkal több idő megtanulni és a szabályrendszere rontja az önvédelem hatékonyságát.
Azért ne essünk át a ló túloldalára se.
Harcművészeti tapasztalat nélkül pedig nem kéne nyilatkozni róla.
-Sok benne a felesleges dolog? És mégis mi lenne az?
-Szabályrendszere??? Harcművészetben nincs szabály. Csak annyi, hogy támadd a gyenge pontokat(szem, torok, stb.) :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!