Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Ti hogy kombinálnátok a...

Ti hogy kombinálnátok a súlyzós, az aerob és a kardioedzést?

Figyelt kérdés
Mert szerintem mindháromra szükség van az egészséges és szép testhez. :)
2012. ápr. 5. 21:43
 1/10 dirtboy ***** válasza:

azt nem vágom hogy miért kell külön aerob és kardio edzés.

elmagyaráznád?

2012. ápr. 5. 21:52
 2/10 anonim ***** válasza:

szerintem is.

az aerobra nincs szükség,ha a másik kettő adott.

2012. ápr. 5. 22:19
 3/10 A kérdező kommentje:
Mert nem ugyanaz a célja a kettőnek. Az egyik a szív erősítésére, a másik inkább zsírégetésre jó. (Kardióval nem is lehet zsírt égetni, pont a pulzustartománya végett.)
2012. ápr. 5. 22:33
 4/10 anonim ***** válasza:

azt mi a francnak akarsz "zsírt égetni".

súlyzós edzés és állóképesség ezért írtam,hogy felesleges hozzá az aerob.

mondjuk hozzám a funkció alapból közelebb áll,mint az esztétikum.

csak zsírt meg a krematórium éget.

2012. ápr. 5. 22:43
 5/10 A kérdező kommentje:
No én meg az esztétikum miatt edzek. Azt, hogy mennyivel szériázok, letojom, abból a szempontból, hogy nem giniszrekordot akarok dönteni, hanem hogy jól nézzek ki. És egészséges legyek. Na ezért nem szeretném, ha fölöslegesen lenne zsír rajtam, az ugyanis még mindig van. :S
2012. ápr. 5. 23:05
 6/10 °:Amigo:° ***** válasza:

Már a kérdésed is badarság! Szerinted van olyan aerob edzés, ami nem kardió ?

Először a legalapvetőbb fogalmakkal legyél tisztában, utána kérdezz, mert értelmes választ csak értelmes kérdésre kapsz.

2012. ápr. 6. 00:31
 7/10 A kérdező kommentje:

Amigo mio, melléfogtál, és ezek szerint te mégannyira sem értesz hozzá, mint én!

Csak itt a gyakorikerdeseken van annyi kérdés az aerob és a kardió közötti különbségről, mint égen a csillag, utána lehet nézni, de nagyvonalakban én is elmondom.

[link]

"(...) az aerob edzés ugyan hasonlít egyéb mozgásformákra, de határozott célja van, és másképp műödik, mint a szóbeszédben vele állandóan összekevert kardio edzés. A mozgásforma hasonló: gyaloglás, laza futás, biciklizés mind lehet aerob edzés. A különbség az intenzitásban van, ami legkönnyebben a pulzusszámmal mérhető: a kardio edzés magasabb intezitást feltételez." (idézet a fenti site-ról)

Na ezek után ne trollkodni járjanak ide az izomagyú elvtársak, ha kérhetem, hanem csak normális hangnemben mondják el a véleményüket!

Kiegészítem (vagy módosítom) a kérdést: Milyen gyakran (vagy ritkán) váltják egymást a tömegnövelős és a diétás periódusok? Erre az egyre nem nagyon kaptam még választ. Azóta olyan infót kaptam, hogy a KARDIÓ (tehát ami kifejezetten a szívet erősíti) edzés a tömegnövelős időszakban kifejezetten hasznos, mert akkor több vérrel tudja ellátni az olyankor több vért igénylő szervezetet.

2012. ápr. 6. 10:44
 8/10 °:Amigo:° ***** válasza:
100%

Jó, figyelj.... én először egy elég indulatos választ akartam adni, de vártam pár percet és meggondolta. :-)

Végül is Te legalább próbáltál utána olvasni a dolgoknak, tényleg nem tehetsz róla, hogy az általatok látogatott oldalakon sok baromságot írnak.

Mivel testépítő edző vagyok, tanultam edzéselméletet, hidd el tisztában vagyok a fogalmakkal.

Akik azokat a cikkeket írják, ők vagy nincsenek tisztában, vagy csak keverik.

Tehát a kardióedzés fogalma lefed minden edzésformát, ami nem az izmokat terheli, hanem a szív-érrendszert. Intenzítástól függően létezik extenzív, intenzív és intervallum kardio. Aerob tartományban is kardiózol, csupán annyi a jelentősége, hogy a savasodási küszöbértéked (laktát küszöb) alatt edzel, így az energiatermelés oxigén jelenlétében megy végbe, ami jóval hatékonyabban termel energiát, tehát kevésbé hasznos.

A laktátküszöbödet meg tudod állapítani az un. Conconi teszttel, nézz utána ha érdekel.

A lényegi különbség, hogy aerob körülmények között 1 glükózmolekulából 36 ATP képződik, anaerob környezetben 2 (!) Tehát adott ATP-szükséglet kielégítésére több glükózt használunk fel az intenzív edzés során.

(láthatod, hogy az aerob tartományban végzett edzésnek nincs különösebb értelme, speciális esetektől eltekintve)

Általánosságban elmondható, hogy mindenféle izommunka energiafedezetéül az izomban tárolt glikogén ill. az abból keletkező glükóz szolgál. Zsír az edzés közben nem ég el számottevő mértékben és ez nem függ a pulzusszámtól sem.

Tulajdonképpen nem is cél edzés közben a zsír elégetése, mivel a zsír energiasűrűsége nagy, ezért nagyon kevés (néhány gramm) éghetne csak el, főleg ugye aerob környezetben. (ezért nem is működik ez)

Az edzés fő célja -a zsírégetés szempontjából- az alap anyagcsere ütemének fokozása.

Az utolsó bekezdésedben említett kérdésre nincs válasz, nem értelmezhető, hiszen egyéni célok alapján dől el. Az említett "infód" merő baromság.

Próbálj inkább szakembertől informálódni, ill. azt azért megsúgom, hogy a testépítőkről kialakult sztereotípiáknak van bizonyos alapja, tehát azt kell mondjam, -tisztelet az 1 % kivételnek, hogy nemokosak. :-)

(viszont szeretnek annak tűnni)

2012. ápr. 6. 12:55
 9/10 A kérdező kommentje:

Na, oké, ezért a válaszodért megkövetlek, és Mea culpa! :) Csak tudod, azt nem szeretem, ha jóhiszeműen felteszek egy kérdést, és ahelyett, hogy segítenének, rögtön lehurrognak a kérdés miatt is, ahelyett, hogy kjavítanak, elmagyarázzák a fogalmakat, eccetera... szóval, ha ezzel kezded a választ, mindjárt zöld kezet adok! :)

Tehát ha jól értelmezem, végülis az anyagcserét kell fokozni, és ebben az esetben bármelyik mozgás, akár a súlyzós, akár a kardio/aerob/mártökömtugyjaazevagynemazmiaz edzés megfelelő ahhoz, hogy ne legyek "hájizom", vagyis nagydarab ember. Nem lufikat akarok pumpálni, hanem egyszerűen jól kinézni, szép izomzattal, és egészségesen élni. Na most ahhoz jól működő szívre is szükség van, és nagy kapacitású tüdőre, amihez a kardio szükséges.

De számtalanszor hallom/olvasom, hogy hiba a kettőt kombinálni, mert akkor az energiát az izmaimtól veszem el (dehát hogyha egyszer nagy mennyiségű szénhidrátot viszek be, akkor miért venném el?), és a megváltozott mozgás miatt máshogy fejlődik az izomzat. Kérdem én, akkor hogyan? Nem lehet, hogy mégis attól lesz "emberibb" formám? :) Te mit tanácsolsz? Úszás, futás, biciklizés mehet a gyúrással párhuzamosan?

2012. ápr. 6. 14:43
 10/10 °:Amigo:° ***** válasza:

Mehet, mindössze időben kell elkülöníteni őket.

Nyilván súlyzós edzés után nem szerencsés kardiózni, mivel így túl hosszú lenne az edzés.

Az aerob zónában végzett kardió gyakorlatilag időpazarlás, bár egészséges, de erre kevés embernek van ideje.

Azon kívül vedd figyelembe, hogy nagyobb edzésmennyiséghez több kalóriát kell bevinni, a túledzés és az izomveszteség elkerülése miatt.

2012. ápr. 6. 22:58

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!