Jógával kapcsolatban mi a tapasztalat?
Sziasztok!:)
Van egy ismerősöm, aki bikram jógázik, és hát tátva marad a szám a mutatványaitól.
Egyáltalán nem vagyok hajlékony, valóban esélyem lehet elérni ilyen fokú hajlékonyságot? (nekem a tizede is elég lenne...)
Mennyire izmosít?
Naponta/hetente mennyit kell edzeni, és ennek kb. mikorra lesz látványos eredménye?
Másfajta jógák?
Tudtok valami jó DVD-t ajánlani? Nincs időm és pénzem sajnos jógaközpontokba járni...
Előre is köszönöm a válaszokat!:)
ja, látom a DVD-s kérdés már fail, mert 40 fokban kell csinálni.:D
nem lehet probléma, hogy én a szaunát is alig bírom? és a vérnyomás problémák?... (tensiós fejfájás, stb...)
A bikram eszetlenbrutál, tudnék róla mesélni...
Egyébként az aszanákat lehet otthon is gyakorolni, csak melegíts be előtte rendesen (15-20 perc). A bikramosok is azért melegben csinálják, mert így kevesebb a sérülés, nem hűlsz ki.
köszönöm!:)
hát akkor ez nem nekem való, tuti elájulnék.:D
ha van esetleg más ötlet, valami jó kis jóga DVD tipp (nem bikram:D), akkor örülnék, ha leírnátok!:)
Látom nem vágod :D
Az aszanák a jógagyakorlatok, pozíciók. tökmindegy, milyen jógát csinálsz, ezek nagyjából ugyanazok mindenhol.
A bikram egy márkajelzés. olyan mint a cipőben a Nike, pl. Nos egy Nike cipőt könnyű megkülönböztetni mondjuk egy Adidastól, de alapjában véve mind2 cipő, a lábadra lehet húzni, és futni benne, mindkettőnek van talpa, fűzője stb. Csak máshogy hívják.
köszönöm!
már csak az lenne a kérdésem, hogy nagy különbség van a pilates és a jóga között?
ne értsetek félre, nagyon rég jógáztam kb. 2x, és csak annyi maradt meg, hogy vagy nagyon könnyű a gyakorlat, vagy esélytelen, hogy megcsináljam.
és inkább kitartott izomfeszítés, mint gyors mozgatás. (ami ugye nem baj, csak edzetlenül ezt még kevésbé bírtam, mint a sok kicsi mozgást...)
a pilatesbe viszonylag hamar belerázódtam, látszott is az eredménye, az állóképességem is javult. (mellette rengeteget bicikliztem terepen és országúton is)
érdemes akkor váltanom, és kipróbálnom a jógát, vagy akkora különbség azért nincs a két mozgásforma között?
(azt tudom, hogy a pilatesben jóga, vagy jógaszerű elemet is vannak, de eredetileg sérült katonák számára lett kifejlesztve...)
és miért mondják ennyire a jógára, hogy rendbe teszi a lelket?
úgy, mint jóleső mozgás - és ilyen erővel egy jó túra is rendbe tesz, vagy tud valami mást is, mert annyira meditatív mondjuk?...
bocsi a sok kérdésért, ezer hála, ha valaki veszi a fáradtságot és válaszol még!:)
Hogy nem vagy hajlékony, egyáltalán nem hátrány, sőt.... A jóga részben épp azért van, hogy hajlékonyabb legyél. Testileg-lelkileg. Ezért is olyan kiegyensúlyozó hatású, mert az ászanák úgy vannak kidolgozva, hogy mindegyiknek van egy megfelelője az érzés-gondolat-akaratvilág, egyszóval az életed területén.
De általánosságban elmondható, hogy a jógára kifejezetten igaz a mondás, hogy "Amint kívül, úgy belül", lévén ha testileg nyúlsz, hajlékonnyá, rugalmassá válsz, úgy hozza meg óhatatlanul mindezt a lelkiekben is. Valamint a végzése kitartást igényel, és türelmet az eredményhez. Ezért a türelemben is fejleszt, és lelassít, ami nem árt a mai rohanó világban, mikor senkinek semmire nincs rendes ideje, így remek stresszoldó. Valamint a jóga része a helyes légzésre való odafigyelés, ami azért nagyon fontos, mert ha tornáztatod, edzed a tüdőd, hatékonyabbá válik az anyagcsere. Kilégzéskor ugyanis rengeteg méreganyag távozik a szervezetből, ezért légzőgyakorlatok végzése önmagában is nagyon hasznos, mivel megnöveli az anyagcserében kiválasztott mérgek mennyiségét, a jógának meg eleve részét képezi, ezzel is segít téged a jóga.
Amire ügyelni kell, elrontani nem lehet vele semmit, de erőltetni tilos, hiszen a hangsúly éppen az ellazuláson, lelassuláson van, ne erőltess egy ászanát, ha nem megy, majd fog, csináld meg csak annyira, amennyire az izom enged. Találd meg a középutat a semmittevés és a túlfeszítés között egy pózban. Legyen kényelmes, de érezd is, hogy dolgozol vele. Ez a legfontosabb.
Adalék információként: keleten éppen ezért jógáztak a régiek, mert úgy tartották, gyakorlása "középre hoz", a két szélsőség, a túl sok, és a túl kevés helyett megmutatja az "elegendőt", és a céljuk ugye a megvilágosodás volt, ami egy olyan állapot, mikor az ember mindenben "középen van"..
Mindenesetre rengeteg szempontból jótékony hatású. Éna "Yoga with Linda Arkin" c. dvd-t használom, de ezt eddig ingyen letöltésre sehol nem találtam, viszont itt lehet, h találsz hasznosat: [link]
Sok sikert ;)
Hú ez így elég jól hangzik!:)
Mert amúgy elég nyitott vagyok, de nagyon nehezen engedem el magam idegen környezetben, sokszor feszengek. (milyen jó szó...)
Hát ez meggyőzött, belevágok aztán majd meglátjuk!:)
Nagyon köszönöm!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!