Légpuska 4.5 mm vagy 5.5mm?
Előre leszegezem hogy nem vadászok légpuskával, nem is szeretnék. Csak elméleti síkon gondolkodom!!!!!
Kérdés: 10 méteren belül már hatásosabb lenne-e egy 5.5-es légpuska vadászatra 7,5 jouleban, mint egy 4,5-es?
5,5-ös. Sokan mondják, hogy a 4,5-ös a jó, mert kisebb a löveg súlya és így gyorsabb. Ez nem teljesen így van. Minél nagyobb kaliberű a lőszer annál, nagyobb a súlya. És ha nagyobb a súlya akkor ballisztikailag stabilabban repül. Lehet, hogy egy mikro hangyaf@sznyival lassabb, de pontosabb. És mivel nagyobb a lőszer, nehezebb is, nagyobbat is üt.
Mondjuk nekem 6,35-ös kaliberű légpuskám van, mondjuk nem 7.5 Joule-os, hanem 50 J-os.
Kösz, gondoltam is hogy számít az a kétszeres súly.
Amúgy jó kis légágyúd van XD
Tisztán elméleti síkon gondolkodva: vadászathoz - ami itthon tilos, de tudomásom szerint több eu-s tagországban is engedélyezett, pl patkányok irtására -, min 28-30J kell. Ez alatt inkább csak állatkínzásról beszélhetünk, nem vadászatról. Na ez a teljesítmény viszont tiltott a legtöbb eu-s országban, még az olyan vadász hagyományokkal rendelkezőkben is, mint Anglia, csak 16,3J az engedélyezett. Van még egy bökkenő. Nevezetesen az, hogy nem célszerű átlépni a lövedéknek a hangsebességet, mert úgy fog kóvájogni, mint gólyafos a levegőben. Ezt tekinthetjük technológiai korlátnak is. Ez 4,5-esnél 27J 0,5g-os lövedékkel, míg 1g-os 5,5-el 55J.
De hogy a kérdésedre is válaszoljak:
- én a magam részéről nem értelmezem a vadászat fogalmát ilyen kis teljesítményen. Mint ahogy 50m alatt sincs repülés.
- ha nem értesz egyet velem, akkor el kell dönteni, hogy mi a fontosabb, és ez fajonként eltérő lehet. 4,5-es: könnyű lövedék, relatíve nagy sebesség. 5,5-es: 2x olyan nehéz lövedék, 2/3 sebesség a 4,5-eshez képest.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!