Csak fekvőtámaszozással és húzódzkodással lehet erősödni? Mit csinálok rosszul?
Sziasztok!
Harmadik éve űzöm a dolgot, mégpedig a fekvőtámaszozást és a húzódzkodást. Egy héten 5-6 alkalommal legalább, alkalmanként:
- 5X5 húzódzkodás (vállszélességben), majd
- 5X5 húzódzkodás ismét, hogy az öklöm felém néz, majd
- 5X60 fekvőtámasz (vállszélességben), utána
- 5X3 húzódzkodás úgy, h a kezeim úgy markolják a rudat, h a lehető legtávolabb vannak egymástól.
Durván 45-50 percet tesz ki a folyamat pihenni max másfél percet szoktam a gyakorlatok között. Egyedül a fekvőtámaszozás előtt 10 percet. Nem használok semmiféle szereket. A mellizmom duzzadt, ahhoz képest amilyen volt, de egy ideje már nem tűnik úgy, h fejlődne... Mondjuk a fekvőtámaszok nem mindig szabályosak, van amikor csak "pumpálom", de az meg állítólag a kart erősíti. Ugyanakkor érdekes módon annak se nő az átmérője egy ideje.
72 plusz mínusz 3 kg vagyok, ami a magasságomhoz képest elég kevés, ugyanis közel két méteresre nőttem. A bicepszem bal oldalon 38cm átmérőjű, a jobb oldalon 34-35 cm. Sajnos az egész jobb oldalam kicsit gyengébb és hiába csinálom egyformán a műveleteket, nem erősödik hozzá, a bal így is jobban fejlődik. Egykezes fekvőtámaszt pedig nem bírok, pedig a mellizmom is gyengébb a jobb oldalon és szeretném felfejleszteni a bal szintjére legalább. Edzőterembe nem járnék szívesen, na meg pénzem sincs rá.
Hozzáértők válaszát várom!
29/F
mit akarsz ettől?
megnőni nem fogsz, mert a tested úgy fejlődik, amilyen hatás éri. Te a saját súlyoddal edzel, ami fix. ugyanazzal az edzéstervvel is edzel, ugyanazzal az edzéssűrűséggel. megszerezte a tested már az erőt, ami ennek a programnak a végrehajtásához kell. a sok ismétlés miatt megtanul spórolni is a test, minél kevesebb energia menjen el a gyakorlat közben.
az asszimetria meg teljesen normális, és semmi értelme harcolni ellene. Ez a kezességgel függ össze.
mindkét kezeddel ugyanolyan jól tudsz írni?
Köszönöm a válaszokat!
"az asszimetria meg teljesen normális, és semmi értelme harcolni ellene. Ez a kezességgel függ össze.
mindkét kezeddel ugyanolyan jól tudsz írni?"
Balkezes vagyok, kicsit jobbal is tudok, mert egyszer volt baloldalon csonttörésem és a jobb kezemmel kellett írni egy darabig.
Nem tudom, nekem nem normális ez a szintű erőfölény a bal oldalam javára főleg, h a kompenzálással küzdök már évek óta, de sikertelenül. :(
h a kompenzálással küzdök már évek óta, de sikertelenül. :(
ez a te bajod, hogy olyan dolgokat csinálsz, aminek nincs értelme. és évekig.
az asszimetriáról mesélek: egy versenyen megsérült a jobb vállam, 4 hónapig nem tudtam vele semmit csinálni. csak súlyzózni tudtam, azt is csak bal kézzel. gondoltam nem probléma, mert úgyis a jobb kezem volt mindig erősebb.
mivel csak bal oldalra edzettem, erősödtem is szépen, ment 48 kiló is fej fölé egy kézzel 3 hónap után. Ez azért elég jónak számít, mert az erősebb jobb kezemmel sem ment ez a súly korábban. 4 hónap után elkezdtem a jobbat is edzeni. persze gyengébb volt eleinte, de 2 hónap múlva jobbal már többet nyomtam a balnál. az asszimetria nem múlt el, még úgy is megmarad, hogy nem edzed az adott oldalt. ez genetikailag van az emberbe kódolva. ha kiegyenlíted, akkor az egyik oldalad nem olyan erős, mint amilyen lehetne.
Azért nem fejlődsz, mert nem tudod növelni a terhelést!
Továbbá célszerű lenne kizárólag heti 2 alkalommal edzened, kellő sorozattal. Ezeken viszont a húzódzkodáshoz hasonlóan különböző fajtájú fektőtámaszokat is. Széles, szűk, feltett lábbal.
A húzódzkodást úgy kezd, hogy szélesen, vállszélességben, majd öklöd magad felé szűken.
Fektőtámaszán szintén szélesen, vállszélességben, majd a lehető legszűkebben.
Így a nagy izmoktól haladunk a kicsi izmok felé!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!