Ha mennétek hova mennétek "kirándulni"? (Magyarországon)
Én voltam, aki Pécset írta:) Nem véletlen írtam Pécset, hiszen ott nőttem fel. Most Budapesten lakok, de össze se lehet hasonlítani a kettőt.
Szóval nem tudom pontosan mire vagy kíváncsi, de amit mindenképpen tudni kell, hogy Pécs helyén a római kor óta mindig valamilyen város állt: a római Sophiane, később az avarok lakták, majd jöttünk mi magyarok, illetve 150 évig a törökök is itt tanyáztak. Ebből következik, hogy rengeteg történelmi emlék van különböző korokból: római kori sírkamrákat találtak és tártak fel, aztán az 1200-as évektől kezdve vannak magyar épületek, az egyik legfontosabb a 4 tornyú Székesegyház, ami az 1300-as években épült. Illetve sok török kori emlék van: két dzsámi, török fürdő romjai. Ezenkívül az egykori városfalból is egész sok megmaradt, így többet között egy Barbakánnak nevezett bástya. Egyébként Pécsnek hatalmas történelmi belvárosa van a többi magyar városhoz képest: több sétáló utcával, nagy terekkel. Pécs másik érdekessége a fekvése, ugyanis Pécs a Mecsek oldalában fekszik, ezért jellemzőek rá a szűk, meredek utcák illetve a panorámás kilátók. Rengeteg helyről lehet belátni a város nagy részét, illetve a magasabb kilátókból egészen a Villányig el lehet látni. A hegyen végig erdő van, így rengeteg kirándulóhely van, amit érdemes felkeresni: Éger-völgyi tó, Mandulás, Misina (TV torony, amibe fel lehet menni), orfűi tórendszer (Aquaparkkal), illetve személyes kedvencem a Jakab-hegyi kolostorrom és környéke. Egyébként sajnos a városra jellemző az, ami Magyarország legtöbb városára: kevés a munkalehetőség, sok helyen ápolatlan a közterület, bár erre az utóbbi években a városban különösen odafigyelnek, hogy ne legyen így. Szóval így programajánlónak tudom ajánlani a sírkamrák megnézését, a Csontváry múzeumot, a bányászati múzeumot, a Zsolnay múzeumot, belvárosi sétát, a TV tornyot, erdei sétákat, az orfűi tavak megnézését és esetleg az Aquapark kipróbálását, a Mecsextrém parkot (ezt elsősorban gyerekekkel érdemes), az állatkertet (bár ez eléggé lelakott), az abaligeti cseppkőbarlangot, illetve távolabbi kirándulások esetén a siklósi illetve a pécsváradi várat.
Azt hiszem ennyi, remélem minden kérdésre választ adtam, de ha mégse, akkor várom a további kérdéseket:)
Fantasztikus, köszönöm!!!
nagyon belelkesültem és már alig várom!! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!