Tényleg nem ajánlott a nőknek futni?
Itt az a cikk.
Egyébként ha ugyanannyi időt spinningelsz a térdedet nem viseli meg annyira,viszont 3x annyi kalóriát éget.
Persze állóképességre jobb a futás.
Szerintem nem lehet általánosítani.Ugyan úgy ahogy nem minden férfinek jó a futás, úgy a nőknek sem.Nekem semmi bajom nincs a futástól.És nem vagyok egy nádszál.
25/N
Nem azért, hogy hergeljek bárkit is: nekem középfokú síedzői képesítésem van, 40 éve vagyok intenzív kapcsolatban ezzel a sporttal, a száraz felkészülés (alapozás) egyik legfőbb alap-spotja a futás-, hosszú-, közép és rövid távokon. Sem elméletben-, sem a továbbképzésen soha nem találkoztam olyan figyelmeztetéssel, hogy a nőknek -anatómiai okokból- kevésbé lenne javallt a futás. Edzéselméletből annó azt tanultuk, hogy nem csak az izmok-, hanem a csontrendszer és az ízületek is hozzá-idomulnak ehhez a rendszeres mozgás-ingerhez (is), ugyanúgy, mint a többihez. (Hosszútávú) futásnál pedig legfőképpen a keringés-légzés szervrendszere: a szív-, a tüdő és a hajszálerek fejlődnek.
Persze, lehet, hogy errefelé már más szelek (is) fújdogálnak...
Viszont a futásnál (különösen az elkezdésnél) tényleg vigyázni kell néhány dologra:
1) Közismert a kemény aszfalton futás veszélye. Megoldás: a spéci ütés-elnyelő talú futócipő és/vagy erdő-, mező, szabad terep...
2) Szintén közismert a bemelegítés létfontossága. Megfelelő bemelegítés nélkül az ízületek sem állnak készen, nincs elegendő ízületi folyadék különösen a térd- és csípő ízületben. Az eredmény, tartós térd- vagy csípő fájdalmat lehet beszerezni. Minél idősebb az ember (vagy a hölgy), annál inkább létfontosságú!
3) Közismert a fokozatosság elve: amely az egy edzésen belüli-, illetve az egyes edzések közötti fokozatos terhelés növelését jelenti. Be nem tartása túledzettséghez vezet(het).
4) Mint minden edzéstervnél, itt is messzemenőkig figyelembe kell venni a pillanatnyi egyéni fizikális állapotokat. Csak káros lehet olyan edzésterhelést beállítani, amely veszélyesen megközelíti a (kezdő) sportoló teherbíróképességét.
Ha többre is kíváncsi vagy, szívesen segítek többet privát e-mailben.
fejergyuri1@t-online.hu
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!