Létezhet ilyen szerencse a sakkban?
Valóban a legjobb lépéshez hasonlítja a te lépésedet, de 97% nem feltétlenül jelenti azt, hogy 97%-ban a legjobbat lépted. [link]
Mint írtam is, győzelmi esély alapján számolják a pontosságot. Tegyük föl, hogy te következel, van egy vezéred és 6 gyalogod, az ellenfél csupasz királya ellen, és van esélyed 1 lépéses mattra. A lépésed előtt a győzlmi esélyed 100%. A stockfish szerinti legjobb lépésed a matt adás. Helyette te elkezded tologatni a gyalogokat. Nyilván nem a legjobb stockfish lépést tetted. De mivel a lépésed után továbbra is 100% a győzelmi esélyed, a lichess 100% pontosságot ad a lépésedre, mert a legjobb lépéshez képest nem veszítettél győzelmi esélyt.
"Tiszthátrányban vezércsere?Általában nem ajánlott ezt elkerülni?" De, pontosan ezt írtam én is, hogy ha az ellenfeled rosszul játszik és megkönnyíti a dolgodat, példéul vezért cserél tiszthátrányban, az nem csak nyerni segít neked, de a pontosságodat is növeli tipikusan. Nem állít eléd problémákat, így a legtöbb pozícióban az 5. stockfish lépés is majdnme ugyan annyira nyer, mint az 1. Ellenben ha Carlsen az ellenfeled, és valahogy előnybe kerülsz, olyan problémákat fog állítani eléd, ahol az egyetlen nyerő lépést kell megtalálnod, és a nem sikerül, az óriási pontatlanság lesz lichess szerint.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!