Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » El akarok kezdeni edzeni....

El akarok kezdeni edzeni. Hogyan érdemes nekiállni? Egyből edzőterem, és ott rögtön súlyzózni, vagy érdemesebb előtte pl biciklizni, futni egy hónapot? Teljesen nulla edzettséggel, nulla sportelőélettel.

Figyelt kérdés

#Hol kezdjem?
2023. febr. 28. 22:14
 1/9 anonim ***** válasza:
49%
Ha súlyzós edzést akarsz folytatni, akkor úgy kezdd el, hogy megtanulod a súlyzós edzés alapjait. Mi értelme előtte hónapokig biciklizni vagy futni, amikor egyik mozgásformának sincs köze a súlyzózáshoz? Ha én el akarnék kezdeni úszni, akkor előtte biztosan nem járnék hónapokig boxolni, hanem egyből lemennék az uszodába. Tanuld meg még most az elején, hogy hogyan kell edzést programozni, hogy mi a progresszív túlterhelés, hogy hogyan kell kalóriát számolni, hogy mik a makrotápanyagok, hogy mi az aktív/passzív regeneráció. Tanuld meg az összetett alapgyakorlatokat, tanulj meg bemelegíteni, tanulj meg nyújtani, tanulj meg étkezni, aztán egy szép napon erős leszel és izmos.
2023. febr. 28. 22:30
 2/9 anonim ***** válasza:

Erről egy könyvet lehetne írni. Kérdésedből ítélve neked egy jó edző kéne inkább.

De amúgy én pl. rögtön súlyzózni kezdtem, mellette mehet kardió.

2023. febr. 28. 22:40
 3/9 A kérdező kommentje:
Tudtok olyan oldalt, ahol le van írva kezdőként mit tegyek. Apám edzett régen, ő mondott olyat, hogy annyit legalább kezdjek el mozogni, hogy bemelegíteni pár fekvőtámaszt pl meg tudjak csinálni. Sajnos kezdésként külön edzőterem nem futja. Tanulóként a jogsira is gyűjtenem kell. Mondjuk apám az étkezést mondta a legfontosabbnak. Meg azt is, hogy ahogy ő edzett az 30 éve jó lehetett, ma meg lehet az ellenkezője igaz.
2023. febr. 28. 22:59
 4/9 anonim válasza:
Mi a celod az edzessel? Zsirbol akarsz leadni? Izmosabb akarsz lenni? Jobb allokepesseket szeretnel?
2023. febr. 28. 23:02
 5/9 anonim ***** válasza:
0%

"ő edzett az 30 éve jó lehetett, ma meg lehet az ellenkezője igaz"

Igen. Ha apád ilyeneket mond, hogy a súlyzós edzésforma elkezdése előtt neked kötelezően fekvőtámaszokat kell csinálgatni, meg hogy a kaja az étkezés a legfontosabb, akkor egészen biztosan nulla érdemi tudása van erőedzésről és sporttáplálkozásról. Ha viszont nincs pénzed kondibérletre, akkor hogyan akarod elkezdeni a súlyzós edzést? Van otthon a hosszútávú progresszióhoz elegendő súlytárcsád? Van otthon rudad, fekvenyomó padod, guggoló állványod? Csak mert ha nem adott a felszerelés, csak a fatertől örökölt pár kilós kézisúlyzó, meg esetleg valamilyen színes gumiszalag, azzal nem lehet korrekt edzésmunkát végezni, pláne nem hosszútávon. Ha otthoni edzés, akkor pár százezer forint, és ki kell alakítani magadnak egy home gymet, konzisztens progresszióhoz elegendő súlytárcsával és felszereléssel. Máshogy nem megy. Ha pedig erre nincs lehetőséged, akkor saját testsúlyos edzés (calisthenics, street workout), progressziókra felépítve, de utóbbit nem kifejezetten erő- és izom fejlesztésére találták ki, ellentétben a súlyzós edzésformával.

2023. febr. 28. 23:06
 6/9 A kérdező kommentje:
Hát nagyjából ez mind. De ha fontossági szempont, akkor először fogyni. Sajnos nagyon gyorsan fáradok, és apám 50 évesen sokkal erősebb. Lassan az öcsém is. Nem versengés a cél, de mikor pakolunk egyszerűen nem bírom el a súlyt. 112 kiló vagyok, mellette 171 centi.
2023. febr. 28. 23:08
 7/9 A kérdező kommentje:
A kondibérlet az oké, csak külön edző nem fér bele. Fater is azt mondta nem akar hülyeségeket mondani, meg okoskodni, inkább kérdezzek meg edzőket.
2023. febr. 28. 23:12
 8/9 anonim ***** válasza:
Rajtad simán van 40 kiló túlsúly, úgyhogy nem csoda, ha fáradsz, meg ha még az 50 éves faterod is erősebb nálad. Egyébként a fogyás a kalóriadeficiten múlik, a fáradás leküzdése az állóképesség fejlesztésén múlik, az erő pedig a súlyzós edzésen múlik, úgyhogy te most mindent is akarsz egyszerre, mindent is keversz fejben, mert tényleg nem vagy tisztában semmivel. Ennél a túlsúlynál egyébként tényleg össze kéne szedned a lóvét valahogy edzőre, vagy lehetőleg egy gyógytornászra, aki segít elindulni a mozgás világában, mert ez már esetedben nem az a szint, amikor "jól van, tök mindegy, csak menj le a kondiba, aztán rángasd a gépeket, meg durrantsbe a bicepszed, aztán majd idővel úgyis megtanulod a dolgokat" kategória. Ezen a szinten tisztelettel, de biztosan vannak reumatológiai és érrendszeri (kisebb-nagyobb) problémák, amiket szakmai segítséggel el tudnál hárítani, de neked szükséged lenne kontrollra, az biztos.
2023. febr. 28. 23:14
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm, el is kezdeném, viszont még másfél év suli. Ezért írtam, hogy ha valamit jobban akarok, az a fogyás. Csak van valami amivel el tudom kezdeni? Vagy utàna olvasnák, de eddig is annyi mindent találtam, hogy már nem tudom mi lenne a jó. Apámra meg szerintem érthető okokból nem hagyatkoznék.
2023. febr. 28. 23:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!