Ha nem tudok 7 p/km-en belül menni, akkor nincs tehetségem a futáshoz?
Hát valami itt baromira nem stimmel.
7 perc /km?
Magyarul 2 km-et majdnem negyed óra alatt futsz le?
2
Sőt, az edzéseimen szerintem pont negyed óra alatt.
Milyen magas és hány centi vagy?
Ez a szint kb a gyaloglás kategoria
Nő vagy féri? Ez is számít.
7km/hra gondolsz szerintem, 4es. Azt tényleg egy picit gyorsabb séta.
6:30/km szokott lenni a városi futóversenyeken a legalsó kategória, ott van a legtöbb hobbifutó. Általában 9:00/km a záróbusz sebessége. Szóval ha nem a helyezés számít, hanem hogy lefusd, akkor a 7:00/km teljesen normális tempó.
4:
Nem igaz. Az átlagos gyaloglás 4 km/h, ami 15 perc/km. Nyilván aki edzett, meg mondjuk teljesítménytúrázik, az gyorsabban gyalogol, de még a 6 km/h is 10 perc/km.
Másrészt ha nem versenytempóról beszélünk, akkor a futó edzések jelentős részét lassan célszerű csinálni, a 7 perc/km az kb. egy 5 perc/km félmaraton versenytempó párja edzésen. Ami egy női hobbifutó átlag. De kérdező lehet hogy épp azért nem fut jelentősen gyorsabban versenyen, mert vagy az alapok hiányoznak, vagy a gyorsító edzések.
7:
Alapozó futásokat 2-es pulzuszónában célszerű csinálni, max. pulzus 60-75%-a, de ez egyén függő is hol vannak a zónák. Versenyen meg 4-5-ös pulzuszóna, max. pulzus 85-100%-án. Ez nekem például férfiként 5:30-6:00 alapozó iramot jelent, félmaraton verseny meg 4-4:05 körül megy. Aki 7:00/km alapozó iramot fut 2-es pulzuszónában, annál reális lehet az 5 perc/km közeli félmaraton versenyen. Persze ez egyén függő meg edzés függő is, ehhez azért az kell, hogy a könnyű alapozó futás tényleg könnyű legyen, tényleg 2-es pulzuszóna legyen, és versenyre készülve legyenek gyorsabb, elsősorban interval, résztáv edzések, meg repülök (rövid sprintek), de némi tempó futás is jó ha van.
Jaaa, ez így más.
Nekem 145-ös pulzus környékén van a kényelmes, beszélgetős kocogás, ami 7 p/km feletti, még a 7:10-et is ritkán éri el. A 160 feletti meg már versenytempó, megerőltető számomra, 170-nél már rosszul vagyok, a szívem se bírja, 175 meg kb a max.
Valószínűleg ki kellene méretni és van egy erős megérzésem, hogy kiderülne, hogy 130-135-ös pulzus a Z2-m és azon repülőfázis nélküli kocogómozgás és séta váltogatná egymást. Hidegben. Mert melegben simán erős séta nekem ez a pulzus.
Csak ennyire nem akarom tudományosan csinálni, hogy az a futás maradék örömét is elvegye. Ennyi idősen már úgyse megyek az olimpiára. :D
Bár triatlonon gondolkozom, de csakis edzővel, és ott az edző kikényszerítheti ezt. Ebben az esetben nem a futás lesz a kedvencem. :D
Tesztfutás alapján is tippeltek nekem laktátküszöböt, de az baromság. Kezdjük ott, hogy az aszerinti Z2 tetején már beszélgetni is alig tudnék. Már nem megy a "megszentszégteleníthetetlenségeskedéseitekért" kimondása párszor, köztük egyetlen levegővel. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!