Hogy fejlődjek a futásban? Kifejtés lent.
Életemben nem sportoltam semmit, túlsúlyom is volt, így szinte 0-ról, borzalmas állóképességgel kezdtem el futni. Először 1-2 perceket bírtam, 6,5 km/h-s sebességgel, 4 hónap után jutottam el oda, hogy 20 percet tudok futni pihenő nélkül, kemény 7,5 km/h-s tempóval. Utána még egy 20 percet tudok ráhúzni egy edzés alkalmával. Próbálok minél kevesebbet belesétálni.
Bakancslistás célom, hogy lefussak egy félmaratont, most pihenőkkel együtt 6 kmt tudok futni egy óra alatt, persze ebben benne vannak a pihenők (séták) is.
Namármost a kérdésem az lenne, hogy mire "gyúrjak"? Hogy tudjak egyhuzamban futni minél többet, lassú tempóval, vagy pedig 20 percig gyorsabban? Nem tudom, melyik metódus okozna nagyobb fejlődést, segítsetek.
Illetve fejlődés szempontjából mennyire számít, hogy mennyit sétálok bele egy-egy ilyen 20 perces etapba? Fontos, hogy ne mondjuk 4 percet, hanem 2-t?
Köszönöm!
27N
Szerintem az első, hogy pihenő nélkül tudd lefutni a kinézett távokat és hogy a kezdő pár km-es tavokhoz is legyen egy közepes kat. futó cipod (kb.30 ezres arkategoria)
Mondjuk elsőnek 5km, ha ez megy már kb. 30-35 perc alatt az egy teljesen normális és átlag idő, amiből már lehet dolgozni későbbre.
Ha az 5 km megy már pihenő nélkül onnan könnyebb szerintem 6 majd 7 majd stb. távokat futni, mint az idődön javítani, de ez egyén függő is.
Ha pedig már letudsz futni 10 km-et átlag tempóban pihenés nélkül, akkor az hozni fogja magával a jobb álló képességet és mielőtt ahhoz képest az 5 km már semmisegnek fog tűnni ezért a jobb idő is menni fog magától.
10-rol egyébként már sokkal könnyebb elérni, hogy nagyobb távokat letudj futni egyben. Itt azért már nagyjából tudod, hogy kell a ritmusod , légzést belőni úgy hogy ne fáradj el.
Viszont a 10 és afeletti táv főleg egy félmaraton már nem egyszerű sztori. Legtöbb futó ismerősöm ehhez már edzőt szokott fogadni.
Ekkora távnál már nagyon fontos egy kegyetlen jó rád tervezett cipő ami kb. 40-50e körül kezdődik. Kegyetlen fontos a mozgás kordinacio, légzés stb. Ezek nélkül is lelehet futni, de valszeg a térded és bokad hamar tönkre fog menni, ha a cipő vagy a mozgásod nem stimmel.
Ha minden stimmel még akkor is lehet, hogy ez már túl nagy megterhelés a testednek, de erre neked kell figyelned és észrevenned, ami nagyon fontos.
Én személy szerint egy félmaratont már soknak szoktam érezni és nem esik túl jól mikor befejezem, de 10 km-et nagyon kényelmesen lefutok 48-49 perc alatt, így legtöbbször az utóbbinál maradok.
Előbb a távot növeld, utána az intenzitást, illetve ha már hetente eleget futsz, akkor mehet a váltott tempójú futás is.
1:
Nagyrészt jókat írsz, de a cipőreklám kimaradhatna. Soha nem vettem annyiért futócipőt, amennyit félmaratomhoz ajánlasz, pedig 100 km feletti heteim szoktak lenni, és sokszor futottam maratont. Ugyanez rengeteg ismerősömre igaz. Kell a megfelelő cipő, de nem az árától lesz jó a cipő.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!