Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Írnátok nekem aikidoval...

Írnátok nekem aikidoval kapcsolatban dolgokat? Filozófia, működéssel kapcsolatos dolgok etc.

Figyelt kérdés
Járok edzésre régóta, viszont csak edzünk, nincs nálunk beszélgetés. Privátban is jöhet. 22/L
2022. ápr. 13. 23:39
 1/9 anonim ***** válasza:

Ueshiba Morihei írásait javaslom, illetve YT-on lévő videók is jók.

Az aikido testedzés, jellemfejlesztés, harcművészet. Arra tanít, hogy a feléd irányuló energiát (ütés) ne blokkold, ne állj ellen neki, hanem használd és elvezesd. Megtanít úgy semlegesíteni egy támadást, hogy nem ártunk a védekezéssel.

Ehhez pontos végrehajtásra és rengeteg gyakorlásra van szükség.

Az aikidot csak az érti, aki csinálja.

2022. ápr. 14. 00:32
 2/9 anonim ***** válasza:
41%
Ahogy egyes írja, az az elmélet. Működéssel kapcsolatos dolog pedig, hogy éles helyzetben, ellenálló emberrel szemben nem működik.
2022. ápr. 14. 01:11
 3/9 A kérdező kommentje:

Első, köszi.

Második: nem ez volt a kérdés, de bizonygasd magadnak ha jól esik. (Láttam utcán kote gaeshit)

2022. ápr. 14. 02:29
 4/9 anonim ***** válasza:
50%
Őszintén sajnállak.
2022. ápr. 14. 04:23
 5/9 anonim ***** válasza:
67%

Mi az, hogy nem ez volt a kérdés? Konkrétan ott van a kérdésedben, hogy "működéssel kapcsolatos dolgok". Az, hogy a stílus nem működik ellenálló ellenféllel szemben, az egy, a működéséhez kapcsolódó dolog.

"de bizonygasd magadnak ha jól esik"

Nincs mit bizonygatni, ez egy ismert tény a harci stílusok képviselői között. Jómagam is 10+ éve foglalkozom a pusztakezes küzdelemmel, igen, jól esik megállapítani, hogy mely stílusok mennyire effektívek. Itt nincs vita téma, az aikido nem működik éles küzdelemben. Ezt nem egy hozzám hasonló szaki elmondja, olyanok is, akik régebb óta edzenek, mint te létezel. Elég beírnod YouTubera, hogy "aikido pressure tested" és jó szórakozást, egy millió videó vár rád, amiben láthatod, hogy nem működik. De ha a saját bőrödön szeretnéd megtapasztalni, van rá opció: 1) edzésen egyszer ne hagyd magad. Játssz szobrot, feszülj be, aztán kívánj sok szerencsét a partnerednek. Nem fog tudni csinálni veled semmit. 2) menj le egy judo vagy bjj edzésre, ott pedig kérj fel egy fehér övest, aki 2 hete ott van már és mondd neki, hogy birkózzatok egyet, melyikőtök tudja levinni a másikat a földre előbb. Kellemes felvilágosodást!

És félreértés ne essék, én jót akarok neked. Nem fikázom az aikidót meg fröcsögök, hanem tapasztalt tényeket közlök, amit megmondom őszintén, így 2022-ben már cikinek érzek. Tehát, hogy még mindig hisznek emberek az aikidoban, elképesztő. Nem hibáztatlak, nem támadom a személyed, én is voltam agymosott, tudom milyen. De van kiút. Csak legyél nyitott, nézz le más stílusokra és gondolkozz el, próbáld ki a stílusod, jelen esetben az aikidot.

Tudom, most én vagyok a gonosz, undorító szörny, de eskü jó szándékból írtam. Ignoráld, ha akarod, de muszáj volt megpróbáljam, mert nem bírnám elviselni, ha a lelekemen száradna az, hogy esetleg amiatt esik bántódásod, mert kussban maradtam és nem próbáltalak meg felvilágosítani. Leírtam a tényeket, ha akarod, megfontolod, ha nem, nem. Te döntésed.

Minden jót! 🙏

2022. ápr. 14. 05:11
 6/9 anonim ***** válasza:

Pedig a kettes jól írta.

Nálunk a cégben az egyik srác erősködött nagyon, hogy ő olyan mozdulatokat tud amivel pillanatok alatt kitekeri a kezed stb. Ott kezdődött a bibi, amikor a munkatársam nem hagyta magát, hogy bemutassa a mozdulatot hanem ellenált, elhúzta a kezét.

Éles helyzetben meg amúgy sem jöhet szóba, az utca az nem a felfűtött általános iskolai tesiterem

2022. ápr. 14. 12:31
 7/9 anonim ***** válasza:
1 vagyok Az Aikido központi fogalma a vágás. Ezért nem is lehet más küzdősportokhoz hasonlítani. A kung-fuban pl. sorozatot üthetsz, de egy karddal ezt nem lehetne megtenni. A legtöbb technikát egy karddal is végre lehetne hajtani, ezért a kard rávezet a technikákra. Ezért nem az a fő kérdés, hogy hogyan feszíted a másik csuklóját, hanem, hogy úgy mozogj, mint egy szamuráj.
2022. ápr. 14. 12:41
 8/9 anonim ***** válasza:
Amikor pl. csuklócsavarást csinálsz, az is olyan, mintha az ellenfélnél kard vagy kés lenne, és úgy kéne elvenni, hogy ne vágjon meg.
2022. ápr. 14. 12:50
 9/9 A kérdező kommentje:
Pont ilyen dolgokra gondolok. Hogy mi van a technikák mögött. Nem tudom milyen aikido az ami nem működik ellenálló emberen. Szerencsére nem olyan helyre járok. Ahány mester annyi aikido.
2022. ápr. 15. 03:34

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!