Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Futás közben frissítés, hogyan?

Futás közben frissítés, hogyan?

Figyelt kérdés

Elég régóta futok (8 éve), sosem tudtam meghaladni a 15-20 km-t.

Ennek az az oka, hogy nem tudok semmit bevinni a szervezetembe futás közben, mármint a bevitel még oké, de kb. azonnal ki is jön felül, ha tovább futok.

Mindig este, vagy éjjel futok hosszúkat, egész nap iszok, hogy bírjam. Futás közben maximum 1-2 korty víz fér bele, ha többet iszok, akkor úgy érzem, mintha kő lenne a gyomromban, ha eszek bármit, akár energiazselét, szintén. Szőlőcukrot sem tudok enni, mert nagyon szomjas leszek tőle, és ha sokat iszok, akkor szintén jön ez az érzés. És sajnos ha figyelmen kívül hagyom, és futok tovább, nagyon lassú tempónál is hányás lesz a vége.

Emiatt viszont nem tudok továbblépni a maximum 15-20 km-es szintről, mivel 15 km az, aminél már vattát köpök, 20 km után már ájulásközeli állapotban is voltam.

Ha hazamegyek, eszek-iszok, csak ha már egyszer ettem, vagy ittam egy nagyobb adagot (és már egy dl víz is nagyobb adagnak számít ilyen szempontból), akkor minden okés, viszont ha ezután tovább futok, akkor megfájdul a gyomrom, majd kijön belőlem felül :( Én tényleg nem értem, mások hogyan tudnak edzés vagy versenyek alatt bevinni bármit a szervezetükbe, majd folytatni rosszullét nélkül, kérhetek ebben segítséget, hogy mi lehet a baj?

2021. okt. 22. 05:06
 1/1 anonim ***** válasza:
100%

Ez így két külön probléma.

Egyrészt kizárt, hogy frissítés hiánya miatt ne tudnál továbblépni 15-20 km-nél. Én például hajnalban éhgyomorra futok, frissítés nélkül, a hosszú könnyű futásokat is, futottam már így maratnnyi távot is, de futottam reggel 30 km-t maratoni versenytempóban is ugyanígy. És nem úgy kezdtem, hogy mindezt tudtam.

Ha többet akarsz futni 15-20 km-nél, arra kell rávenned a szervezeted, hogy több zsírt égessen, így jóval tovább tartson a glikogén készleted. Ezt pedig könnyű tempóval tudod elérni. Ha nem tudsz 15-20 km-nél tovább futni, az azért van, mert magadhoz képest túl gyorsan futsz. Nyugi, ha elkezdesz alacsonyabb pulzustartományban futni, idővel adott pulzustartományban fogsz gyorsabban futni.

Ami a frissítést illeti, mindenkinek más a gyomra, de nem egyedi probléma. Mait érdemes lenne még kipróbálnod, az a hydro gel, ami olyasmi, mint az energiazselé, de annál hígabb, folyékony, de sűrűbb az izotóniás italnál. Ezen kívül banant javaslom. De az is lehet, hogy ez is összefügg azzal, hogy magadhoz képest túl gyorsan futsz.

2021. okt. 22. 13:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!