Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Aki gyakorlott futó segítene...

Aki gyakorlott futó segítene mire kell figyelnem ?

Figyelt kérdés
Lelkes kezdő vagyok , még csak 5kmt bírok futni kérem ne nevessetek ki.

2021. aug. 15. 11:52
 1/8 anonim ***** válasza:
74%
Nem nevetünk.
2021. aug. 15. 17:29
 2/8 A kérdező kommentje:
Az rendben van és köszi de pár tipp tanács jól jönne mire figyeljek stb
2021. aug. 15. 18:37
 3/8 anonim ***** válasza:
45%
Én már futok néhány éve.Mondhatnám,hogy vegyél jó futócipőt,pulzusmérő órát,melegítsél be stb. De nem mondom. Nekem volt sok futócipőm és a legjobb a mostani 3 ezer forintos cipőm ami valójában vízicipő de futok benne. Ez a legjobb az eddigiek közül.Máshogy terheli a lábad mint a többi,nehezebb elkezdeni benne futni,de később jobb lesz mint a párnázott. Nem kell megijedni,hogy nincs benne csillapítás mert a lábad magában a legjobb ütéscsillapító.Sokkal kevésbé lesz nagy nyomás rajta mint hiper-szuper futócipőben.Ráadásul nem lesz térdproblémád sem. A párnázott cipők csak becsapják a lábad.Bemelegíteni felesleges,soha nem melegítettem be,főleg nem kell ha egyébként is hosszabbat futsz.Ha majd lefutsz egy félmaratont ott lesz időd bemelegedni. A pulzusmérőt feleslegesnek tartom.Ezt általában a kezdő futókra próbálják rásózni.Nekem is volt korábban,de már nem használom. Egész egyszerűen nem lehet folyamatosan odafigyelni rá,elveszi a figyelmed,meg úgyis ráérzel majd magadtól. A többit neked kell kitapasztalni.Minden ember más és más. A legjobb ha csak úgy elkezdesz futni magadtól,amennyit akarsz és ahogyan akarod. Biztos lesz sok sérülésed,de ez csak tapasztalatot ad. Kezdetben lehet,hogy sok kudarc fog érni,nem bírod,kifulladsz,itt-ott fáj a lábad,meleged van,nincs kedved,nagyon elfáradsz és azt mondod,hogy soha többet nem futsz. Ezek a dolgok sok embernek megakasztják a kedvét és véget ér a futópályafutásuk.De ilyenkor folytatni kell tovább és át kell törni a saját határaidat.Ez mindenkinek máshol van.Ha ez sikerül akkor a futás lesz a mindened,azzal kelsz,fekszel. A legjobb nyugtató szerintem. Ha én futok akkor nem gondolok semmi másra,csak erre.Nekem is hosszú út volt mire megláttam a szépséget benne,de megérte.Ma már eljutottam oda,hogy nem is fáradok el,inkább csak egy idő után mikor gondolok egyet megállok és hazamegyek,de nagyon sokáig tudnék futni.Sok sikert.
2021. aug. 15. 19:55
 4/8 anonim ***** válasza:
Én nem vagyok gyakorlott futő, de mindenhol írják a bemelegítést, így én azt nem hagynám ki (teljesen) a helyedben. Amúgy másban egyet értek a 3-as hozzászólóval.
2021. aug. 15. 21:20
 5/8 anonim ***** válasza:

Manapság már teljesen megszokott dolog egy okoskarkötő pl, és kivállóan lehet vele monitorozni az edzettségedet, akár versenyezni önmagaddal... észrevenni, hogy elértél egy edzettségi szintet és tovább kéne már lépni... en pl minden nap ugyan azon az útvonalon futok, 30-40percet, 1 évvel ezelőtt lassú kocogásban futottam,m végére mégis 150 körül volt a pulzusom, mára pont ugyan úgy elfáradok közben, de okoskarkötő nélkül nem tudtam volna kiszúrni, hogy a pulzusom már végig nem megy 110 fölé. Ami pl nem baj, nekem tökéletes, de lehet már rég feladtam volna az egészet, mert érzésre nem változott semmi, monitorozás nélkül lövésem sem lenne róla, hogy fejlődtem már.

A futócipő dologban sem értek egyet, legolcsóbb decathlonos futócipővel kezdtem, és mindamellett, hogy hamar széttapostam, eléggé fájtak a boka ízületeim... szerencsére munkahelyem fizet egészségkártyát, így azon mára összejött egy szép summa amit soha nem használtam semmire, arra vettem 70.000ért cipőt direkt a pronáló lábtípusomhoz, azóta semmi gondja az ízületemnek, és mintha repülne a lábam ebben a cipőben, pihe könnyű, és tökéletesen tart. Már fél éves és még m8ndig mintha új lenne, pedig a napi 30-40perc benne van.

2021. aug. 16. 00:12
 6/8 anonim ***** válasza:

Amúgy cipőnél nagyon fontos kérdés az, hogy hol, milyen terepen futsz... ezért veszélyes elfogadni olyan tanácsokat, hogy pl fuss nyugodtan vízicipőben... ahol én futok, kb a 4. Lépésnél szúrná át a talpát valami tüske... nekem komoly terepfutócipő kell.

Teljesen más ha faluszélén futsz a szántásközi földúton,m vagy a bakonyban valamelyik erdei úton, esetleg egy murvás pályán, vagy akár egy rekontán futópályán, azért könnyen belátható, hogy nem minden terepen működik minden megoldás... nameg az sem mindegy, hogy hány kg vagy... egy 50kg os csajszi pl könnyen fut akármilyen vékonytalpú cipőben, egy 90+kg pasi meg szarrá is töri benne a lábát.

2021. aug. 16. 00:17
 7/8 anonim ***** válasza:
53%
A bemelegítés pedig mindig rohadtul fontos, meg a nyújtás is... aki azt mondja, hogy nem kell, mert neki sincs belőle baja, ott vésd az eszedbe, hogy neki MÉG nincs belőle baja.
2021. aug. 16. 00:20
 8/8 A kérdező kommentje:

Köszike megnézem

Azóta már minimálisat fejlődtem már 7kmt szoktma futni

2021. aug. 29. 12:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!