Most akkor veszélyes az agyra az ökölvívás vagy sem?
Üdv én nem űzöm ezt a sportot, nagyon nagyon csak hobby szinten nézem 1szer 1szer... Kiskoromba egy brutális sportnak tartottam aminek kb csak az a haszna, hogy a sportoló idősebb korára agyilag leépül, viszont a gugliban keresgéltem, boxolós oldalak nagyon védik a sportot, hogy pl sokkal veszélytelenebb mint a foci ahol sokszor fejelnek (ahol úgy tudom fejelésenként jópár agysejt oda lesz ) stb.
Érdekelne, hogy most akkor mi az igazság? Veszélyes , brutális sport ez,aminek az lesz a vége, hogy sok boxoló szellemi sérült lesz?
(bár pl sem Madár nem az sem KOKÓ, satöbbi, de úgy tudom van olyan visszavonult boxoló akinek viszont vannak agyi gondjai)
Csak NEHÉZ súlyban és VERSENYSZERŰEN való űzés mellett LEHET erről szó egyáltalán. Hobbi szinten abszolút nem, főleg nem nehéz súly alatt.
És igen, a box konkrétan az egyik legbiztonságosabb sport. Ott van a sakk mellett biztonságban. Abba most nem megyek bele, hogy milyen haszna van, mert konkrétan minden jó, oldalakat lehetne róla zengeni. Én amúgy sajnálom azért, hogy laikusoknak úgy tűnik, mintha 2 ősember verné egymást, közben meg a box pontosan ugyanakkora agymunka, mint fizikális. Agyban nem vagy ott, mert nem vagy kipihent vagy akármi van, akkor dead, leütnek rögtön, ha nem tudsz gondolkodni. Imádom. Óriási tévhit, mikor mondják (nyilván laikusok), hogy a kungfuk meg karaték szellemileg fejlesztenek, bla-bla, lófogat. A box az, ami igénybe veszi az agyat és gondolkodásra késztet. Gyönyörű stílus.
No, mindegy. Asszem' választ kaptál a kérdésre. :D
A másik válaszoló nagyon próbálja védeni a dolgot, de nem jól.
Mindegy a súlycsoport. Ha kiütnek, kiütnek. Ami mindenféleképpen károsítja az agysejteket. Ha könnyű súlyban ütnek ki, ugyanúgy károsodik az agy. Mert a könnyű súlyú boxolóknak nem csak az ütései gyengébbek, de a nyaka is. Tehát ugyanott vagyunk. Ha leszeged a fejed, úgy is rázkódik az agy, csak nem annyira.
Mondok jobbat. Még a nehéz zsák is károsítja az agyat. Olyan erősek a rezgések, hogy gondot tudnak okozni. Itt is volt kérdező, aki azt akarta tudni, hogy miért fáj a feje utána.
A box az egyik, ha nem a legkárosabb küzdősport az agyra. Mert csak két célpont van, test és fej, ahol a fej a preferált és folyamatosan ütőtávból dolgoznak. Az MMA - ban legalább ha összeakaszkodnak, akkor birkóznak, míg a boxban amint egy kicsit szünetet kaphatna a fej, szétválasztják őket és vissza ütőtávba. Mindezt sok meneten át. A törések és folytások ellenére is biztonságosabb sport az MMA, mint a box, mert a sérülés legaláb nem koncentráltan jön. De még MMA - ban is gond van ezzel. Ha megnézed, minél többet ütnek ki valakit, annál könnyebb lesz kiütni. A sérülés felhalmozódik. Ma már szerenvsére nem nagyon csinálnak hard sparringot, de ettől függetlenül a rezgések ugyanúgy jelen vannak párnázásnál.
4es, ezen cikk szerint még a gurulós európai foci is nagyon veszélyes az agyra.
Tényleg komoly kockázatot jelent a fejelés?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!