Futás/kirándulás közben szeretnék önvédelmi eszközt magamnál tartani. Melyiket ajánljátok?
Amitől tartok:
Vadállatok, és a nagy kutyák.
Sajnos itt az erőd mellett, kertek alatt, egyszerűen nem tudok olyan utcát mondani, ahol ne látnék napi szinten vadat (volt már kan vaddisznó is télen), illetve termetes nagy kutyákat szörnyű állapotban lévő kerítés mögött.
A vad még oké, mert a legtöbb fél az embertől, ha közelebb érek, előbb hallom hogy elkezd szaladni az erdőbe vissza, minthogy én meglátnám.
A hétvégén viszont az egyik medveölő eltépte a láncát és kibújt a félig kidőlt kerítésnél. Agresszív kutya, pont kertészkedtem, mikor láttam, hogy szalad az utcában, egy fickó pedig rohan előle és kiabál. Már nyitottam neki a kiskaput, hogy erre jöjjön, de egy közelebbi telekre bemászott a kerítésen át.
A kutya az én kertemig szalad és bár én csendben voltam, nem is ingereltem a kutyát, fejjel rohant neki a kertkapunak és próbált támadni, acsargott és harapta a kerítésléceket. Aztán megunta és továbbszaladt. Rá két percre a gazdája vitte haza láncon..
Mi történik, ha egy ilyen vad kutya (mert több ugyanilyen is van a környéken) futás közben velem szemben fog állni, rosszabb esetben azt veszem észre, hogy fut utánam?
Gondolkodtam gázspréken (CN, PV, vagy esetleg CS), de a gázriasztó-pisztoly is megfordult a fejemben (utóbbihoz szükséges engedély? Mi a menete a vásárlásának és birtoklásának?)
Mindenképp olyat szeretnék, amivel nem okozok maradandó kárt az állatban.
Gázlisztolyt engedély nélkül vásárolhatsz betöltött 18. életévvel és azután. Birtokolni ugyanezzel a feltétellel lehet, viseléshez pedig annyi a kikötés, hogy ne legyen látható.
Kutyák (és más támadók ellen) a (valódi) kapszaicin-tarzalmú paprika-spray-k a leghatékonyabbak. Nyüszítve fog menekülni a kutya - vagy ha esetlegesen nem, akkor egy életre megnyomorítja magát. Emberre csaknem halálos, csoda, hogyha túléli.
Kapszaicin tartalmút lehet kapni legálisan? Vagy 20g töltötömeg alatt az is okés?
Ha fúj a szél, nem volna előnyösebb a gaz-riaszto fegyver?
Vagy szélben az sem csodaszer?
Igen.
Nem, a szél mindkettőnek a hatására kedvezőtlen befolyást gyakorol.
A gumilövedékes fegyver is szóba jöhet még...
Értem.
A gumilövedékesnek van egyéb, különösebb kritériuma (vásárlás és tartás), a gáz-riasztóval szemben?
(az előző válaszaid egyébként köszönöm, adogatom a zöldeket :))
Igen, ott már komolyabb kritériumok vannak. Beszerezni nem nehéz, viszont hivatalosan nem lehet nálad, csak az otthonodban. Elvinni otthonról, viselni nem szabad egy megadott értéknél magasabb torkolati energiával rendelkező gumilövedékes fegyvert.
Ezek elég végletesek egyébként, amelyiknek túl alacsony az kevéssé sebez, amelyiknek meg már túl magas, az meg is ölheti, rokkanttá is teheti a támadót.
Az értékeléseket köszönöm :)
Dehogynem, csak szeretek minden ilyen új témába részletesen belemászni. Megkíméllek attól, hogy regényt írj ide.
De ha ragaszkodsz hozzá, szívesen elolvasom, amit hozzá tudsz még hozzá tudsz fűzni (egyébként most is a beszerzés menetéről olvasok egy érdekes cikket ;))
Én használtam egy időben ultrahangos kutyariasztót, de nem minden agresszív kutya ijed meg tőle, szerintem a paprika spray a legtöbb túraboltban árulnak kimondottan túrázásra szántat.
Vadak ellen itthon elég az óvatosság, én is futottam már össze anyakocával,hátrébb húzódtam, és mivel útban voltak, türelmesen megvártam, míg az anyakoca eltereli a malacait, nem buta állat amúgy, ha nem mész túl közel, nem megy neked, de észrevesz és távozik a közeledből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!