Miért erőltetik ennyire a sakkban a megnyitások magolását és robotszerű elvégzését?
Már többen jelezték,hogy így pont a kreativitás és az intuíció fog hiányozni belőle,maga a játék,a fantázia és a sokszínűség.
Túl kiszámított és sematikus így..
Például Fischer pont ezért alkotta meg a random sakkot,ahol a tisztek véletlenszerűen helyezkednek el az alapsoron.
A kérdést olvasva pont az jutott eszembe, hogy neked 960-as (Fischer) sakkot kéne játszanod.
Egyébként: azért, mert a megnyitások már lerágott csont. Senki nem tiltja meg, hogy kreatívkodj, bemagolt megnyitások helyett saját ötletekkel állj elő, de akárhogy is próbálkozol, 99%-ban mindig valamilyen ismert megnyitássalfogsz előállni. Ha pedig már előre ismered ezeket, azzal rengeteg időt spórolhatsz meg, és nem utolsó sorban: már tudod, hogy melyiknek mik az előnyei és veszélyei.
De a megnyitás a játszmáknak csak a legeleje. Ha van egy 50 lépéses parti, amiből 5 lépés a megnyitás... az a teljes játszma 10%-a. A maradék 90%-ban kedvedre lehet kamatoztatni a kreativitást. :-)
Vagy tényleg megpróbálkozhatsz a 960-as sakkal. Nem kell, hogy mindenkinek tetsszen a "hivatalos" sakk. Chess.com-on én is szoktam különböző változatokkal játszani. A Chaturangát és a Couriert például nagyon szeretem, sokkal taktikusabb, és precíziósabb, mint a "sima" sakk. Ott is van megnyitási fázis, de nincs olyan szakirodalma, mint a hagyományos sakknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!