Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Miért szólják le a shaolin...

Miért szólják le a shaolin kung fut?

Figyelt kérdés

Én értem, hogy nem lehet vele olyan hatékonyan védekezni egy utcai támadás esetén, mint egy boksszal... De ez nem is egy küzdősport, hanem egy harcművészet.

És bár az eredeti céljai közé a gyilkolás is beletartozott, azért ez egy sokkal összetettebb valami bizonyos szempontokból. Nagyon nem olyan mint egy versenysport, ez inkább életstílus.

És nem úgy kéne csinálni, mint ahogy Európában oktatják, hanem napi 6-8 órákat kéne vele foglalkozni legalább... A boksszal ellentétben, itt a filozófia és az etika, valamint vallási vonzatú tanítások is kitesznek olyan 40%-ot.

Persze egy boksz is lehet életstílus, egy profi bokszolónak például, kicsit nehéz megfogalmazni azt, amire gondolok, de remélem azért valamennyire érthető...

Az tény és való, hogy egy shaolin kung fust simán kiüthet egy bokszoló, vagy egyéb full-Kontaktos küzdősportoló, olyan 10-ből legalább 7 alkalommal... Vagy hogy egy egyszerű, képzetlen utcai támadó ellen sem minden esetben győztesen jönne ki (mondjuk ez egy bokszolóra is igaz).

De azért rengeteg mindent ad ez a harcművészet, ami szerintem elvitathatatlan.

Már ha nem a csaló oktatókat vesszük alapul... De most nem.

Például ha megnézünk egy videót arról, hogy egy shaolin “mester” miket tud, igen azt a sok “léghajlítást”, azok már eleve olyan dolgok amiket egy átlagos ember csak hosszú évek munkájával tud elsajátítani.

Nem azt mondom, hogy egy küzdelemben komoly gyakorlati haszna van.

De ha megnézünk csak egy-két nagyon könnyű dolgot, az egész harcművészet felszínéről, mondjuk az egyik leggyakrabban használt alapállást a lóállást vagy a csavart állást például, a legtöbb ember számára már helyesen teljesíteni, egyenes háttal, már azt is nehézkes...

Ha naponta néhány órát gyakorolja ezeket, helyesen, a tartása sokat fog javulni. De ami fontosabb, hogy a mozgáskoordinációja is...

Minimálisan még fogyhat és izmosodhat is a dologtól, attól függően hogy előtte mit csinált és milyen testalkattal rendelkezik.

Csupán a legalapvetőbb beállásoktól...

A bonyolultabb mozdulatokra ez pedig hatványozottan igaz.

Illetve azt gondolom mindenki tudja, hogy a legtöbb ember nem tud spontán ide-oda szaltózni, bukfencezni és ilyen tevékenységekből kivitelezni mondjuk egy komplex harci mozdulatot... Na a shaolin mesterek, vagy azok akik néhány éve foglalkoznak a dologgal tudnak.

Egy küzdelemben, egy random parasztlengő elől viszont nyílván nem tudnak kitérni, mintha az filmes koreográfia lenne...

Az nyílván átverés, ha valaki ilyet állít.

Én csak azt nem értem, hogy miért kell azt mondani, hogy a shaolin Kung fu az 100% haszontalan léghajlítás, levegőkékítés, varázslás, stb.

Nem az.

Elég nagy részét valóban nem lehet hatékonyan alkalmazni ennek a harcművészetnek, mert ahhoz vagy emberfeletti reflex és gyorsaság kéne, vagy előre kéne tudni, hogy az ellenfél mit fog csinálni... De szerintem nem is azért képzik magukat a monkok, hogy mindent amit tudnak használjanak.

Aki tud úgy “léghajlítani” és “varázsolni”, akrobatikázni mint egy shaolin mester, valamint olyan sportos, agilis test birtokában van (nem csak az izomtömegre kell gondolni, hanem ízületek, gerinc, stb.) az azért egy egyszerűbb rúgással (csak példa) igenis nagyobb eséllyel védekezhet vagy támadhat mint aki nem rendelkezik semmilyen harci tudással...

Tehát magát a testet nagyban fejleszti ez a harcművészet, és a reflexeket is.

Csak az írásosan feljegyzett fogások egy jó részét, egy éles küzdelemben főleg nem érdemes, de nem is nagyon lehet alkalmazni...

De ezt szerintem csak az európai kontárok vitatják, akik ebből élnek.

Nyílván nem csinál sebezhetetlen, legyőzhetetlen tankot az emberből a kung fu, de a boksz sem... Lehet hogy ehhez a boksz közelebb hoz, de nem sokkal, mert ilyen nincs.

És nem csak ez a véglet létezik, meg az, hogy egy harcművészet totálisan értelmetlen, nem fejleszti semmivel az embert.

Szóval miért szólják le sokan, és miért terjesztik ez utóbbit róla?

2021. jan. 10. 16:17
 1/7 anonim ***** válasza:
72%
Mert, ha bunyózni akarok, akkor hatékony stílus kell, ha táncolni akarok, akkor balettra megyek. Vagy ez, vagy az. Engem speciel jobban bosszant, hogy lehetnének harcértékkel rendelkező stílusok a shaolinok (nem mindegyik, de a főbbek), ha jól lennének oktatva.
2021. jan. 10. 19:41
 2/7 anonim ***** válasza:
89%

Most a novella terjedelmű kérdéskiírásod alapján azt szeretnéd, ha megfejtenénk, hogy miért szólják le a shaolin kung-fut, és hogy miért nem számít hatékonynak bunyóban?

Nem tudom, kedves kérdező! Gyakran látsz utcai bunyót? Hol élsz? Kuvaitban laksz? Gyakran látsz shaolin kung-fura alapozó elemeket egy utcai bunyóban?

Az oldal küzdősport témaköre mindig is nevetséges volt, de mostanában kezdi elérni szerintem a mélypontját. Bár ugye mindig van lejjebb.

2021. jan. 10. 19:59
 3/7 Thunderfairy ***** válasza:
Az europában lévő Shaolin mesterek, nem kinaiak, nem tudnának komoly küzdelmet nyerni utcai körűlmények között. Azért egy rendes kinai kung fu mestert, föleg shaolint, nem fognak olyan könnyen elverni a helyi romák.
2021. júl. 18. 12:13
 4/7 anonim ***** válasza:
0%
Egyszerű: egy HARCművészettől azt várná az ember, hogy tanítson meg HARCOLNI. Ha boxban egy év alatt összeszedhető egy alap, megbízható harctudás, de kungfuban ehhez 3 év kell (mindkettőt csináltam, csinálom) akkor ott valami nem hatékonyan van oktatva vagy sokkal kevésbé hatékonyan működik. Számomra nem hiteles, hogy valaki 10 éve gyakorló harcművész de nagy az esélye, hogy egy 2-3 éve edzegető boxoló összeveri. Akkor az nem harcművészet, maximum mozgásművészet..
2021. aug. 8. 00:00
 5/7 A kérdező kommentje:

A box nem harcművészet, hanem egy sport.

Ezért hatékonyabb élesben.

2021. aug. 8. 00:17
 6/7 anonim ***** válasza:
Egy valódi szerzetest ilyen híde kemény egyszer országos bajnok voltam valamiben sem fog leütni, mivel ott konkrétan egy harcos életmódot élnek, itt meg nem szokás ebből élni.
2021. aug. 29. 18:03
 7/7 anonim ***** válasza:
0%
Azert ha egy kung-fus fejbe tapos egy bokszolot, az ugyan ugy bele fullad a sajat verebe. Ne nevezd bokszolásnak azt amit M.O.-n tanitanak mert az egy nagy 0. Meg lehet nézni hány vilaghiru magyar bokszolo van. Egy sincs, Volt ez a madár gyerek ki ment amcsiba es az első meccse után, amit egy amatőr ellen nyomot😆🤡 haza zavarták😆 Azt az a nagyon menő 20kg KOKO is kapott egy egy fél amatőr ringet már latott bokszolos es 1perc alatt 3szor verte a padlóba 😆 ez a magyar okolvivás 😆
2021. dec. 18. 00:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!